profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Urmo Āva: No sirds iesaku apmeklēt Igaunijas WRC - jūs to nenožēlosiet

Mārtiņš Jankovskis 21.06.2022 - 01:16 Urmo Āva: No sirds iesaku apmeklēt Igaunijas WRC - jūs to nenožēlosiet
Urmo Āva. Foto: Margus Pahv

No 14.-17.jūlijam Igaunijā norisināsies Igaunijas WRC rallijs, kas pulcēs pasaules ātrākos un labākos rallija braucējus. Šis ir tuvākais rallijs, kuru latviešu fani var apmeklēt, lai redzētu darbībā pasaules ātrākos un labākos rallija braucējus. Par to, kas sagaidāms gaidāmajā rallijā, par to šajā portāla Go4speed sarunā ar Rally Estonia organizatoru Urmo Āvu.

Urmo, pirmais jautājums - kāpēc faniem būtu jādodas uz Rally Estonia?
Tāpēc, ka jaunās Rally1 mašīnas, iespējams, ir ātrākās, kādas jebkad ir bijušas rallijā, tāpēc uzskatu, ka Rally Estonia ātrumposmos šīs mašīnas būs iespaidīgas un skatītājiem būs ko redzēt.


Foto: Honza Fronek

Kā ir ar ātrumposmiem? Būs daudz jaunu posmu vai arī daudzi būs zināmi no iepriekšējiem gadiem?
Ātrumposmi kopumā ir līdzīgi, jo mēs no iepriekšējiem gadiem esam saglabājuši ātrumposmus ar skaistām vietām un iespaidīgajiem tramplīniem, bet, protams, būs arī jauni ātrumposmi, kas būs ļoti, ļoti tehniski. Lielākā daļa no šiem tehniskajiem ātrumposmiem būs piektdien, kur ceļi būs ļoti tehniski, ar lieliem tramplīniem un daudz nepārredzamām vietām, kuras būs gan interesanti braukt, gan skatītājiem vērot. Tāpēc latviešu faniem noteikti ieteiktu doties uz Rally Estonia jau ceturtdienas vakarā vai piektdien uz pašu ātrumposmu, lai redzētu šos iespaidīgos lēcienus. Ja latviešu fani Rally Estonia nav bijuši pēdējos gados, tad šogad viņiem šis rallijs liksies pilnīgi kā jauns, cits rallijs.

Covid laikos jums bija izdalītas atsevišķas skatītāju zonas. Kā būs šogad?
Šogad nebūs nekādu dalījumu un nekādu grupu. Jūs varat nopirkt biļeti uz vienu dienu vai uz visiem ātrumposmiem un jūs pats varat sev izvēlēties programmu. Mēs šogad piedāvāsim vairāk nekā 70 dažādas skatītāju zonas, kurās būs nodrošināts dažāds serviss (tiešraides, ēdināšana u.t.t.), bet tajā pašā laikā īstie fani varēs doties uz sev jebkuru tīkamu vietu ātrumposmā un skatīties ralliju, kur viņi paši vēlās. Mums par ātrumposmiem ir bijuši daudz pozitīvi komentāri, arī kritiski, un tie visi ir ņemti vērā, lai šogad mēs noorganizētu perfektu ralliju.

Kā ir ar tramplīniem ātrumposmos? Arī šogad būvējat kaut ko jaunu?
Nē, šogad mēs vairs nebūvējam mākslīgos tramplīnus. Mēs esam atraduši dažus vēsturiskus ātrumposmus, kuros jau ir dabīgi izveidojušies lieli tramplīni. Precīzi neesmu skaitījis, bet pieļauju, ka rallija laikā mašīnas lēks 200 līdz 300 reižu. Tas būs kārtīgs lēkāšanas festivāls.


