profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Sesks: Šobrīd, mācoties ar 'Rally 2 Kit', var nobraukt 2,5 reizes vairāk nekā ar R5

Mārtiņš Jankovskis 09.02.2022 - 01:04 Sesks: Šobrīd, mācoties ar 'Rally 2 Kit', var nobraukt 2,5 reizes vairāk nekā ar R5
Mārtiņš Sesks Lapzemes testos.

Jau ziņojām, ka Mārtiņš Sesks un Renārs Francis Sarmas rallijā debitēs pie ''Skoda Fabia R4'' automašīnas stūres, kas saprotamākā valodā ir Rally2-Kit klases automašīna. Šo kitu ir izstrādājusi slavenā franču kompānija Oreca, kas saražo komplektu, kurā ietilpst dzinējs, transmisija, galvenās piekares detaļas, bremzes un daļēji elektronika. Šo komplektu var iegādāties jebkurš interesents, kur tālāk šis komplekts jāieliek mašīnas virsbūvē. Tālāk viss atkarīgs no katras komandas inženieru spējām un prasmēm šo visu salikt kopā tā, lai gala rezultātā auto būtu ātrs un konkurētspējīgs.

Līdz šim Mārtiņa pieredze ar pilnpiedziņas auto nav liela - vien pāris starti, kur 2019.gadā dažās sacensībās Sesks startēja ar ''Škoda Fabia R5''.

Kā nesen portālam Go4Speed pastāstīja Mārtiņa Seska komandas pārstāve Ieva Hmieļevska, tad ''Šosezon ekipāža pārsēžas pilnpiedziņas auto un krās maksimāli daudz sacensību kilometru. Pašreiz saskanošanā ir vairākas lietas, tāpēc ceru, ka oficiālu paziņojumu par šīs sezonas gaitu varēsim sniegt februāra beigās. Sportiski ir iezīmēta vairāku gadu programma un to varēsim izklāstīt oficiciāli, kad būs pabeigtas uzsāktās sarunas un noslēgtas vienošanās.''


Foto: No Mārtiņa Seska privātā arhīva

Pēc aizvadītajiem testiem Lapzemē un pirms gaidāmā Sarmas rallija portāls Go4speed uz nelielu sarunu aicināja Mārtiņu Sesku.

Kā bija braukt pa sniegu un ledu ar pilnpiedziņas auto?
Mana pieredze ar pilnpiedziņas mašīnām nav liela, jo iepriekš ziemā bija sanācis braukt tikai ar Subaru. Bet teikšu, ka bija ļoti forši braukt pa sniegu un ledu. Mašīna ļoti labi vadījās. Pirms mūsu testiem tajā pašā trasē Somijā trenējas Vladas Jurkevičius ar Uldi Briedi, un pēc Ulda salīdzināšanas, tad vadība ar ''Skoda Fabia R4'' ir ļoti laba un tas auto ir ļoti atsaucīgs un līdzīgs R5.

Cik ilgi jums bija testi?
Testi bija divas dienas, kur daudz strādājām ar mašīnas regulējumiem.

Kādas ir būtiskākās atšķirības starp ''Skoda Fabia R4'' un R5 mašīnām?
Būtiskākā atšķirība ir jauda, kas R4 mašīnai ir par 30-40 Zs mazāka, līdz ar to tādos paātrinājumos R5 ir ātrāks. Var teikt, ka vidēji R4 auto ir par kādām 0,8 – 1 sekundei uz kilometru lēnāks par R5.


Foto: No Mārtiņa Seska privātā arhīva

Taču Rally2 Kit jau netika būvēts, lai būtu tāds pats kā R5.
Tieši tā. Pašā būtībā šī mašīna nav ražota, lai pārspētu R5. Mums būtu jāskatās uz to, lai rezultātos šis Rally2 Kit būtu starp R5 un ''Ford Fiesta Rally3'' mašīnām. Līdz ar to var teikt, ka gan mums pašiem, gan komandai Sarmas rallijs vairāk paies tādā kā informācijas iegūšanā un meklēšanā, lai attīstītu šo auto.

