profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Kristers Cimdiņš pēc avārijas Lietuvā uzbūvē jaunu rallija auto (VIDEO)

Mārtiņš Jankovskis 21.05.2020 - 05:21 Kristers Cimdiņš pēc avārijas Lietuvā uzbūvē jaunu rallija auto (VIDEO)
Foto: Rally Alūksne

Pagājušā gada ''Around 7 Lakes Rally'' rallijā Lietuvā avāriju, uzmetot vairākus kūleņus, piedzīvoja Kristers Cimdiņš ar stūrmani Renāru Šķenderi (BMW 328i E36). Lai arī Kristera pieredze rallijā ir ļoti minimāla (šis kā pilotam viņam bija trešais rallijs, bet vairākos citos rallijos viņš bija kā stūrmanis), pēc četriem ātrumposmiem 28 gadus vecais pilots Klasika 3000 klasē ieņēma pirmo vietu, aiz sevis atstājot pieredzējušos Andri Voveru un Aigaru Tīdmani. Diemžēl piektajā posmā Kristers piedzīvoja avāriju, kas viņam lika izstāties no rallija. Kā vēlāk noskaidrojās, tad tas Cimdiņam bija pēdējais rallijs 2019.gada sezonā, jo auto pēc avārijas bija cietis visai daudz.


Sarunā ar portālu Go4speed Kristers Cimdiņš atklāj, ka pēc avārijas tika nolemts būvēt jaunu auto, jo iepriekšējais bija gan par lēnu, gan arī pēc negadījuma bija stipri cietis


Foto: No personīgā arhīva

Krister, cik ilgi tu nodarbojies ar autosportu?
Rallijsprintā sāku braukt tikai pagājušajā gadā, bet iepriekš četras sezonas esmu braucis minirallijā. Pēc tam, kad noslēdzošajā minirallija sezonā izcīnīju uzvaru klases kopvērtējumā, nolēmu pievērsties rallijsprintam.


Foto: Dace Janova

Lai arī tava pieredze rallijsprintā nav liela, rezultāti izskatās daudzsološi.
Jā, braukšana man rallijā sanāk, ko gan laikam nevar teikt pēc Lietuvas rallija (smejas). Sarmas rallijsprintā izcīnīju 3.vietu 2WD Open klasē, Rally Liepāja ieņēmām pirmo vietu Klasika 3000 klasē. Arī ''Around 7 Lakes Rally'' rallijā Lietuvā bijām klases līderi, līdz avarējām. Bet domāju, ka viss būs labi. Galvenais vajag stabilitāti, kā arī jākrāj nobrauktie kilometri.

Kur slēpjas tavas ātruma īpašības?
Braukšanas pamatus un pirmās lietas man ielika tēvs Gatis Cimdiņš, bet tālāk jau viss notika pašmācības ceļā. Ja mēs runājam tieši par ralliju, tad tēvs ļoti palīdzēja ar stenogrammu, jo viņš ir braucis ar ļoti daudziem pilotiem. Pa šiem gadiem viņš no visiem pilotiem spēja paņemt tās labākās lietas, redzēja arī tās lietas, kas varbūt nestrādā tik labi, tāpēc viņš man nodeva ļoti vērtīgu informāciju, kas arī palīdz man tagad, uzsākot gaitas rallijā. Bet, protams, stenogramma tāpat visu laiku tiek pilnveidota un uzlabota. Protams, palīdzēja arī četras sezonas minirallijā, bet papildus tam arī esmu trenējies braukt pa ledu, pa cita veida ziemas trasēm. Visu pa lielam esmu apguvis pašmācību ceļā.


