profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

'Tet Rally Latvia' WRC posmu plāno atzīt par fiskāli neitrālu dižpasākumu

Go4speed 23.01.2024 - 23:06 'Tet Rally Latvia' WRC posmu plāno atzīt par fiskāli neitrālu dižpasākumu
Foto: Vladislav Maschl

Pasaules rallija čempionāta (WRC) posma organizēšanu Latvijā 2024.gadā un 2025.gada Eiropas čempionāta finālturnīra basketbolā vīriešiem ("EuroBasket 2025") organizēšanu plānots atzīt par fiskāli neitrāliem pasākumiem, teikts Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātajā informatīvajā ziņojumā, ko otrdien konceptuāli atbalstīja valdībā.

Informatīvais ziņojums "Par finansējuma nodrošināšanu lieliem un nozīmīgiem pasākumiem" izstrādāts, lai informētu Ministru kabinetu par finansējuma nodrošināšanu lieliem un nozīmīgiem pasākumiem, tostarp sporta pasākumiem, turpmākajos gados, piedāvājot kritērijus un metodiku ietekmes uz tautsaimniecību novērtēšanai, tostarp novērtējumu par prognozēto nodokļu ieņēmumu palielinājumu.

Informatīvajā ziņojumā teikts, ka ir nepieciešams atzīt WRC posma organizēšanu Latvijā 2024. gadā par fiskāli neitrālu pasākumu un uzdot EM sagatavot un ekonomikas ministram iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetā rīkojuma projektu par 2024. gada apropriācijas palielināšanu 1,883 miljonu eiro apmērā valsts budžeta līdzfinansējumam pasākuma organizēšanai.

Kā arī nepieciešams atzīt "EuroBasket 2025" organizēšanu Latvijā par fiskāli neitrālu pasākumu un uzdot EM un ekonomikas ministram iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetā rīkojuma projektu par 2024. gada apropriācijas palielināšanu 2,02 miljonu eiro apmērā un 2025. gadā nepieciešamo finansējumu 4,97 miljonu eiro apmērā valsts budžeta līdzfinansējumam pasākuma organizēšanai.

EM norāda, ka ar dižpasākumu tiek saprasts starptautiska mēroga pasākums, kas notiek Latvijā un ko organizē, deleģē vai sadarbības partneris ir pasaules vai Eiropas mēroga organizācija (piemēram, Starptautiskā Olimpiskā komiteja, Starptautiskā Hokeja federācija, AEG Live (ASV) u.c.), pasākums tiek plaši atspoguļots plašsaziņas līdzekļos un rada būtisku ietekmi uz Latvijas ekonomiku (starptautisko atpazīstamību un konkurētspēju utt.), kā arī tas piesaista vismaz 10 000 ārvalstu apmeklētāju un dalībnieku naktis, kas nakšņo Latvijas tūristu mītnēs. Pasākuma ilgumam ir jābūt vismaz divas un vairāk dienas.
Digital Matter icon

Atbalsts dižpasākumiem paredzēts kā atbalsta programma ar valsts līdzfinansējumu līdz 90% no aprēķinātajiem ārvalstu viesu radītā apgrozījuma pievienotās vērtības nodokļa (PVN) ieņēmumiem. Plānots, ka atbalstītas tiks tādas pasākuma aktivitātes kā avansa maksājums starptautiskai organizācijai par pasākuma organizēšanu (piemēram, licences maksa, kalendāra reģistrācijas maksa, TV translācijai, dalības maksai, kas nepieciešama starptautiska statusa vai reitinga piešķiršanai plānotam pasākumam u.tml.); norises telpu un zemes platību nomas izmaksas; tehniskā aprīkojuma un inventāra (t.sk. drošības) izmaksas; transporta izmaksas (noma, degviela) Latvijā starptautiskā pasākuma dalībnieku kopīgai pārvadāšanai starp pasākuma norises vietām; apsardzes, antidopinga, medicīnas pakalpojumi.

''Veicinot dižpasākumu organizēšanu Latvijā dažādās jomās, piemēram, kultūra un māksla, sports un izklaides industrija, bizness un konferences, pētniecība un zinātne, lielie sabiedriskie notikumi vai kultūras pasākumi un festivāli, tiks nodrošināti ne tikai papildus ieņēmumi valsts ekonomikā, bet arī sekmēta Latvijas starptautiska atpazīstamība. Lielu starptautisku pasākumu organizēšana piesaista vietējos un ārvalstu apmeklētājus, sekmē vietējās infrastruktūras attīstību, ekonomikas izaugsmi, kā arī rada darbavietas gan tieši saistītajās jomās - viesnīcās, restorānos, mazumtirdzniecībā, transportā, tā arī saistītajās preču un pakalpojumu nozarēs. Šādu pasākumu rīkošana apliecina Latvijas konkurētspēju kā drošam un pievilcīgam galamērķim gan nozaru profesionāļiem, gan mūsu valsts viesiem,'' uzsver ekonomikas ministrs Viktors Valainis.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png