Foto: Martin Hlinka

Ko vēl latviešu faniem varētu pateikt par gaidāmo ralliju?
Atklāšanas un noslēgšanas ceremonija (ceturtdien vakarā un svētdien pa dienu) būs Tartu pilsētas centrā, kur būs arī koncerts. Ja kāds ir Tartu un viņš, piemēram, nevar atļauties apmeklēt ātrumposmus, tad viņš par velti varēs vērot atklāšanas un noslēgšanas ceremoniju, kas solās būt ļoti iespaidīga.

Cik, jūsuprāt, skatītāju varētu apmeklēt šo ralliju?
Pagājušajā gadā, kad mums bija īpašās skatītāju zonas, ralliju apmeklēja vairāk nekā 26 000 skatītāju. Mēs neesam pārlieku optimistiski, bet ceram, ka šogad ralliju klātienē apmeklēs vairāk nekā 40 000 skatītāju. Bet mēs saprotam, ka pēc Covid pandēmijas notiek daudz un dažādi pasākumi, tāpēc cilvēkiem ir liela izvēle, ko skatīties. Tāpēc uzskatu, ka 40 000 ir labs skaitlis, kas mums kā organizatoriem nesagādā lielas problēmas, gan arī skatītājiem neliks stāvēt garās rindās.

Cik liela ir jūsu komanda, kas strādā, lai noorganizētu šo ralliju?
Pagājušajā gadā mums pavisam kopā pie rallija organizēšanas bija piesaistīti apmēram 3 400 cilvēki, un šogad domāju, ka skaitlis būs līdzīgs. Bet pēdējos mēnešos pie rallija organizēšanas diendienā strādā apmēram 100 cilvēki. Bet rallija laikā kopējais cipars būs apmēram 3 400 cilvēki.


Foto: Vladislav Maschl

Kāds ir Rally Estonia budžets. Cik jums pašiem jānodrošina un cik līdzekļus jums atvēl valsts?
Kopējais rallija budžets ir 4,5 miljoni eiro. Valdība mums piešķir 2,5 miljonus, bet pārējais ienāk no sponsoriem, biļešu tirdzniecības, dalības maksām un vietējām pašvaldībām. Gribu teikt lielu paldies Igaunijas valdībai, jo viņu atbalsts ir ļoti liels. Paldies arī sponsoriem, kuri mūs atbalsta jau vairākus gadus.

Kā ar ceļu saskaņošanu?
Ar ceļu saskaņošanu kopumā veicās labi. Ir gan valsts, gan pašvaldību ceļi, ar kuriem vienošanos var panākt vieglāk, bet mums ir vairāk nekā 750 privātie zemju īpašnieki, ar kuriem arī ir jāpanāk vienošanās. Parasti 99% viss ir kārtībā, bet ar dažiem, protams, vienoties ir ļoti grūti.

Jums, kā rallija organizatoram, ir liela pieredze organizējot rallijus. Liekas, ka ar katru gadu, organizējot ralliju, ir jābūt vieglāk, bet, kas ir lielākie izaicinājumi, lai noorganizētu WRC posmu?
Jā, tev ir taisnība tajā, ka ar katru gadu visam būtu jākļūst vieglākam, bet jāsaka tā, ka šajā laikā viss tik ļoti un strauji attīstās, it īpaši IT jomā, tāpēc šo departamentu mēs paši izstrādājam un attīstām, un tas ir sarežģīts process. Nevar atslābt. Ja paliksi slinks, tad ir viegli pieļaut kļūdas. Jābūt visu laiku nomodā, bet, protams, vienmēr ir lietas, kuras var uzlabot.

Vai jūs sekojat līdzi citiem rallijiem, lai pārņemtu labās idejas un tās ieviestu savā rallijā?
Protams. Mēs sekojam līdzi visiem rallijiem. Bijām Portugāles WRC rallijā, no kura arī pārņēmām dažas labas idejas. Nav tā, ka, ja kādam ir laba ideja vai doma rallija organizēšanā, tad mēs to neizmantojam. Mēs vienmēr, sadarbojoties ar WRC organizatoriem un FIA, cenšamies savā rallijā īstenot to labāko, lai ir labi gan sportistiem, gan skatītājiem.

