profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Somu laikraksts: Ožjē - sezonas apmaksātākais WRC pilots

Go4speed 10.11.2021 - 18:45 Somu laikraksts: Ožjē - sezonas apmaksātākais WRC pilots
Iespējams, šīs WRC sezonas visvairāk pelnošākie piloti. Foto: Vladislav Maschl

Kā vēsta somu laikraksts Kauppalehti, tad šosezon pasaules rallija čempionātā (WRC) visvairāk pelna Sebastjans Ožjē, kura pamatalga tiek lēsta 6,5 - 7 miljonu eiro apmērā. Otrais algu sarakstā ir Hyundai braucējs Ots Tanaks, kurš nopelna aptuveni 6 - 6,5 miljonus eiro.

Laikraksts vēsta, ka sportistu līgumos ir iekļauti arī dažādi bonusi. Piemēram, par izcīnītu uzvaru var papildus nopelnīt līdz 10% no savas pamatalgas, bet par otro un trešo vietu papildus var nopelnīt apmēram 5% un 2,5% no pamatalgas.

Pēc šādas formulas Ožjē šogad papildus ir nopelnījis gandrīz trīs miljonus eiro. Ja Toyota sezonas beigās tiks kronēta par pasaules čempioni ražotāju ieskaitē, bonusā tiks pieskaitīts vēl miljons. Līdz ar to, ja francūzis izcīnīs čempiontitulu pilotu ieskaitē, kā arī palīdzēs komandai nodrošināt čempiontitulu, Ožjē kopā šosezon varētu nopelnīt vairāk nekā desmit miljonus eiro. Visticamāk, ka katra braucēja līgumā ir arī punkts, ka par čempiontitula izcīnīšanu pilotu ieskaitē papildus var nopelnīt vēl pieklājīgu summu. Ļoti iespējams, ka vadošie braucēji papildus saņem arī atalgojumu vai citus labumus no saviem privātajiem sponsoriem.


Foto: Vladislav Maschl

Protams, nedrīkst aizmirst par to, ka gandrīz visi WRC piloti maksā saviem stūrmaņiem. Šī ir sāpīga tēma, jo, kā zināms, vairākas rallija ekipāžas šogad ir izšķīrušās, un, visticamāk, tieši atalgojuma apmēra dēļ.

Laikraksts atzīmē, ka Top līmeņa stūrmaņi pelna apmēram 10% no pilota algas. Izņēmums ir Ožjē stūrmanis, kuram viņš maksā vairāk. Taču, ja pilota alga nav liela, tad arī stūrmaņiem tiek maksāts mazāk par 10%. Bet, protams, tas viss ir atrunāts katras ekipāžas un komandas noslēgtajā līgumā.

Taču tas vēl nav viss – daļa pilotu vēl maksā saviem menedžeriem. Laikraksts vēsta, ka šīs summas esot apmēram 30% no pamatalgas, bet ir kas prasa arī 50%. Tomēr mantkārīgāki cilvēki var paņemt līdz pat 70 - 80 procentiem no pilota pamatalgas!

Nobeigumā somu laikraksts akcentēja arī to, ka saņemtā summa ir atkarīga no tā, kurā valstī tu dzīvo un kāda katrā valstī ir nodokļu sistēma. Tieši labvēlīgākā nodokļu vide ir iemesls, kāpēc somu rallija braucēji Kalle Rovanpera un Tēmu Suninens šobrīd dzīvo Igaunijā.

2021.gada WRC braucēju pamatalga:
1. Sebastiens Ožjē 6,5–7 miljoni eiro
2. Ots Tanaks 6–6,5 miljoni eiro
3. Tjerī Noivils 5–5,5 miljoni eiro
4. Elfins Evans 1,5–2 miljoni eiro
5. Kalle Rovanpera 1–1,5 miljoni eiro
6. Takamoto Katsuta 0,5–1 miljoni eiro
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png