profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Kaņeps-Kalniņš rallijā atgriežas ar Latvijas čempionātā neredzētu automašīnu

Mārtiņš Jankovskis 19.12.2022 - 01:02 Kaņeps-Kalniņš rallijā atgriežas ar Latvijas čempionātā neredzētu automašīnu
Foto: No sportista personīgā arhīva

Pēc nepilna mēneša ar Alūksnes ralliju startēs Latvijas un Igaunijas rallija čempionāta jaunā sezona. Jau drīz sāksies dalībnieku pieteikšanās gaidāmajam rallijam, taču jau šobrīd zināms, ka starp dalībniekiem būs arī Kaspars Kaņeps-Kalniņš, kurš pēdējo reizi LRČ startēja 2018.gadā.


Foto: Alfonsas Rakauskas Photography

Kaspars noteikti daudziem atmiņā palicis ar savu skaisto, ātro un plašo braukšanas stilu, it īpaši 2014.gadā ar ''BMW M3 E36'' automašīnu. Gadu vēlāk Kaņeps-Kalniņš kļuva par RK2 klases uzvarētāju, taču pēc tam sekoja divu gadu pauze. 2018.gadā Kaspars atgriezās rallijā, kur kopā ar stūrmani Ringoldu Bērziņu tika startēts ar ''Mitsubishi Lancer Evo''. Pēc 2018.gada sezonas Kaņeps-Kalniņš rallijā vairs nebrauca, taču nu sportists nolēmis atgriezties.


Foto: RallyEmotions

Kā noskaidroja portāls Go4speed, tad Kaspars Kaņeps-Kalniņš nolēmis atgriezties rallijā, kur viņa rīcībā būs automašīna, kāda līdz šim nevienam latviešu rallija braucējam nav bijusi - ''Toyota Starlet''.

Kaspar, pastāsti, lūdzu, par šo tavu jauno un interesanto projektu. Kāpēc esi nolēmis atgriezties rallijā un tieši ar ''Toyota Starlet''?
Te man liekas veselu grāmatu varētu sarakstīt (smaida). Jau kādu gadu meklēju aizmugures piedziņas automašīnu. BMW šoreiz negribējās, tāpēc skatījos kaut ko citu. Kaut kā sanāca tā, ka iegāju reklāmā un pamanīju, ka tiek pārdots šis ''Toyota Starlet''. Sazvanījos ar vienu savu draugu, ar kuru kopā strādājam Igaunijā, un viņš teica, ka šī esot nosacīti jauna un laba automašīna, kura daudz nav braukusi. Šim auto bija uztaisīts laba un apjomīga apkope (rebilds), un auto bija tās naudas vērts.


Foto: No sportista personīgā arhīva

Ilgi domāji, vai pirkt?
Lēmums man bija jāpieņem vienas dienas laikā, taču tobrīd tādas naudas nebija. Taču noriskēju un intuīcijas vadīts iemaksāju rokas naudu ar domu, ka vienmēr kaut ko var izdomāt. Vadījos pēc principa – dzīvojam vienreiz (smejas). Par laimi, viss labi atrisinājās, sakārtoju visus jautājumus un sestdien jau braucu pakaļ.

Kurš būs tavs stūrmanis?
Ringolds Bērziņš. Jāsaka, ka ne viņš, ne citi neko nezināja par šo auto. Braucu ar puiku pakaļ mašīnai, kur beigās uzzvanīju Ringoldam un pateica šos jaunumus. Aizsūtīju bildes un pateicu, lai gatavojās ielīst šajā automašīnā, jo vietas tur daudz nav (smejas).


'Toyota Starlet' 2019.gada rallijā. Foto: Edgars Leonovs

Skatos, ka šogad šis auto piedalījās tikai vienā rallijā.
Jā, šogad viņš (Andre Kīls) piedalījās vienā rallijā, kur pēc nobrauktiem trīs kilometriem viņš izstājās tehnisku problēmu dēļ. Pēc tam mašīnas saimnieks ķērās klāt apjomīgam rebildam, lai sataisītu to, kā vajag.

Kā ar rezerves daļām šādām automašīnām?
Šīs automašīnas Skandināvijā ir daudz, tāpēc ar rezerves daļām problēmām nevajadzētu būt. Arī to izmaksas nav lielas. Jāsaka, ka arī pats auto, kuram pēc papīriem ir ap 200 Zs, savā uzbūvē nav sarežģīts – divi velkošie riteņi un stūre bez stūres pastiprinātāja (smejas).


'Toyota Starlet' 2019.gada Alūksnes rallijā. Foto: Edgars Leonovs

Un kā būs ar pašu braukšanu pēc četru gadu pauzes?
Nu to mēs drīz redzēsim (smejas). Būs jāpierod pie šīs mašīnas, jo tā ir apmēram, cik gara tik plata. Tā kā tāds čemodāns (smejas). Savulaik, kad braucu ar BMW, tur bija citas jaudas un cita braukšana. Kā man brīdināja iepriekšējais mašīnas saimnieks, tad šis auto viegli gāžas riņķī (smejas). Jāpiebilst, ka es jau rallijā gribēju braukt šogad, taču sekoja ģimenes pieaugums un dzīvē tobrīd bija citas prioritātes.

Kādi ir tavas šīs sezonas plāni?
Pagaidām īsti nezinu. Skaidrs, ka brauksim Alūksnes ralliju. Interesantākais ir tas, ka viesnīcu uz Alūksnes ralliju rezervēju vēl pirms nopirku šo automašīnu. Tobrīd man vēl nebija ne mazākās skaidrības, ar ko braukšu, taču viesnīcu jau norezervēju (smejas). Visticamāk, ka arī Sarmas ziemas ralliju nobrauksim, bet tālāk skatīsimies. Noteikti gribu nobraukt Sāremā ralliju, kuru esmu daudzus gadus braucis skatīties, bet kuru nekad neesmu braucis, bet kas man ļoti patīk. Bet, jā, nobrauksim ziemas rallijus un tad skatīsimies pēc situācijas, kur vēl brauksim.


Foto: No sportista personīgā arhīva

Testi pirms rallija arī plānojas?
Jā, noteikti. Gribētos kaut ko uzbraukt, lai saprastu, kāds ir šis auto.

Prieks, ka LRČ būs par vienu jaunu automašīnu vairāk.
Es jau arī esmu par to, lai LRČ būtu vairāk to veco aizmugures piedziņu automašīnu. Manuprāt, tās klasiskās mašīnas ir ļoti skatāmas. Jā, var forši un ātri braukt arī ar ''Mitsubishi Evolution'', bet tas ir arī dārgāk. Nav man vairs tas vecums, lai jaunie skrien (smejas).
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png