profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

'BMW RX3000' un jauniešu 'Toyota Yaris' klases turpina augt

Go4speed 04.04.2023 - 15:30 'BMW RX3000' un jauniešu 'Toyota Yaris' klases turpina augt
Foto: Kalvis Zaļaiskalns

Latvijas-Lietuvas rallijkrosa čempionāta BMW RX3000 no jaunpienācējas pirms dažiem gadiem kļuvusi par vienu no galvenajām izrādēm šobrīd, vēsta autocross.lv.

Šajā ieskaitē, kas rallijkrosā ienāca 2019. gadā, pērn sezonas pēdējā posmā Rīgā uz starta stājās jau 22 dalībnieki. Iespējams, šogad šo rekordu izdosies pārspēt, vai vismaz stabili turēties tā tuvumā.

Klasē visus jaunumus un mašīnu/braucēju kombinācijas un izmaiņas gandrīz nav iespējams uzskaitīt. Kopējā prognoze vēsta, ka sezonas laikā dalībnieku skaits var izaugt līdz pat 30, tiesa, lielie dalībnieku skaiti, iespējams, vēl nebūs redzami pirmajos posmos. Runā, ka uz klasi varētu pārkāpt pērnā gada LADA RX Latvijas čempions Jānis Olle, oficiāli jau atklāts, ka klasē plāno debitēt Folkreisa Dāmu kausa uzvarētāja Marta Starka. Vairāki klasē jau braukušie sportisti savas līdzšinējās mašīnas nodod jaunajiem braucējiem, bet paši būvē jaunus auto. Klasē ienāk arī jaunas komandas, tostarp autošosejas sacīkstēs uzvarētāju tēlu izveidojusī LV Racing.


Foto: Melne Photography

Ja par aizmugures piedziņas klasēm, tad jāpiemin LADA RX klase. Sacīkstēs plāno atgriezties savulaik medaļu cīņas aizvadījušais Kristaps Kapačs, kurš izlaida pērno sezonu. Savulaik priekšpiedziņu klasēs braukušais Viktors Ellers dodas uz aizmugures piedziņas LADA klasi, iegādājoties Andra Krastiņa līdz šim izmantoto auto. Klases pamatsastāva braucēji lielākoties plāno palikt klasē, kopējais dalībnieku skaits varētu saglabāties robežās no desmit līdz 15 dalībniekiem.

Arī jauniešu Toyota Yaris ieskaitē, šķiet, būs straujš dalībnieku kāpums.

Atgādinām, ka šajā ieskaitē var startēt jaunieši vecumā no 10 līdz 14 gadiem. Respektīvi, gluži kā autokrosa Junior Xtreme bagiji, rallijkrosā šī ieskaite aizpilda vecuma periodu starp Mini bagijiem un lielajām čempionāta klasēm. Yaris klasei ir izstrādāti un publicēti tehniskie noteikumi, būvniecība norisinās pilnā sparā. Pērn šajā ieskaitē startēja pirmie četri braucēji, atsevišķos posmos vairāk dalībnieku. Šogad ievērojams dalībnieku skaita pieaugums.


Foto: Toms Paipals Photography

Klasei plāno pievienoties vairāki Igaunijas braucēji. Piemēram, Linarda Jasona pērnā gada uzvarētājauto devies Igaunijas virzienā. Jasona komanda gatavo jaunu auto. Tāpat vicelīdera Klāva Žvagina auto devies pie jauna braucēja, kurš rāpjas uz rallijkrosu pēc pieredzes kartingā, un arī Klāvam pašam top jauns auto. Pērnās sezonas trešās vietas ieguvējam Tomam Bumbieram pievienosies vēl vismaz viens šīs nometnes braucējs, bet pāris mašīnas tuvojas arī no lietuviešu puses, dienvidnieku varētu būt pat vairāk par diviem. Arī Aigara Tīdmaņa AIX Motorsport sagatavota vēl viena mašīna Yaris klasei. Latvijas rallijkrosa virzītājs Jānis Bergs prognozē: ''Pēc maniem aprēķiniem šķiet, ka Yaris klasē varētu būt ap 12, 14 automašīnām, kas ir megalieliski!”

Straujā interese par šo, un arī pieminēto autokrosa Junior Xtreme (arī būs pamatīgs pieaugums) apliecina, ka krosa sporta veidu hierarhijā bija akūti nepieciešams aizlāpīt sportistu vecuma pārrāvumu starp Mini bagijiem un pārējām mūsu disciplīnu klasēm. Kad tas izdarīts, rezultāti – dalībnieku skaits – ir galvu reibinoši, jo pāris gadu laikā jauniešu klases būs sarūpējušas praktiski pilnu starta laukumu, varbūt pat divus.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png