profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Pārsteigumiem bagātā drifta posmā sarežģītā trases konfigurācijā uzvar Ulass (FOTO)

Kārlis Ozoliņš 15.06.2015 - 09:20 Pārsteigumiem bagātā drifta posmā sarežģītā trases konfigurācijā uzvar Ulass (FOTO)
Foto: Olafs Ezertēvs

Svētdien ‘333’ sporta kompleksā tika aizvadīts ceturtais Latvijas Drifta čempionāta “Pro” klases posms un otrais Latvijas Drifta kausa “Street” un “ProAm” klases posms. Pēc divu gadu pārtraukuma drifteri atgriezās šajā trasē un “Pro” klases braucēji startēja nebijušā un pat daudziem neiedomājamā konfigurācijā. Spēcīgs lietus bija viens no apgrūtinošajiem apstākļiem, kas lika kļūdīties pat rūdītākajiem braucējiem.

‘333’ trase visiem braucējiem bija kas nepierasts un, it īpaši Pro klasei, ļoti izaicinošs. Neaptverams daudziem likās fakts, ka Pro klases braucējiem tikai ar divu pārmetienu palīdzību garā sānslīdē bija jāpārvar garā taisne starp abiem trases galu līkumiem. Vairākiem braucējiem tā arī neizdevās izpildīt tiesnešu prasības un no sacensībām bija jāizstājas jau pēc kvalifikācijas braucieniem. Meistarīgākie braucēji, parādot labākās braukšanas prasmes, veica iespaidīgas sānslīdes pat 120 km/h lielā ātrumā.

Sacensību diena iesākās ar “Street” klases kvalifikāciju, kurā labākais dienas beigās izrādījās Patriks Žunna, iegūstot balvu par labāko kvalifikācijas braucienu. Arī šajā klasē dažiem braucējiem nebija pa spēkam uzrādīt pietiekoši labu rezultātu kādā no diviem kvalifikācijas braucieniem, lai piedalītos TOP 16 tandēmu cīņās. “ProAm” kvalifikācijas braucienu laikā karsto un tveicīgo laiku aizstāja spēcīgs lietus, kas apgrūtināja braukšanu visiem braucējiem, jo visi iepriekšējie treniņu braucieni ‘333’ trasē tika aizvadīti sausā laikā.


Labākā “Street” klases kvalifikācijas brauciena autora Patrika Žunnas “BMW E36”, Foto: Olafs Ezertēvs

Problēmas ar automašīnām šajā dienā bija abiem “Team Blaze/3B Motorsport” komandas braucējiem Regnāram Mozgam – Kļaviņam un Kārlim Graustiņam. Kārlis sacensību dienā uz starta nestājās, jo automašīna karstajā laikā nespēja sniegt vajadzīgo jaudu. Regnāra automašīna ar iespaidīgu dūmu mutuli atteicās strādāt jau pirmajā kvalifikācijas braucienā, kad saplīsa dzinēja turbīna un karstā eļļa uzliesmoja pa visu motortelpu, līdz ar ko sacensības viņam bija beigušās.

Slapjā trasē tika aizvadīti pirmie “Pro” klases kvalifikācijas braucieni un ātri vien sacensību tiesnešiem tapa skaidrs, ka uz slapja seguma braucējiem būs grūti uzrādīt pietiekoši labus braucienus un veiksmīgi izbraukt trases konfigurāciju, kā rezultātā tika nolemts par kvalifikācijas braucienu pārcelšanu uz vēlāku laiku, dodot priekšroku “Street” un “ProAm” klašu tandēmiem.
Skaļas ovācijas izpelnījās vienīgā Latvijas Drifta kausa daiļā dzimuma pārstāve Sabīne Andriksone, kurai izdevās kvalificēties tandēmu braucieniem un pirmo no tiem uzvarēt. Sabīnei uz starta pretī stājās Edijs Lūkins, kurš vadošajā braucienā ieguva 0 punktus sagriežoties, taču Sabīne abus braucienus veica pietiekoši stabili, lai tiktu uz TOP 8 tandēmu braucieniem. Diemžēl driftere pēc tandēma aiz neviltotā prieka savainoja ceļgalu un tika nogādāta uz slimnīcu, no sacensībām izstājoties.

Ar vairākiem pārbraucieniem sacensības pietuvojās pusfināliem, kuros Jānim Ciedram bija jācīnās pret Dmitriju Firovu, bet Pēterim Burvim pret Dāvi Mangali. Firovs abus pusfinālu braucienus aizvadīja neveiksmīgi, ļaujot Ciedram tikt uz finālu, tāpat par Burvi pārāks izrādījās Mangalis. Lai noskaidrotu labāko “Street” klases braucēju ‘333’ trasē, tiesneši neiztika bez pārbrauciena piešķiršanas, kurā labāks bija Jānis Ciedra, kļūstot par Latvijas Drifta kausa otrā posma absolūto uzvarētāju, otrajā vietā atstājot Dāvi Mangali. Ceturto vietu nācās ieņemt Dmitrijam Firovam, jo šoreiz meistarīgāks bija Pēteris Burvis, ierindojoties trešajā vietā.

