profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Jāņa Salas ekipāža debitēs Somijas rallijā

Mārtiņš Jankovskis 02.03.2023 - 00:51 Jāņa Salas ekipāža debitēs Somijas rallijā
Ekipāža pirms došanās ceļā

Šajās brīvdienās Somijā, Jiveskiles reģionā tiks aizvadīts Somijas rallija čempionāta trešais posms - ''Jyväskylän Talviralli 2023'', kura ietvaros tiks aizvadīts arī pirmais ''Baltijas jūras valstu rallija čempionāta'' posms. Dalību šajā rallijā apstiprinājušas vairāk nekā 140 ekipāžas, starp kurām būs visi vadošie Somijas rallija čempionāta braucēji - Tēmū Asunmā (uzvarēja Lapzemes rallijā), Juha Salo, Jari Hutunens (uzvarēja otrajā posmā), Lauri Jona, Juso Metsalā u.c.

Jāatgādina, ka šajā rallijā kā ''0'' ekipāžas startēs Kalle Rovanpera (''Toyota Starlet'') un Jonne Haltunens (''GT Corolla'').


Foto: Kalle Rovanpera

Pirmo reizi starp dalībniekiem būs arī kuldīdznieki Jānis Sala ar stūrmani Jāni Bruzinski. Pagājušā gada vēsturiskā rallija RK11 klases čempioni uz starta dosies ar savu 330 Zs jaudīgo (680 Nm) ''Audi 90 Quattro''.

Pirms došanās uz Somijas ralliju portāls Go4speed uz sarunu aicināja Jāni Salu, kurš pastāstīja par gaidāmajiem plāniem.

Jāni, pastāsti, lūdzu, kāpēc nolēmi startēt Somijas rallijā?
Daudzi draugi un sportisti apkārt runā, ka startēšana Somijā ir kā sapnis, ko kādreiz gribas īstenot, bet neviens tur nebrauc. Arī mēs ilgāku laiku par to sapņojām, domājām, līdz beidzot izdomājām, ka ir jāaizbrauc paskatīties, kas tāds Somijas rallijs ir. Jāsaka, kā ir – pats nekad līdz šim nebiju bijis Somijā, tāpēc man šis brauciens būs gan kā ekskursija, gan kā sacensības.


Foto: Raimonds Volonts

Tad tāpēc mēs tevi neredzējām Alūksnes rallijā?
Runājot par Alūksnes ralliju, tad ilgi nevarējām saprast, kā būs ar laikapstākļiem, un tikai pēdējās dienās noskaidrojās, ka būs foršs ziemas rallijs. Tobrīd mēs jau bijām uzrakstījuši pieteikumu Somijas rallijam un arī paši noskaņojušies, ka brauksim uz Somiju, tāpēc atkāpšanās ceļa vairs nebija. Jā, sākumā bija doma, ka Alūksnes ralliju izmantosim kā treniņu pirms Somijas rallija, taču sapratām, ka uz Somijas ralliju tīri tehniskā ziņā ir mazliet vairāk jāpagatavojas, tāpēc arī beigās nolēmām nestartēt Alūksnē, bet vairāk laika veltīt pie automašīnas sagatavošanas.

Saprotu, ka startēsi jaunajā ''Baltijas jūras valstu rallija čempionāta'' ieskaitē.
Mūsu mašīna atbilst tikai ''Baltijas jūras valstu rallija čempionāta” pilnpiedziņas klasei, tāpēc būsim vienīgie pārstāvji šajā klasē. Taču mūsu galvenais mērķis ir uzzināt, kādas ir viņu prasības, kā viņi skatīsies uz mums. Braucam, tā teikt, apostīt gaisu.


Foto: Dace Janova

Šis ir tikai tāds vienreizējs izbrauciens uz Somiju?
Redzēsim. Ja viss būs labi un tā pieredze būs laba, tad plāns ir arī vasarā aizbraukt uz Somijas ralliju, lai varētu paskatīties, kāds tur ir rallijs vasarā. Kad Latvijā tie Audi saradīsies vairāk, tad ceru, ka man izdosies tos braucējus sapurināt, lai uz Somijas ralliju varētu doties jau kuplākā pulkā.

Ko vari teikt par ceļiem, kuros notiek Somijas WRC posms?
Ceļi, protams, komentārus neprasa. Cik redzēts internetā, tad tie ceļi Somijā ir ļoti interesanti, ātri un tehniski. Mēs uz šo ralliju vairāk braucam iegūt pieredzi, paostīt gaisu un saprast, kādas ir viņu prasības. Gribas iedvesmot vēl kādu latviešu ekipāžu startam Somijā, un, kas zina, varbūt jau nākamreiz uz Somiju mēs dosimies jau kuplākā skaitā. Būtu skaisti kādu reizi uz Somijas ralliju aizbraukt kādām piecām latviešu mašīnām.


Foto: Janne Veetõusme

Izmaksu ziņā šis rallijs būs krietni dārgāks nekā rallijs Latvijā?
Īsti nē. Dalības maksa līdzīga kā Latvijā – 750 eiro. Prāmis vienā virzienā ap 100 eiro, dzīvošanu uz trijām naktīm atradām pa 300 eiro. Principā tās izmaksas nav īpaši dārgākas kā Latvijas rallijā. Man no Kuldīgas braukt uz Alūksni 400 kilometrus vai uz Somiju 700 kilometrus nav diez ko liela atšķirība. Pieredzes ziņā domāju, ka mēs ar šādu ralliju iegūsim ļoti daudz.


Ekipāža pirms došanās ceļā

Jāni, lai jums veicas!
Paldies. Galvenais, lai iztur tehnika. Mērķis ir nobraukt līdz galam un gūt pozitīvas emocijas. Rallijs mums ir vaļasprieks, tāpēc gribējās šoreiz kaut kādu odziņu. Jebkurā gadījumā būs interesanti. Gribas atbraukt mājās ar smaidu un domu, ka esam izbaudījuši šo ralliju uz visiem 100%. Būs viens no rallija dzīves ķeksīšiem izpildīts.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png