profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

FIA: Jaunajos tehniskajos noteikumos 80% no pašreizējā Rally1 auto paliks nemainīgi

Go4speed 15.11.2023 - 11:56 FIA: Jaunajos tehniskajos noteikumos 80% no pašreizējā Rally1 auto paliks nemainīgi
Foto: Honza Fronek

FIA paziņojusi, ka līdz pat 80% no pašreizējā Rally1 automobiļa paliks nemainīgi, kad pasaules rallija čempionāts 2027. gadā ieviesīs jaunus tehniskos noteikumus.

Kopš pagājušā gada WRC tika uzsākta Rally1 hibrīda ēra. Rally1 noteikumi radīja pilnīgi jaunus automobiļus, kas būvēti uz stingrākas šasijas. Jaunie auto no 1,6 litru turbodzinēja spēja ražot 500 zirgspēku lielu jaudu, kas apvienota ar kontrolējošu 100kW hibrīda komplektu.

Pilnīga informācija par 2027. gada tehniskajiem noteikumiem vēl nav apstiprināta, lai gan FIA jau ir publiskojusi atsevišķas detaļas. Septembrī tā atklāja, ka automobiļu pamatā būs hibrīda spēka agregāts, izpētot iespēju pāriet uz pilnībā elektrisko un ūdeņraža enerģiju.

FIA autosporta direktors Endrjū Vītlijs apgalvo, ka 2027. gada noteikumos būs izmaiņas, taču automašīnas saglabās 80% no pašreizējā Rally1 spēkrata.


Foto: Honza Fronek

Lai gan tiek strādāts pie WRC tehniskā ceļveža formalizēšanas, šobrīd nav gaidāms, ka līdz 2024. gadam tiks apstiprināts jauno noteikumu kopums. Viens no jaunajos noteikumos svarīgākajiem aspektiem ir izmaksu samazināšana, jo FIA atklāti atzīst, ka pašreizējās Rally1 automašīnas ir pārāk dārgas.

"Mums ir ļoti laba sadarbība starp ieinteresētajām pusēm attiecībā uz turpmākajiem tehniskajiem noteikumiem," portālam Motorsport.com saka Endrjū Vītlijs. "Mums ir vispārēja vienošanās par to, kāda būs nākotne, bet, kā jau tas vienmēr notiek, velns slēpjas detaļās. Taču 80% no pašreizējā Rally1 automobiļa paliks.''

"Domāju, ka mēs visi zinām, ka ir izaicinājums ar automobiļu ātrumu - tie ir diezgan ātri un dārgi, un tie ir dārgāki, nekā mēs iedomājāmies. Tātad tie ir divi galvenie elementi, kā mēs vēlamies mēģināt uzlabot Rally1 otro paaudzi. Izaicinājums ir tas, kā mēs sasniegsim šos divus mērķus. Acīmredzot neviens nevēlas neko mainīt, bet patiesībā mēs visi zinām, ka mums vajadzētu un mums ir jāmaina dažas detaļas.''


Foto: Vladislav Maschl

"Tas būs hibrīdautomobilis, taču tieši par to ir diskusijas - par detaļām, jo ir daudz veidu, kā panākt hibrīdautomobiļa izveidi. Izstrādes cikls sāksies 2025. un 2026. gada sākumā, lai 2027. gadā uzsāktu ražošanu. Ražotājiem ir vajadzīgi divi skaidri gadi, bet mēs runājam par izmaiņām, kas ir salīdzinoši nelielas. Mēs nevēlamies publiskot priekšlikumu, kamēr nav panākta vienprātība visās jomās, un mēs esam ļoti tuvu tam, lai to panāktu."

Tomēr Vītlijs ir gandarīts par ražotāju sākotnējo interesi par pašlaik izstrādāto tehnisko priekšlikumu. FIA ir izvirzījusi četru ražotāju mērķi kā ideālu priekšlikumu WRC turpmākai attīstībai. Zināms, ka viena no markām, kas apsver iespēju atgriezties WRC, ir Subaru, kas, kā zināms, apsver potenciālu sadarbību ar Toyota dzinēju jomā.

"Varu teikt, ka esmu ļoti patīkami pārsteigts, ka ir ražotāji, kas izrāda pozitīvu interesi par čempionātu," viņš piebilda. "Daži no tiem jau ir iesaistījušies čempionātā, daži ir jauni, bet daži ir bijuši iesaistīti jau agrāk."

PIEDALIES RALLY BUHARIKI WRC PROGNOŽU SPĒLĒ!
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png