Foto: No personīgā arhīva

Kas jums īsti notika ''Around 7 Lakes Rally'' rallijā Lietuvā? Kļūda stenogrammā? Ātrums pa lielu?
Stenogramma it kā bija laba. Pirmajos ātrumposmos ātrums tika uzkāpināts liels. Bijām iekrājuši jau nelielu pārsvaru, un tā īsti varbūt vairs pat nevajadzēja trakot. Nezinu, kas īsti notika. Varbūt pieredzes trūkums, kur ātrums bija lielāks nekā meistarība. Varbūt nedaudz izsita no ritma divu stundu pauze, tāpēc nevarējām vairs noturēt to tempu. Bet laikam jau jāsaka, ka pie vainas bija ātrums. Tramplīnā uzlēcām nepareizi, pēc kā vairs netrāpīju iekšmalā. Pēc tramplīna mūsu auto tika sasviests, kā arī papildus tam saķērās kāja starp pedāļiem un, kamēr nodarbojos ar palikšanu uz ceļa un pedāļiem, tikmēr jau bijām nākamā tramplīna korē, un tad jau kļuvām par pasažieriem.

Pēc avārijas, kur tu uzmeti vairākus kūleņus, nebija doma, ka varbūt rallijs tomēr nav priekš tevis?
Nebija pat divu domu pēc tās avārijas, ka varētu beigt braukt rallijā un pievērsties kam citam. Ja esi iesācis ko darīt, jāiet tālāk (smejas). Kam negadās. Esam salikuši jaunu auto un brauksim tālāk.


Foto: Dace Janova

Kāpēc nolēmi rallijsprintā braukt ar BMW?
Minirallijā braucu ar žiguli, kur man lielākā cīņa bija nevis ar konkurentiem, bet tehniku, tāpēc tika nolemts, ka rallijsprintā brauksim ar BMW. Pārdevām žiguli un iegādājāmies BMW. Jāsaka gan, ka mūsu vecais BMW vairāk atgādināja ielas mašīnu – 2.8 standarta dzinējs, standarta vadības bloks, vienkārši amortizatori. Teiksim tā – pliks auto. Tāpat noteikti jāpiebilst, ka pēc šāda atgadījuma, kas notika Lietuvā, BMW ir pieejamāks un neprasa milzīgas izmaksas. Ja būtu kāds cits auto, tad šādā gadījumā, iespējams, matus no galvas būtu jāplēš ārā (smejas).

Un jaunais BMW būs niknāks?
Jā, jaunā mašīna jau būs nopietnāka – 3.0 dzinējs un ap 230 Zs. Ceru, ka ar šo mašīnu vairs nebūs jātrako un varēs ieturēt kaut kādu rezervi (smejas). Ar iepriekšējo auto, lai cīnītos ar mūsu klases konkurentiem, nācās visu laiku braukt ar pilnu pedāli, jo konkurentu auto bija niknāki. Četrus ātrumposmus mums Lietuvā tas izdevās, bet piektajā diemžēl avarējām.

Cik ilgi būvējāt jauno auto?
Jūlijā sasitām iepriekšējo auto, bet jau oktobrī iegādājāmies šo jauno BMW, kas jau bija pusgatavs. Kopš tā laika kopā ar Jāni Krēvicu, stūrmani Renāru Šķenderu un mehāniķi Aivi Vaveru arī lēnām būvējām to. Jau janvārī auto bija gatavs, ar kuru bijām plānojuši startēt Rally Alūksne. Tagad auto stāv kaujas gatavībā un gaida iespēju, kad ar to varēs braukt.


Foto: No personīgā arhīva

Esi jau izbraucis ar jauno auto?
Kaujas režīmā vēl nē. Tik te apkārt garāžai, līdz CSDD. Bet liekas, ka auto būs labs un konkurētspējīgāks par iepriekšējo.

Kādi ir tavi sezonas plāni?
Šobrīd vēl līdz galam nezinu, jo jāgaida kalendārs. Plānā ir braukt rallijsprintā, bet varbūt gada beigās izmēģināsim spēkus rallijā. Ja viss izdosies, ceru, ka varētu izmēģināt spēkus Sāremā rallijā. Tāpat treniņu nolūkos piedalīsimies kādos tuvākajos minirallija posmos.

Kādu mērķi esi nospraudis rallijsprinta čempionātā?
Noteikti cīnīsimies par trijnieku, jo nekad neesmu braucis uz sacensībām ar domu pavizināties. Bet, kā beigās viss sanāks, to redzēsim sezonas beigās.




Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png