profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Kā Atēnu Olimpiskais stadions pārtapa par Grieķijas WRC ātrumposmu

Go4speed 21.09.2022 - 21:22 Kā Atēnu Olimpiskais stadions pārtapa par Grieķijas WRC ātrumposmu
Foto: Honza Fronek

Aizvadītais Akropoles WRC rallijs Grieķijā sākās ar Superspeciālo ātrumposmu. Tā garums bija 1,95 kilometri, un tas notika Olimpiskajā stadionā. Lai uzrīkotu šo ātrumposmu, organizatoriem tas prasīja milzu pūles. Portāls DirtFish ielūkojās aizkulisēs.

Jautājums. Kāds pasaules rallija čempionāta aspekts spēlēja galveno lomu Akropoles rallijā, bet kas vēl neeksistēja 10 dienas pirms rallija, neeksistē tagad, bet sver tikpat, cik Boeing 757 (vai zilais valis)? Tas ir tilts, kas atradās Olimpiskā stadiona centrā. Tērauds konstrukcija svēra 120 tonnas, un šī konstrukcija tur bija tikai divas nedēļas!


Foto: Vladislav Maschl

Vēl pāris interesanti fakti no stadiona. Lai veiktu šo 1,95 kilometrus garo ātrumposmu, kuru klātienē vēroja 64 000 skatītāju, bija nepieciešamas desmit dienas un 200 cilvēku, no kuriem lielākā daļa strādāja no rītausmas līdz krēslai. Zem 16 trases līkumiem atradās 1000 kubikmetru grants un 10 000 kvadrātmetru saplākšņu. Automašīnas brauca pa 7000 kvadrātmetru asfalta segumu, kuru norobežoja 1500 metru garas betona barjeras.

Un tas viss notika pateicoties Grieķijas kultūras un sporta ministra vietniekam Lefteram Avgenakim, kura misija ir ilgtermiņā veidot sportu, un jo īpaši rallija sportu. Un tas viss ar pilnīgu premjerministra Kirjaka Micotakas atbalstu.

"Ministrs pazvanīja un teica, ka vēlas, lai mēs atgrieztu ralliju Olimpiskajā stadionā," iesāk rallija direktors Pavloss Atanasuls. "Viņš mums teica, ka ir pārliecināts, ka mēs to varam izdarīt. Tā bija viņa ideja. Kad bijām sapratuši šo lietu, sākām pie tās strādāt.'' Šī nebija pirmā reize, kad šeit notiek WRC posms, jo iepriekš šeit WRC automašīnas brauca 2005. un 2006.gadā (toreiz abos gados ātrākais šajā ātrumposmā bija Sebastjans Lēbs).

Foto: Petr Sagner

"Mēs neievērojām to, kas tika darīts iepriekš," turpina Atanasuls. "Labi, mums vajadzēja tiltu, lai automašīnas varētu to šķērsot, bet tas arī viss. Mums vissvarīgākais bija, lai mašīnas viena otrai būtu blakus pēc iespējas ilgāk, lai līdzjutēji redzētu, kurš uzvar. Mums tas izdevās, jo abas mašīnas līdzās bija redzams 90% gadījumu.''

''Mūs stadionā ielaida desmit dienas pirms rallija sākuma, un, kad tu tur ieej un redzi futbola laukumu jaukā stadionā, tu tiešām sāc domāt par to, ko esi uzņēmies. Par laimi, mums bija pārsteidzoša palīdzība no stadiona darbiniekiem, un, kā jau teicu, valdība un visi valdības departamenti stāvēja plecu pie pleca ar mums šajā projektā.”

"Darbs bija milzīgs. Cilvēki patiešām atradās tur no rītausmas līdz krēslai un visu laiku strādāja. Protams, bija daži saspringti brīži, taču, redzot, ka biļešu tirdzniecība patiešām norit labi, zinājām, ka radām kaut ko ļoti īpašu.”


"Ir viens punkts, ko vēlos izcelt - tas ir komandas darbs. Nevaru nosaukt katru cilvēku tā, kā patiešām vēlētos, bet man ir jāsaka viņiem sirsnīgs paldies - katram no viņiem. Bez viņiem mēs ar to nebūtu tikuši galā. Mēs tur rallija dienā bijām visu dienu. Kad ātrumposms beidzās un līdzjutēji atstāja stadionu, mēs visa komanda un arī ministrs tur bijām vēl divas stundas līdz vieniem naktī. Pacilātības un izsīkuma sajūta bija neticama. Godīgi sakot, mums vairs nebija spēka, mēs bijām tukši, bet mēs smaidījām.''

Taču ar to viss nebeidzās. Vēl viens cildens piemērs sadarbībai starp Grieķijas valdību un Grieķijas WRC posma organizatoriem. Šim nolūkam uzbūvētais ātrumposms kalpoja kā policijas, neatliekamās medicīniskās palīdzības un ugunsdzēsības glābšanas dienesta treniņu laukums.


Rallija direktors piebilda, ka "Tas ir kaut kas tāds, kas nāca no diviem valdības ministriem. Par sportu atbildīgais ministrs un neatliekamās palīdzības dienesti pēc piecu minūšu sarunas vienojās, ka tas ir kaut kas tāds, kas darbosies. Mēs to panācām. Tā bija fantastiska iespēja neatliekamās palīdzības dienestiem drošā vidē strādāt pie reaģēšanas, braukšanas un ātrgaitas prasmēm. Šī bija patiešām vērtīga nedēļa visiem. Un tas patiesi parāda departamentu sadarbību valdībā un atbalsta spēku, ko mums ir paveicies baudīt no valdības.''

Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png