profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Bijušās 'Subaru' WRC rūpnīcas komandas braucēja dēls rallija karjeru sāk Latvijā

Mārtiņš Jankovskis 04.08.2021 - 05:31 Bijušās 'Subaru' WRC rūpnīcas komandas braucēja dēls rallija karjeru sāk Latvijā
Jānis Krastiņš un Pablo Sarazēns. Foto: Go4speed

Gan Kalle Rovanpera, gan Olivers Solbergs, kuri šobrīd mirdz WRC čempionātā, ar Latvijas automobiļu federācijas (LAF) īpaši izsniegto licenci, kas ļāva startēt rallija sacensības bez autovadītāja apliecības, savas rallija gaitas sāka Latvijā. To darījuši ir vēl vairāki jaunie braucēji, un dara arī šobrīd.

Rallijsprintā ''Cēsis'' debiju rallijā piedzīvoja 15 gadus vecais franču sportists Pablo Sarazēns, kurš ir slavenā franču autosportista Stefana Sarazēna dēls. 45 gadus vecais Stefans Sarazēns savas autosporta karjeras laikā ir kļuvis par Francijas ''Formula Renault'' čempionu (1994.gads), divas reizes Sarazēns (2007. un 2010.gadā) kļuva par Lemānas Series čempionu, sešas reizes viņš ir kāpis uz goda pjedestāla Lemānas 24 stundu sacensībās, kā arī piedalījies un uzvarējis daudzās citās autosporta sacensībās visā pasaulē. 1999.gadā Sarazēns debitēja Formula 1, kur Brazīlijas Grand Prix viņš aizvietoja savainoto Luku Badoeru.

Stefans Sarazēns

Taču bez startiem autošosejā Sarazēns piedalījies arī 60 rallija sacensībās, no kurām 22 reizes viņš startēja WRC čempionātā. 2004., 2005. un 2006.gadā viņš bija trešais pilots ''Subaru World Rally'' rūpnīcas komandas sastāvā (tobrīd tajā komandā brauca Peters Solbergs un Kriss Atkinsons), kur sportists brauca ar ''Subaru Impreza S11 WRC'' automašīnu. Viņa labākais rezultāts WRC – 4.vieta Spānijas WRC posmā.


Stefans Sarazēns. Foto: Petr Lusk

Šobrīd Sarazēns rallija sacensībās piedalās epizodiski, kur, piemēram, 2019.gadā viņš ar ''Hyundai i20 R5'' izcīnīja devīto vietu Montekarlo WRC rallijā.

Nu rallija gaitas sācis viņa dēls. Sarunā ar portālu Go4speed Pablo Sarazēns atzina, ka viņa līdzšinējā autosporta pieredze ir kartings un nedaudz Formula 4, taču šobrīd viņš ir apņēmības pilns sākt rallija karjeru. ''Šis ir mans pirmais rallijs ar komandu, tāpēc ceru, ka gūsim labu pieredzi. Protams, pamatus man mācīja tēvs, kurš arī tagad palīdz ar padomu. Žēl, ka viņš uz šo ralliju nevarēja ierasties klātienē,” pirms rallija starta teica 15 gadus vecais Pablo Sarazēns.


Foto: Dace Janova

''Protams, zinu, ka Kalle Rovanpera un Olivers Solbergs savas rallija karjeras sāka šeit, Latvijā, tāpēc, protams, tas man ir tāds dzinulis, redzot, kur viņi ar smagu darbu ir nokļuvuši. Ceru, ka man izdosies sasniegt ko līdzīgu,” turpina Sarazēns.

Debija Pablo Sarazēnam, kurš startēja ar pieredzējušo stūrmani Gofreju Kombu (143 starti rallijos), atzīstama – desmit braucēju konkurencē astotā vieta, lai arī noslēdzošajā dopā viņa ''Peugeot 208 R2'' pazuda bremzes, tāpēc visu ātrumposmu nācās veikt bez bremzēm.


Foto: Egons Ansbergs

''Esmu ļoti laimīgs finišēt, jo šis bija mans pirmais rallijs karjerā. Noslēdzošajā ātrumposmā mums pazuda bremzes, tāpēc bija jābrauc uzmanīgi. Ātrumposmi man patika, lai arī tie bija ļoti, ļoti ātri. Braukt pa granti ir pilnībā savādāk nekā pa asfaltu, taču bija interesanti. Latvija man patīk, jauka pilsēta. Arī rallija organizācija šeit bija lieliska. Esmu laimīgs,'' prieku pēc finiša neslēpa jaunais sportists, kurš, visticamāk, augusta beigās plāno startēt Latvijas rallija čempionāta 3.posmā ''Lõuna-Eesti Ralli 2021''.

''Jā, mana rallija karjera sākas Cēsīs, bet, kā man ies tālāk, redzēsim, Iesim soli pa solim. Par nākamo gadu nezinu ar ko braukšu un kur braukšu, bet, ja būs iespēja, noteikti šeit brauksim vēl.''


Foto: Go4speed

Nobeigumā pirms apbalvošanas jautāts, kā komanda un pats pilots dosies atpakaļ uz Franciju, Pablo piebilda, ka ar busu brauks kopā ar mehāniķiem, kur līdz mājām esot 2500 kilometru jeb ceļā jāpavada vairāk nekā 35 stundas.

Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png