profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Franču rallija braucēja amerikāņu kalniņi - no komas līdz Horvātijas WRC rallijam

Go4speed 20.04.2022 - 14:29 Franču rallija braucēja amerikāņu kalniņi - no komas līdz Horvātijas WRC rallijam
Foto: Bastien Roux

Ikvienam rallija dalībniekam, neatkarīgi no tā, kāda ir viņa loma, ir savs stāsts. Tā ir daļa no tā, kas autosportu padara tik izcilu. Taču tikai retais var salīdzināt Žana-Batista Frančeski dzīvesstāstu, kas pēdējā laikā ir bijis kā amerikāņu kalniņi.

2020.gadā nu jau 26 gadus vecais francūzis kļuva par Francijas grants rallija čempionu (startēja ar ''Citroën C3 R5''). Nākamajā gadā viņš startēja Eiropas rallija čempionātā ERC3 Junior ieskaitē, kur viņš, sīvā cīņā pārspējot 2021.gada JWRC čempionu Sami Pajari, kļuva par čempionu.


Foto: Nicolas Millet Photography

"Kad pagājušajā gadā braucu ERC Junior un uzvarēju čempionātā, nezināju, ka uzreiz pāriešu uz Junior WRC. Tas man bija liels, liels pārsteigums. Tas bija kā sapnis, jo kopš 2018. gada nebiju vairs braucis WRC rallijā. Ja tu vēlies braukt Junior WRC un pats par to maksā, tas ir diezgan grūti. Tā ir liela iespēja, tāpēc patiešām vēlos atdot maksimumu un neko nenožēlot," pirms gaidāmās atgriešanās WRC portālam DirtFish stāsta Žans-Batists Frančeski.

Pagājušā gada beigās Frančeski ar ''Renault Clio Rally4'' piedalījās Rallye du Var rallijā. Būdams klases līderis pēc 11 ātrumposmiem, tobrīd pat apsteidzot spēcīgo Stefanu Lefevru, Frančeski 12.posmā piedzīvoja smagu avāriju, ietriecoties kokā. Pēc negadījuma Frančeski bija zaudējis samaņu, un viņu nācās izcelt no automašīnas. Pēc nogādāšanas slimnīcā viņš tika ievietots mākslīgajā komā, lai viņa smadzenes varētu atgūties no traumas. Viņam bija lauzta roka, kā arī traumēts kakla skriemelis.


Foto: Daniel Hlinka

Tobrīd svarīgākais bija savest kārtībā veselību, tāpēc bija šaubas, vai viņa rallija karjera spēs turpināties.

"Pēc negadījuma man pusotru mēnesi bija jāpaliek mājās un es neko nevarēju darīt, jo tas vienkārši nebija iespējams," turpina Frančeski. "Un, ziniet, kad esi viens pats mājās un neko nevari darīt, tu visu laiku domā par to, vai ir iespējams atgriezties rallijā un, ja es atgriezīšos, vai es varēšu pabraukt tādā līmenī kā agrāk. Tas bija mans galvenais jautājums. Pēc tam atkal sāku skatīties dažus rallija video un sajūtas atgriezās. Pēc pusotra mēneša sev teicu: "Gribu atkal braukt, lūdzu, dodiet man mašīnu, lai varētu atgriezties rallijā!""

Ar drauga palīdzību Frančeski tika pie iespējas piedalīties grants testos ar ''Citroën DS3 WRC'', taču drīz vien sportists ar ''Mitsubishi Lancer Evo IX R4'' piedalījās šī gada Francijas grants rallija čempionāta 1.posmā, kur diemžēl, būdams klases līderis, viņš bija spiests izstāties tehnisku iemeslu dēļ.


Foto: Johan Dubee

"Godīgi sakot, manas smagās avārijas labā lieta ir tā, ka es trieciena dēļ neko neatceros. Protams, pēc tam ar visām problēmām, kas man bija, pirms atgriešanās rallija automašīnā daudz par visu domāju. Piemēram, pēdējā rallijā pirmajos piecos ātrumposmos visu laiku domāju par kokiem un visām lietām ap ātrumposmu. Nebiju pilnībā koncentrējies uz ceļu. Taču pēc pieciem ātrumposmiem viss atgriezās, un jutos patiešām labi. Bija svarīgi veikt šo ralliju sev un savam prātam, tāpēc tagad pārliecība atgriezās. Jūtos tā, it kā es atkal varētu braukt ātri, un tas ir labi."

"Pēc tā, kas notika Rally du Var, mans redzējums uz dzīvi kopumā tagad ir savādāks. Kad tu izej cauri kaut kam tādam un gūsti traumas, kādas guvu es, tu noteikti saproti, cik svarīga ir dzīve, tāpēc vēlos izbaudīt katru mirkli.''

Zināms, ka Horvātijas WRC Frančeski pirmo reizi ar ''Ford Fiesta Rally3'' automašīnu izbrauks tikai Shakedown posmā. Sportists atzīst, ka viņam diezgan daudz ar noderīgu informāciju par šo automašīnu ir palīdzējuši Nils Solans un Kens Torns.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png