Vai pēc pagājušā gada rallija jums no FIA vai WRC organizatoriem bija kāds signāls, ka kaut kas ir jāpamaina vai jāuzlabo?
Jā, bija signāls par to, ka Power Stage posms, kuru uzbūvējām vien īsi pirms rallijs starta, nav pārāk labā kvalitātē, tāpēc mēs šogad samainījām Power Stage ātrumposmu, kas būs īsts rallija ātrumposms ar skaistu finišu ezera krastā. Šis arī bija viens tāds nopietnākais aizrādījums, lai mēs netaisām mākslīgus ātrumposmus. Bija arī citi nelieli mazi aizrādījumi, bet tie visi ir novēršami.

Šis šogad ir pēdējais līguma gads, kad Igaunijā notiks WRC rallijs. Vai jums ir bijušas pārrunas ar WRC organizatoriem par nākotni?
Notiek pārrunas gan ar organizatoriem, gan Igaunijas valdību par Igaunijas rallija iekļaušanu WRC kalendārā arī turpmāk. Domāju, ka tuvākajā laikā būs jaunumi. Bet šobrīd viss izskatās pozitīvi.

2024.gadā būs WRC rallijs Latvijā. Kā jūs uz to skatāties?
Tas būs ļoti labi, ka arī Latvijā būs WRC posms. Mēs par to esam tikai priecīgi, jo kalendārā būs jauns rallijs. Ja kāds domā, ka mēs cīnāmies ar Somiju vai Latviju par WRC posma organizēšanu, tad tā nav. Vienīgais, ko mēs varam darīt, ir to, lai mūsu rallijs tiktu aizvadīts pēc iespējas labāk, bet, tajā pašā laikā, ir svarīgi sadarboties ar mūsu kaimiņu valstīm, jo, ja rallijs tiek noorganizēts labi, tad ieguvēji ir visi, jo tad rallija fani var droši apmeklēt vairākus kvalitatīvus rallijus mūsu reģionā, un tas ir lieliski.


Foto: Honza Fronek

Ir kaut kādi cipari, cik daudz fani sekoja līdzi Igaunijas rallijam pagājušajā gadā?
Ja mēs kopā saskaitām visos iespējamos kanālus, ko apkopoja viena liela kompānija, tad kopā rallijam bija 750 miljoni skatījumi. Un to es gribētu arī nodot Latvijas valdībai, ka šāds līdzekļu ieguldījums rallija organizēšanā ir to vērts. Arī ekonomiskajā ziņā tas ir liels ieguldījums. Ja nebūtu Covid situācija, tad tie domāju, ka būtu vairāk nekā 10 miljoni eiro liels ieguldījums ekonomikā (Somijā tie esot bijuši vairāk nekā 20 miljoni). Tas ir lielisks ieguldījums ekonomikā. Un to arī pierāda Latvijas valdība, kura atbalsta ERČ posmu Liepājā, rallijkrosā. Raimonds Strokšs, sadarbībā ar LAF, ir paveicis lielisku darbu.

Kādi būtu jūsu ceļa vārdi tiem faniem, kuri vēl šaubās - doties uz Igaunijas vai Somijas WRC?
Ja es būtu latvietis, tad Igaunijas WRC būtu tuvākais posms, kurā redzēt ātrākās rallija mašīnas pasaulē, kuras spēj attīstīt pat 500 ZS lielu jaudu. Šajā rallijā, kā jau minēju, būs iespaidīgi lēcieni, kas ir jāredz. No Latvijas uz Igauniju tu vari atbraukt uz vienu dienu paskatīties ralliju, bet uz Somiju tu nevari aizbraukt vienā dienā paskatīties ralliju. Tas ir ļoti viegli un ērti, lai redzētu kaut ko iespaidīgu un elpu aizraujošu. No sirds iesaku apmeklēt Igaunijas WRC - jūs to nenožēlosiet.

Plašāka informācija par Rally Estonia - ŠEIT.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png