profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Bijušā WRC pilota Armīna Švarca 15 gadus vecais dēls sāk savas rallija gaitas Latvijā

Mārtiņš Jankovskis 13.08.2020 - 18:57 Bijušā WRC pilota Armīna Švarca 15 gadus vecais dēls sāk savas rallija gaitas Latvijā
Fabio Švarcs

Lietuvas rallijā Samsonas Rokiškis Latvijas rallija čempionāta (LRČ) ieskaitē LRČ3 klasē uz starta izgāja 15 gadus vecs vācu pilots Fabio Švarcs, kurš startēja ar Latvijas automobiļu federācijas (LAF) izsniegto licenci. Fabio Švarcs šajā rallijā izcīnīja 2.vietu LARČ4 klasē, 5.vietu LRC3 klasē un devīto vietu 2WD klasē, Mārtiņam Seskam zaudējot nepilnas desmit minūtes.

Fabio ir bijušā pasaules rallija čempionāta (WRC) Armīna Švarca dēls, kurš pagājušajā gadā uzsāka savas rallija gaitas tieši Latvijā (startēja minirallijā Saldus (2.vieta junioru klasē) un rallijsprintā Saldus (6.vieta 2WD Open klasē)).


Armīns Švarcs

Armīns Švarcs, kurš bija vairāku rūpnīcu komandu pilots, savas karjeras laikā piedalījies vairāk nekā 180 rallijos (119 WRC rallijos). Savas WRC karjeras laikā Švarcs lielāko daļu brauca ar ''Škoda Fabia WRC'', ''Hyundai Accent WRC3'' un ''Škoda Octavia WRC'' automašīnām. Pavisam kopā Švarcs WRC izcīnīja vienu uzvaru (1991.gada Spānijas WRC rallijā, kur otro vietu ieņēma Juha Kankunens, bet trešais bija Fransuā Delekūrs), kā arī septiņas reizes kāpa uz goda pjedestālu.

Pēc Lietuvas rallija portāls Go4speed uz nelielu sarunu aicināja Armīnu Švarcu.

Cik gados tavs dēls sāka nodarboties ar autosportu un kādi ir bijuši viņa līdz šim lielākie sasniegumi?
Viņš pāris gadus atpakaļ sāka braukt manā rallija skolā. Fabio uzrādīja labas prasmes, kā arī bija gana talantīgs. Viņa līdz šim lielākais sasniegums ir paveiktais Samsonas Rokiškis rallijā.

Kā un kāpēc nolēmi, ka tavs dēls rallija karjeru sāks tieši Latvijā?
Pirmkārt, jums ir ļoti izaicinoši ātrumposmi, kas ir uz grants. Otrkārt, tikai Latvijā tu 14 gadu vecumā vari sākt piedalīties rallijā.


Armīns (pa labi) un Fabio (vidū) ekskursijā pa Rīgu

Pagājušajā gadā Fabio jau brauca Latvijā. Kādi bija pirmie iespaidi par Latviju, par sacensību organizāciju?
Gan es, gan Fabio bijām ārkārtīgi apmierināti. Gan jūsu valsts, gan tās cilvēki bija ļoti jauki. Lietas Latvijā nav tik sarežģītas kā citās valstīs. Organizatori strādā ļoti profesionāli, kā arī ir ļoti laba palīdzība no LAF.

Kāpēc tieši rallijs? Tā bija tava ideja dēlu virzīt rallijā?
Nespiedu viņam ralliju nemaz. Atbalstītu viņu jebkurā jomā, ko viņš nolemtu darīt. Viņš varēja nodarboties ar golfu vai makšķerēšanu, un es tāpat atbalstītu viņa prasmes un mērķi, kurš viņam būtu.


Foto: Edgars Leonovs

Samsonas Rokiškis rallijā Fabio izcīnīja 9.vietu 2WD klasē. Vai esi apmierināts ar šo rezultātu?
Absolūti! Lielisks rezultāts, jo viņš bija stabils un precīzs no paša sākuma. Viņš uzrādīja ļoti labu tempu.

Kādi ir jūsu tuvākie plāni?
Rally Liepāja un vairākas testu sesijas. Iespējams, brauksim arī kādā rallijā rudenī.

Cik daudz padoma tu dod dēlam un vai viņš tos uzklausa? Vai viņš tev vispār prasa padomus?
Ja redzu kādas kļūdas vai kādas lietas, ar kurām viņš cīnās, tad dodu viņam padomus. Svarīgi ir tas, ka viņš pats ātri mācās. Viņam jau no paša sākuma ir vajadzīga pareiza stenogramma, un tur viņš strādā pats. Pārsvarā es vēroju viņa braukšanu no malas un skatos onboard video, pēc kā mēs kopā analizējam kļūdas.


Foto: Alfonsas Rakauskas Photography

Kalle Rovanpera, Olivers Solbergs - puiši, kas savas rallija karjeras sāka Latvijā, bet nu jau viņi kļuvuši par zvaigznēm. Vai tev ir līdzīgs mērķis ar Fabio?
Mērķis ir tāds, lai viņš pats iet savu ceļu. Gribu, lai viņam braukšana sagādā prieku un sniedz pārliecību par to, ko viņš dara. Viņš pazīst Oliveru no savas agrās bērnības, kad viņi kopā tikās, kamēr mēs ar Peteru Solbergu braucām WRC rallijos. Starp viņiem ir laba draudzība. Vai Fabio būs zvaigzne - es nezinu un man tas nerūp. Viņam ir jābūt laimīgam un pārliecinātam par to, ko viņš grib darīt.

Pirms devāties uz Latvijas rallijiem, vai tu konsultējies ar Peteru Solbergu vai Hari Rovanperu?
Jā, es runāju ar Peteru, jo esam labi draugi.


Fabio pie R5 stūrs. Foto: Patrick Mohr Fotografie

Kā vēlāk Armīns atklāja portālam DirtFish, tad ''Fabio šobrīd izmanto R2 mašīnu, lai noķertu lielo zivi - R5 mašīnu. Ja viņam labi veiksies ar R2 mašīnu, tad viņš zina, ka R5 viņu gaida. Viņš ar R5 mašīnu ir aizvadījis nelielus testus uz asfalta. Lai arī viņš pirms tam praktiski nebija braucis pa asfaltu, viņš ātri atrada vēlos bremzēšanas punktus, kā arī viņš labi jutās pie R5 auto stūres. R5 mašīna ir viņa mērķis, tāpēc viņa ambīcijas ir augstas.''

Atgādināsim, ka 14 gadu vecumā rallija karjeru Latvijā sāka Kalle Rovanpera, bet 15 gadu vecumā - Olivers Solbergs.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png