profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Raikonens Ferrari atgriežas ar ātrāko laiku, Hamiltonam spēcīga avārija (VIDEO)

Artūrs Virbulis 28.01.2014 - 21:39 Raikonens Ferrari atgriežas ar ātrāko laiku, Hamiltonam spēcīga avārija (VIDEO)
Kimi Raikonens. Foto: xpbimages

Otrdien Heresas trasē Spānijā tika aizvadīti pirmie oficiālie 2014. gada F1 treniņi, kas šoreiz ļoti atšķīrās no tā, kas pēdējos gados redzēts. Pēc pamatīgajām noteikumu izmaiņām visas komandas cīnījās ar lielākām vai mazākām tehniskām problēmām. Vislabāk pirmajā dienas pusē veicas „Mercedes", tomēr nolūzuša antispārna dēļ Luiss Hamiltons zaudēja kontroli pār jauno Mercedes W05 un ietriecās sienā.

2008. gada čempions Hamiltons uz to brīdi jau bija paspējis nobraukt 18 apļus, kas, neraugoties uz salīdzinoši agro avāriju, bija otrais lielākais rādītājs. Visvairāk laika trasē pavadīja „Ferrari" - Kimi Raikonena pilotētais Ferrari F14 T spēja aizvadīt 31 pilnu apli, uzstādot arī dienas ātrāko laiku - 1:27.104 minūtes. Šis laiks gan vēl nekādi nav novērtējams, jo vairums komandu cīnījās ar to, lai trasē palaistu savus 2014. gada lolojumus, nemaz nedomājot par nosacīti lidojošo apļu veikšanu.


Luiss Hamiltons. Foto: F1 fanatic

Ņemot vērā lielās tehniskās izmaiņas, kas saistās ar pilnīgi jaunu 1,6 litru V6 turbo dzinēju, ātrumkārbu un elektronikas mezglu izstrādi, bija sagaidāms, ka komandām pirmajos testos viegli neklāsies, tomēr neviens nerēķinājās ar tik lielām problēmām. Astoņu stundu garajā treniņu sesijā trasē devās astoņi piloti, no kuriem tikai seši aizvadīja vismaz vienu pilnu apli. Bez laikiem palika aktuālais čempions Sebastians Fetels („Red Bull") un debitants Markuss Eriksons („Caterham"), kamēr „McLaren" un „Marussia" pat nemaz līdz braukšanai netika.

Fetels trasē devās vien vēlā pēcpusdienā, jo atklājās, ka viņa jaunajam Red Bull RB10 bija otrādi uzstādīta aizmugurējās balstiekārtas atsperi. Šīs problēmas novēršanai bija nepieciešamas vairāk stundas. Tikmēr „McLaren" komanda ziņoja par elektronikas problēmām, kas neļāva Džensonam Batonam veikt jaunā McLaren MP4-29 debijas braucienu.


Sebastians Fetels. Foto: xpbimages

Pēc pirmās dienas Kimi Raikonens, kurš trasē pavadīja visvairāk laika, atzina, ka „mums bija daudz kas jauns šodien jāiemācās. Lai arī mēs būtu labprāt veikuši vairāk apļus, es domāju, ka priekš pirmās dienas viss bija kārtībā". Arī Luiss Hamiltons, neraugoties uz savu avāriju, nebija bēdīgs par pirmo dienu: „Auto pēc sajūtām ir labs. Šī bija pozitīva diena."

Ne pārāk pēc dienas Heresā bija Sebastians Fetels, kurš trasē devās vien pāris minūtes pirms treniņu sesijas beigām: „Negāja labi. Galvenais šodien bija vismaz nedaudz pabraukt. Tagad mums ir laiks līdz rītdienai, lai visu izvērtētu." Jāatzīmē, ka bez atsperu problēmas Fetels pēc viena testa apļa boksos atgriezās ar pamatīgu kūpošu formulu. Četrkārtējais čempions gan skaidro, ka tas neesot bijis nekas traks, visdrīzākais vien kāda nedaudz pārkarsusi detaļa.


Caterham pārsteidza ar vēl neredzētu priekšas dizainu. Foto: F1 Fanatic

Interese par pirmo 2014. gada testu šodien internetā izrādījās tik liela, ka pārslogoti bija vairāki vadošie F1 un autosporta portāli - teju visas dienas garumā vairāki no tiem strādāja palēnināti un ar aizturi. Un šī interese ir saprotama - pirmo reizi pēdējo desmit (un pat vairāk) gadu laikā pirmā formula piedzīvojusi tik pamatīgas tehniskas izmaiņas. Viens aspekts ir jaunie V6 turbo agregāti, tomēr noteikumu izmaiņas vērojamas arī citos segmentos, piemēram, aerodinamikā.

Trešdien Heresas trasē Spānijā norisināsies otrā testa diena, pēc kuras, iespējams, varēs kaut ko vairāk pateikt par formulu sniegumu. Īsteno spēku samēru varēs redzēt vien sezonas pirmajā posmā Austrālijā, tomēr aptuvenu nojausmu par to, kuras komandas varētu būt ātrākās pirmajos posmos, varēs iegūt februāra vidū un beigās notiekošajos testos Bahreinā.

Luisa Hamiltona avārija:
Komentāri
coshels 29.01.2014 10:53
interesanti...
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png