profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Smaga avārija liek pamest skolotājas darbu, lai varētu pilnvērtīgi pievērsties rallijam

Go4speed 14.03.2022 - 23:55 Smaga avārija liek pamest skolotājas darbu, lai varētu pilnvērtīgi pievērsties rallijam
Foto: Rally Team USA

Janvāra beigās 2021.gada 'Nitro RX' čempions Trevis Pastrana, filmējoties jaunam seriālam, salauza atslēgas kaulu. Sportista izpletnis atvērās novēloti, kā rezultātā Pastrana ar lielu ātrumu diezgan spēcīgi atsitās pret zemi. Pastrana jau iepriekš vairākkārt bija lauzis iegurni, un šī trauma ir viena no vairāk nekā 60 kaulu lūzumiem, ko viņš guvis savas plašās ekstrēmo sporta veidu karjeras laikā. Sportists izlaida sezonas pirmo Amerikas rallija čempionāta posmu, taču šajās brīvdienās Pastrana ir gatavs startēt 2.posmā.

Taču Pastrana, par kuru saka, ka, visticamāk, viņam nav neviena kaula, kas kādā brīdī nebūtu salauzts, nebūs vienīgais cilvēks, kurš iepriekš daudz lauzis kaulus. Viņa stūrmane būs Rianona Gelsomino, kura arī savas karjeras laikā guvis vairākus lūzumus.


Pastrana un Gelsomino. Foto: Rally Team USA

"Daudzi jautā: "Tu sēdi kopā ar Trevisu Pastranu? Un es saku: "Jā, droši vien esmu tikpat traka, kā viņš!" Man ir lauztas kājas deviņās vietās. Ar mani ir notikušas diezgan nopietnas lietas, taču, ja tev ir kaislība un mīlestība pret kaut ko, tas nekad tevi neapturēs," iesāk Rianona Gelsomino, kuras vīrs Alesandro ir Kena Bloka stūrmanis.

Pēc avārijas Dienvidaustrālijas rallijā 2009. gadā Gelsomino pieņēma lēmumu, kas mainīja viņas dzīvi. Sēdēšana rallija automašīnas stūrmaņa krēslā bija viņas kaislība, bet ne pilna laika profesija. Pēc avārijas viņa kādu laiku nespēja darīt nevienu no abām lietām - ne braukt rallijā, ne strādāt.

"Patiesībā tajā laikā strādāju par fizkultūras skolotāju. Austrālijas rallija čempionātā piedzīvoju smagu avāriju, un es nevarēju strādāt 16 nedēļas. Sēdēju ratiņkrēslā, man bija no jauna jāmācās staigāt. Vēlāk, ieradoties skolā, mana skola teica: "Mēs nevaram jums tik bieži dot brīvdienas," turpina Gelsomino, kura savas karjeras laikā piedalījusies jau vairāk nekā 190 rallijos!


Foto: Rally Team USA

"Tāpēc man bija jāpieņem lēmums - vai turpināšu strādāt par fizkultūras skolotāju vai arī pievērsīšos sacīkstēm uz pilnu slodzi. Un tas bija tāds dīvains pagrieziena punkts manā dzīvē. Tev notiek nopietns negadījums, un tu domā, ka tas patiesībā tevi novirzīs no domām par startēšanu rallijā. Mana mamma cerēja, ka tā notiks, bet tā nebija."

Tā neapšaubāmi Gelsomino bija traumatiska pieredze, jo pēc tam viņai bija nepieciešamas 11 operācijas. Tomēr nākamā gada februārī viņa jau atgriezās rallija automašīnā kopā ar jaunāko brāli Brendanu Rīvsu, ar kuru arī tika piedzīvota smagā avārija.

Avārija ar tik smagām sekām varētu citus atturēt, taču Gelsomino neapšaubāmi pierādīja, ka rallijs ir viņas aicinājums. "Tajā brīdī nolēmu, ka pievērsīšos sacīkstēm uz pilnu slodzi. Biju domājusi: "Ja man tas joprojām tik ļoti patīk pēc tā, ko esmu pārdzīvojusi, tad tas ir tas, kas man jādara ar savu dzīvi. Dažiem cilvēkiem gadās piedzīvot smagu avāriju, un viņi nekad pēc tam vairs nebrauc sacīkstēs, bet citiem cilvēkiem tā ir viņu kaislība, viņu vēlme, viņu mīlestība, tāpēc viņi atveseļojas no šī negadījuma un pēc dažām nedēļām jau atkal brauc sacīkstēs.''


Foto: Rally Team USA

"Mūsu sportā mums visiem ir bijušas avārijas, un esmu pārliecināta, ka mēs visi esam kaut kādā veidā guvuši traumas, un tā ir tikai viena no tām lietām, ar kurām mēs tiekam galā. Un tad, manuprāt, tu kļūsti tikai labāks, jo mācies no savas kļūdas. Kāpēc tā notika? Ko mēs varam darīt labāk, lai tā vairs nenotiktu? Un jūs tikai pilnveidojaties, ņemot vērā to, kas notika šajos negadījumos."

Kopš drosmīgās izvēles, pametot ikdienas darbu un pievēršoties pilnas slodzes rallijam, Gelsomino karjera ir attīstījusies un gājusi tikai uz priekšu. Divus gadus pēc avārijas Dienvidaustrālijā viņa jau startēja pasaules rallija čempionātā, bet pagājušajā gadā viņa kļuva par Amerikas rallija čempioni.

Trakajiem pieder pasaule!
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png