profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Jauno noteikumu dēļ F1 pilotiem šoziem bija jābadojas

Artūrs Virbulis 10.03.2014 - 17:35 Jauno noteikumu dēļ F1 pilotiem šoziem bija jābadojas
Džensons Batons. Foto: McLaren

Jaunie F1 noteikumi šoziem sagādājušas galvassāpes ne vien inženieriem, bet arī braucējiem. Tā kā jaunā V6 dzinēja, elektrodzinēja un pārnesumkārbas kompleksā sistēma sver ievērojami vairāk nekā bijušie V8 agregāti un minimālais auto svars (ieskaitot pilotu) uz šo gadu nav palielināts par attiecīgo agregātu svara pieagumu, tad braucējiem nākas ieturēt nepatīkamas diētas.

„Kopš pagājušā gada beigām man vairs nepastāv saldējums un saldumi. Milzīga upurēšanās, bet našķošanās ir aizliegta," tā par savu diētu saka „Mercedes" pilots Niko Rosbergs. Tā kā pilnībā bez saldumiem 28 gadus vecais vācietis nespēja iztikt, viņš sev uzcepa cepumus bez kalorjām: „Tos ēdu tikai es, jo viņi tika cepti bez sviesta un cukura un nevienam citam bez manis tie negaršoja."


Niko Rosbergs un Luiss Hamiltons. Foto: Mercedes

Arī Rosberga „Mercedes" komandas biedrs Luiss Hamiltons šoziem ķērās pie svara samazināšanas. Pagājušajā gadā bijušais čempions treniņos bija ieguvis sev klāt vairākus kilogramus muskuļu masas, tomēr tad nāca jaunie noteikumi. „Priekš jaunā auto vajadzēja samazināt svaru. No muskuļiem tikt vaļā ir grūtāk, nekā pie tiem tikt. Šī bija smagākā ziema manā dzīvē," neapmierināts ir Luiss Hamiltons.

Īpaši smagi jaunie noteikumi ietekmē gara auguma pilotus, kur kā piemēru var minēt 1,80 metru garo „Red Bull" jaunpienācēju Danielu Rikjardo: „Četrus kilogramus esmu nometis. Es trenējos pa četrām stundām dienā un sešas dienas nedēļā. Ziemassvētkos es pat nevarēju saldumus uzēst. Un arī tagad es vakaros izvairos no ogļhidrātiem, no makaroniem un picas esmu pilnībā atteicies."


Felipe Masa. Foto: Williams

Jebkurš kilograms mazāk šosezon dod trasē priekšrocības, tādēļ pat viens kilograms mazāk ir no svara. Džensons Batons („McLaren") pie sava 1,82 metru auguma sver vien 71 kilogramu, tomēr viņam no vismaz vēl viena kilograma jātiek vaļā. „Tas izklausās maz, bet kvalifikācijā tas var mainīt divas līdz trīs pozīcijas, sacīkstēs uz sacīkšu distanci piecas vai sešas sekundes," svara nozīmi skaidro Džensons Batons.

Ja vairums pilotu nav priecīgi par esošo situāciju, tad „Williams" jaunpienācējs Felipe Masa noteikti var priecāties. Ar 1,66 metru augumu un 60 kilogramiem viņš ir mazākais un vieglākais F1 braucējs. „Es vēl nekad nebiju bijis tik priecīgs par to, ka esmu tik mazs," smejas Felipe Masa. Un, iespējams, tieši šis faktors viņam Bahreinas testos ļāva uzrādīt visātrāko apļa laiku.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png