profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Sirmacis: Pie 180 km/h ir interesantas sajūtas, un seja paliek nopietna (VIDEO)

Mārtiņš Jankovskis 14.01.2015 - 19:30 Sirmacis: Pie 180 km/h ir interesantas sajūtas, un seja paliek nopietna (VIDEO)
Foto: Jānis Rags

Alūksnes rallijsprintā debiju ar Mitsubishi Evo IX R4 piedzīvos trīskārtējais Latvijas R2 klases rallija čempions Ralfs Sirmacis, kuram šogad būs jauns stūrmanis - Artūrs Šimins. Sirmacim, kurš šogad pārstāvēs SRT rallija komandu, šī būs debija pie pilnpiedziņas stūres, tāpēc pēdējā mēneša laikā pilots kopā ar komandu aizvadījis vairāku dienu testus. Īsi pirms gaidāmā rallijsprinta starta portāls Go4speed uz sarunu aicināja Ralfu, kurš pastāstīja pirmās emocijas par braukšanu ar pilnpiedziņas auto.

Ralf, esi aizvadījis pirmos testus ar pilnpiedziņas auto. Kā tev tajos gāja?
Gāja labi. Protams, ar šo auto ir jābrauc savādāk, jo šī ir daudz savādāka mašīna par manu iepriekšējo. Taču ātri pieradu un viss bija kārtībā. Ja pirmajā testu dienā tikai mācījāmies un apguvām jauno auto, tad turpmāk strādājām ar regulējumiem un izmēģinājām dažādas jaunas lietas.

Cik daudz nobraucāt pirmajos testos?
Pirmajos testos, manuprāt, nobraucām vairāk nekā 300 kilometrus.


Foto: Jānis Rags

Vai ātri apradi ar ātrumu?
Kad ātrums ir pie 170 km/h, tad paliek tādas interesantas sajūtas. Nav vairs tās sajūtas, kādas bija, braucot ar Fiesta R2.

Skatoties pēc bildēm, izskatās, ka tagad pirms līkumiem sanāk daudz ātrāk mašīnu likt plakaniski.
Jā, tā ir. Lēnajos līkumos problēmu nav, bet ir grūti tajos ātrajos līkumos, jo vēl neesmu pieradis pie lielajiem ātrumiem. Pēc 160 km/h tomēr parādās kaut kādas bailes (smejas).

Kas tev sagādā vislielāko prieku, braucot ar pilnpiedziņu?
Tas, ka var normāli iekrāmēt līkumos (veselīgi smiekli). Ar šo mašīnu nav tā, ka katrs līkums jāizbrauc pilnīgi precīzi un ka tu nevari atļauties izslīdēt. Pilnpiedziņas auto mazas kļūdas pieļauj, taču, protams, strādāsim pie tā, lai šādu kļūdu būtu mazāk un lai katrs līkums tiktu veikts pēc iespējas precīzāk. Bet vismaz šobrīd šis auto manas mazās kļūdas piedod.


Foto: Jānis Rags

Noteikti, ka ar šo auto ir pavisam cits ātrums. Bailes nav?
Ja es sākumā domāju, ka man nav bail no ātruma, tad pēc on-board video redzu, ka pie 180 km/h mana seja paliek nopietna (smejas). Taču ar laiku šīs bailes pazudīs. Vajadzīgs laiks, lai pierastu. Ļoti iespējams, ka sacensību režīmā tās bailes pāries.

Kāds ir jūsu ekipāžas mērķis Alūksnes rallijsprintā?
Vajadzētu uzvarēt (smaida). Ja brauc, tad brauc un cīnās par augstākajiem mērķiem, taču, protams, pārspēt Vorobjovu un Neikšānu pirmajā reizē būs ļoti grūti. Taču par Top 5 noteikti jācīnās.

Kā tev pašam liekas, kā tev vēlāk veiksies, kad pārkāpsi atpakaļ uz R2?
Grūti teikt. No sākuma gan jau liksies, ka auto iet lēni, taču kopumā domāju, ka tas, ka šobrīd braucu ar pilnpiedziņu un pēc tam pārkāpšu uz priekšpiedziņu, man tikai palīdzēs un braukšana būs vieglāka. Galvenais līkumā atcerēties, ka aizmugurējais tilts nevelk (smaida).


SRT komanda testos. Foto: Jānis Rags

Šo gadu aizvadīsi jaunā komandā. Kā tu šobrīd raksturotu SRT komandu?
Viss ir ļoti augstā līmenī. Ņemot vērā, ka man ar pilnpiedziņu nekāda pieredze nebija, tad SRT komandas vadītājs Ģirts Krūzmanis ļoti daudz palīdzēja ar regulējumiem un citām lietām. Salīdzinot to, kā un cik daudz ar regulējumiem strādā brāļi Grjazini, jāsaka, ka man tādas pieredzes nav. Tur puiši uz katru testa apli liek citus regulējumus, pieraksta un analizē. Viss ir ļoti nopietnā līmenī. Ir jāpierod pie tā, jo šeit visas darbības tiek pierakstītas un analizētas. Ir interesanti un daudz kas jauns.

Kā esi sapraties ar jauno stūrmani?
Kopumā viss ir kārtībā, taču, protams, ir vietas, kur vajag pateikt ātrāk vai lēnāk. Bet tas ir normāli. Domāju, ka jau pavisam drīz es varēšu klusēt un tikai stūrēt.

Sirmacis/Šimins testos:
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png