profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Baumanis: Vilšanās ir milzīga, jo tiku apzagts divos sezonas posmos

Mārtiņš Jankovskis 21.08.2023 - 00:52 Baumanis: Vilšanās ir milzīga, jo tiku apzagts divos sezonas posmos
Jānis Baumanis

Ar Jāņa Baumaņa uzvaru Vācijā noslēgusies Eiropas rallijkrosa čempionāta 2023.gada sezona. Finālā Jānim padevās labs starts un mūsu sportists, aizvadot stabilu un ātru braucienu, izcīnīja savu otro uzvaru sezonā. Pateicoties šim panākumam, Baumanis kļuva par šīs sezonas vicečempionu, Antonam Marklundam zaudējot vien sešus punktus.

Par to, kā aizritēja šī sezona, par to šajā sarunā ar Jāni Baumani.

Jāni, apsveicu ar uzvaru. Kā aizritēja šis posms?
Paldies. Šis posms aizritēja bez lielām aizķeršanām, kam par pamatu varētu būt tas, ka šeit pirms sezonas aizvadījām testus. Sākās viss ar labiem treniņiem un labiem apļa laikiem, kas turpinājās arī atlikušajā nedēļas nogalē. Pusfinālā no pirmās rindas izdevās izcīnīt uzvaru, kamēr sīvākais konkurents Antons Marklunds pēc sadursmes bija spiests izstāties. Tas nozīmēja to, ka fināls nebūs tik sarežģīts, kāds tas būtu bijis, ja Marklunds startētu. Arī finālbraucienu izdevās aizvadīt lielisku, kas vainagojās ar izcīnītu uzvaru. Jāsaka, ka pēc diviem iepriekšējiem posmiem, kad tiesneši mūs apzaga, uz šo posmu gājām ar domu, ka jābrauc ar pilnu gāzi jeb all in. Tas arī izdevās.

Foto: No sportista personīgā arhīva

Pastāsti, lūdzu, kas īsti notika iepriekšējos divos posmos? Par ko tiesneši tevi sodīja?
Jā, abos posmos smagi dabūjām pa pēcpusi. Norvēģijas RX posmā, braucot pa savu tīro trajektoriju, blakus brauca mašīna, taču tiesneši man iedeva laika sodu, kas liedza iekļūt finālā. Beļģijā tā situācija bija vēl smieklīgāka. Ar Ulriku Linemā bija vairākas reizes kontakts sāns pret sānu. Izbraucot pirmo pagriezienu un neiegūstot nekādu pozīciju, tiesneši man iedeva desmit sekunžu sodu (Linemā tajā braucienā uzvarēja), kas atkal liedza iekļūt finālā. Abi šie sodi un neiekļūšana finālā man maksāja daudz punktus, ar ko pietiktu, lai čempionātā būtu priekšā Marklundam.

Vismaz sezonu izdevās noslēgt uz augstas nots.
Jā, liels prieks par faniem, kuri šeit bija atbraukuši un, ka man izdevās meitai sarūpēt lielisku dzimšanas dienas dāvanu. Bet pašam liela prieka nav. Jūtos apzagts, jo divas reizes tiesneši pilnīgi nepamatoti pieņēma nepareizus lēmumus. Arī Marklunds piekrita, ka abas reizes šie sodi bija nepamatoti. Tāpat arī Johans Kristofersons, brāļi Hanseni, kuri lielāko daļu savas dzīves pavadījuši rallijkrosā, atzina, ka sodi nebija pamatoti. Vilšanās ir milzīga. Jā, ir neliels prieks, ka biju vienīgais pilots šogad, kurš uzvarēja divos posmos, bet tāpat ir liels, liels rūgtums. Parasti pēc fināliem, kad uzvaru, esmu ļoti laimīgs un smaids ir līdz ausīm, bet šoreiz pēc uzvaras kamerai pasmaidīju, bet sirdī ir liels rūgtums, ka tiku aplaupīts divos sezonas posmos.

Foto: No sportista personīgā arhīva

Šādi sodi ir bijuši tikai tev vai arī citiem braucējiem?
Līdzīgās situācijās braucējiem ir bijuši citi sodi, kas neietekmē to, vai tu tiec tālāk uz finālu. Piemēram, Marklunds Norvēģijā pirmajā pagriezienā no sacensībām izslēdza divas automašīnas, taču sodu par to nedabūja. Tas tikai apliecina to, cik neprofesionāli tiesneši pieņem lēmumus.

Tiesneši visos posmos ir vieni un tie paši, vai arī viņi mainās?
Lielākoties galvenie tiesneši ir vieni un tie paši, bet tiesnesis, kas bija braucēju pārstāvis, bija absolūti nepiemērots šim amatam. Par to runāja daudzi. Taču FIA ir liela organizācija un izmaiņas tik ātri nesekos.

Kā vērtē komandas darbu? Šī tavai ''RX Team Latvia'' komandai bija pirmā sezonas Eiropas čempionātā.
Cepuri nost visiem čaļiem! Visas sezonas garumā mums bija īstas ugunskristības, bet puiši ar visu tika galā, paveicot perfektu darbu. Milzīgs paldies katram par lielisko darbu un lieliski sagatavoto automašīnu. Paldies arī ģimenei un visiem atbalstītājiem, sponsoriem, un visiem pārējiem, kas palīdzēja, lai mēs varētu tik labi nobraukt šo sezonu.


Foto: Laura Baumane

Varbūt vēl pāragri jautāt, bet, ko domā par nākamo sezonu?
Šis Supercar klasē ir spēcīgākais čempionāts, tāpēc gribas turpināt braukt tālāk, bet, ja līdz pieteikšanās brīdim netiks izmainīti noteikumi par to, ko drīkst un ko nedrīkst darīt un, ja nebūs tāds tiesnesis, kurš pats braucis rallijkrosā un saprot to drēbi, tad diez vai mēs brauksim. Bet, ja šie punkti tiks pilnveidoti, domāju, ka mēs turpināsim startēt Eiropas čempionātā.

Sezonas kopvērtējums:
1. Anton Marklund, 92
2. Jānis Baumanis, 86
3. Patriks O`Donavans, 76
4. Enzo Ide, 76
5. Tamašs Karai, 59
6. Renē Munihs, 53
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png