profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Fetels: jaunie dzinēji skan kā putekļu sūcējs (VIDEO)

Go4speed 20.03.2014 - 06:00 Fetels: jaunie dzinēji skan kā putekļu sūcējs (VIDEO)
Sebastians Fetels. Foto: Sutton images

Jau pirms sezonas testu laikā tā iesākās un pēc pirmajām aizvadītajām sacīkstēm tā kļuvusi vēl skaļāka - kritika par jaunajiem pirmās formulas 1,6 litru V6 turbo dzinējiem. Skaņas jeb tās neesamības kritizētāju vidū ir gan piloti, gan komandu vadītāji. Negatīvi par agregātu skaņu izteicies arī F1 „vadītājs" Bērnijs Eklstouns, kurš gan kopā ar FIA prezidentu Žanu Todu un komandu vadītājiem solās meklēt risinājumus.

Pēc izstāšanās jau trešajā aplī skarbi par jauno dzinēju skaņu izteicās četrkārtējais čempions Sebastians Fetels („Red Bull"): „Es domāju, ka daudz kas ir ticis zaudēts. Izklausās tā, it kā kaut kur blakus būtu ieslēgts putekļu sūcējs, nevis garām brauktu sacīkšu auto." Ar sarkasmu gan viņš piebilst, ka „forši, ka klusāko dzinēju dēļ tagad var savā starpā sarunāties".


Bērnijs Eklstouns un Nikijs Lauda. Foto: Sutton images

Fetelam piebalso arī „Mercedes" komandas pārstāvis un trīskārtējais F1 čempions Nikijs Lauda: „Es tām muļķībām, ko cilvēki runāja, ka esot garlaicīgi un pēc nekā neskanot, turējos pretī. Tādēļ es teicu: ņemam ārā ausu aizbāžņus un būs tāpat kā agrāk. Tomēr man godīgi jāsaka, ka arī es šodien biju vīlies. Gan pie televizora, gan arī startā - kaut kas vienkārši pietrūkst. Agrāk tas viss bija spilgtāk, tagad mazāk. Mums pie tā vienkārši būs jāpierod."

Viens no lielākajiem jauno dzinēju pretiniekiem bija un ir F1 attīstītājs Bērnijs Eklstouns. „Mani nesatrieca skaņa, bet gan tās trūkums. Un man bija žēl, ka apstiprinājās tas, ko es jau labu laiku saku: šie auto neizklausās pēc sacīkšu automobiļiem," ļoti kritisks savos izteikumos ir 83 gadus vecais Eklstouns.


McLaren MP4-29 izplūde. Foto: Sutton images

Tomēr viņš jau ir sācis strādāt pie šīs problēmas risinājuma: „Es jau runāju ar Žanu Todu (red.piez. FIA prezidents) un viņam teicu, ka mums jāskatās, vai ir kāds risinājums, lai šie auto atkal skanētu kā sacīkšu auto. Es nezinu, vai tas ir iespējams, bet mums tas jāaplūko. Lai paiet pirmās pāris sacensības, bet mēs nevaram gaidīt visu sezonu. Tad varētu būt par vēlu." Eklstouns ir patiesi satraucies par F1 tēlu, it sevišķi ņemot vērā, ka vairāki sacensību rīkotāji jau ir izteikuši savu neapmierinātību.

Jāatzīmē gan, ka Lemānas 24 stundu sacīkstēs, kas ir viens no autosporta gada notikumiem, pēdējo gadu uzvarētāji „Audi" brauc ar vēl klusākiem prototipiem, kas apveltīti ar dīzeļdzinējiem. Tāpat arī F1 vēsturē astoņdesmitajos gados jau tika izmantoti V6 turbo dzinēji, par kuru skaņu neviens nesūdzējās. Tādējādi var uzskatīt, ka jaunās paaudzes dzinējiem ir potenciāls skaņas jomā, tikai pie tā vēl ir jāpiestrādā.

Zemāk piedāvājam iepazīties gan ar 2013. un 2014. gada formulu dzinēju skaņu salīdzinājumu, gan arī ar 1988. gada McLaren-Honda skaņu, par kuru rūpējās 1,6 litru turbo agregāts.

2013. un 2014. gada F1 dzinēju skaņu salīdzinājums:


1988. gada McLaren MP4/4 V6 turbo dzinēja skaņa:
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png