Kā tev liekas - Rally2 Kit ir tuvāk R5 vai Rally3?
Uzskatu, ka Rally 2 Kit ir nedaudz tuvāks Rally2 (R5) nekā Rally3.

Atšķirība starp Proto un Rally2 Kit ir liela?
Proto ir automašīna, kur tu daudz ko pats vari darīt, bet Rally2 Kit gadījumā tu jau nopērc svarīgākos mezglus no Oreca kompānijas. Pēc tam tu to visu vari pats komplektēt un mēģināt padarīt auto pēc iespējas labāku. Vēl kas svarīgi - Rally2 Kit ir rūpnīcā ražots un ir FIA homoliģēts, un ar šo auto, piemēram, vairāki sportisti startē ERČ čempionātā, kamēr ar Proto var startēt tikai nacionālajā čempionātā.

Mājas lapā redzēju, ka Rally2 Kit vidēji uz kilometru izmaksā apmēram 38 eiro. Cik R5 auto?
R5 ne zemāk par 100 eiro, bet labās komandās viens kilometrs varētu izmaksāt līdz pat 120 eiro.

Atšķirība liela, it īpaši šobrīd, kad tu sper tikai pirmos soļos pilnpiedziņas klasē.
Jā, šobrīd mācoties, ar ''Skoda Fabia R4'' teorētiski varu nobraukt 2,5 reizes vairāk kilometru nekā ar R5. Ja galvenā atšķirība ir tikai jaudā, tad man mācoties šī jauda nav tik svarīga un izšķiroša, jo galvenais ir saprast pilnpiedziņas mašīnas būtību, braukšanas stilu u.t.t.


Foto: No Mārtiņa Seska privātā arhīva

Labs piemērs varētu būt Toms Kristensons. 2020.gadā uzvarēja JWRC, ieguva balvā R5 auto, bet 2021.gadā viņa rezultāti bija ļoti slikti – daudz avārijas, izstāšanās.
Jā, tieši šis arī ir tas aspekts, kāpēc cenšos ļoti prātīgi izvēlēties nākamo soli pēc priekšpiedziņas. Ir vēl bijuši braucēji, kuriem līdzīgs stāsts, kad pārkāpj uzreiz uz R5 un rezultāti nav labi. Žēl uz to skatīties, tāpēc negribas nonākt tādā pašā situācijā. Ja tev ir sponsori, pret kuriem tev ir jāatskaitās, bet rezultāti nav labi, tad ir ļoti slikti. Žēl Kristensona. Cik parunāju ar viņu, tad viņš arī ir morāli sagrauts, lai arī īstenība viņš ir labs braucējs.

Kādu sev mērķi izvirzāt Sarmas rallijā?
Nebūs tā, ka mēs uz Sarmas ralliju dosimies pavizināties. Centīsimies no savas puses izdarīt visu to labāko un braukt, cik ātri vien varam. Centīsimies savu darbu izdarīt uz visiem 100%. Par rezultātu grūti teikt. Starta pozīcija mums būs laba (astotā), un ir bijuši ziemas ralliji (Sarmā un Alūksnē), kad mēs ar priekšpiedziņas auto esam finišējuši ceturtajā, piektajā un septītajā vietā. Tā kā viss ir iespējams. Arī toreiz mēs pirms rallija bijām aizvadījuši testus Lapzemē, tāpēc šobrīd grūti prognozēt, kādu vietu mēs varam izcīnīt. Jautājumu ir vairāk nekā atbilžu. Taču uz to galveno akcentu neliksim. Strādāsim tā, lai no sevis un automašīnas izspiestu visu, ko varam, un gan jau rezultāts neizpaliks.

Cik saprotu, tad jums šobrīd kaut kāds plāns jaunajai sezonai ir, ja?
Plāni un scenāriji mums ir, bet, lai par kaut ko runātu, mums pašiem viss jāsaprot līdz galam. Tuvākajā laikā pamēģināsim dažādus auto, lai saprastu, kas ir tas pareizais solis un kādā virzienā iet.

VIDEO: https://www.instagram.com/r4skoda/








Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png