Latvijas Drifta kausa otrā posma “Street” klases rezultāti:
1. Jānis Ciedra
2. Dāvis Mangalis
3. Pēteris Burvis
4. Dmitrijs Firovs

Ar pavisam maz pārbraucieniem tika aizvadīti “ProAm” klases tandēmu braucieni. Arī otrais Latvijas Drifta kausa posms izrādījās neveiksmīgs “Degviela Drift” komandai, kad tandēmu braucieniem no tās kvalificējās tikai Voldemārs Siliņš un Valters Kleinbergs. Lai gan šie braucēji uzrādīja ļoti skaistu sniegumu, abiem gadījās kļūdīties TOP 8 tandēmu cīņās. Voldemārs cīņā ar Raiti Maurānu, kurš šajā dienā automašīnu bija aizņēmies no Raivja Graudiņa, sekojot sagriezās, iegūstot 0 punktus. Tāpat kā Voldemārs, Kleinbergs vadošo braucienu aizvadīja ar lieliskām sānslīdēm, taču, sekojot Gundara Čipena automašīnai, viņš iztaisnoja savu spēkratu un ieguva 0 punktus, izstājoties no sacensībām.


Ingemārs Jēkabsons, Foto: Olafs Ezertēvs

Jau pirmajā Latvijas Drifta kausa posmā daugavpilietis Jevgēņijs Sapuns parādīja, ka tandēmu cīņas un tuvas distances ir viņa stiprā puse. Arī šoreiz Jevgēņijs visiem braucējiem līda durvīs, uzrādot lieliskus kā vadošos, tā arī sekojošos braucienus. Jevgēņija stabilie braucieni vainagojās panākumiem, aizcīnoties līdz pat finālam, kurā viņam izdevās pieveikt Raiti Maurānu, kļūstot par Latvijas Drifta kausa “ProAm” klases pirmās vietas ieguvēju. Lieliskus rezultātus visas dienas garumā uzrādīja Jānis Dergačs ar savu “Nissan 200SX”, zaudējot tikai nepārspētajam Sapunam. Tā gan bija vienīgā cīņa, kurā Dergačs zaudēja, kā rezultātā pelnīta trešā vieta, ceturtajā atstājot Gundaru Čipenu.

Latvijas Drifta kausa otrā posma “ProAm” klases rezultāti:
1. Jevgēņijs Sapuns
2. Raitis Maurāns
3. Jānis Dergačs
4. Gundars Čipens


Reiņa Frīdberga pilotētais “Subaru”, Foto: Olafs Ezertēvs

Pēc aizvadītajiem tandēmu braucieniem trase bija nožuvusi un varēja turpināties “Pro” klases kvalifikācija. Uz sausa trases seguma rezultāti bija ievērojami uzlabojušies, taču arī šajā gadījumā tiesneši izlēma visiem “Pro” klases braucējiem piešķirt nevis divus, bet gan trīs kvalifikācijas braucienus, sarežģītās trases konfigurācijas dēļ. Arī ar trīs braucieniem bija par maz viesiem no Igaunijas – Jako Pino un Kristianam Sallu Salmrem (Kristjan Sallu Salmre) neizdevās iegūt punktus un kvalificēties tandēmu braucieniem. Turpretim izcilus braucienus uzrādīja Reinis Frīdbergs, brāļi Ingus un Ingemārs Jēkabsoni, kā arī pagājušā gada čempions Ēriks Ulass. Reinis pēc kvalifikācijas ierindojās pirmajā vietā, par ko ieguva balvu par labāko kvalifikācijas braucienu. Pēc garās neveiksmju sērijas iepriekšējos posmos, Reinim šis bija labs atspēriena punkts sekojošajiem tandēmu braucieniem.

Tā kā trase bija pārāk sarežģīta vairākiem braucējiem, TOP 16 tandēmiem kvalificējās tikai 12 braucēji, kas nozīmēja to, ka četri iepriekšminētie labākie kvalifikācijas braucēji automātiski tika uz TOP 8 cīņām. Latviešu drifteriem līdz pat pusfināliem turēt līdzi bija spējīgs tikai Gedeminas Levickas, kurš arī iepriekšējā posmā uzrādīja ļoti spēcīgus tandēmu braucienus.

Levickas pārspēja Henri Puhmas un Ingemāru Jēkabsonu, taču nespēja būt pārāks par Ēriku Ulasu, kurš ar šo uzvaru nokļuva finālā. Ceturtdaļfinālos Ingus Jēkabsons pārspēja Reini Frīdbergu, kas nozīmēja to, ka par pirmo vietu viņam būs jācīnās pret čempionu Ulasu. Arī “Pro” klasē uzvarētāju nevarēja noskaidrot bez pārbrauciena, pirms kura bija novērojams viens no retajiem kontaktiem starp abām braucēju automašīnām. Ulass nedaudz bojāja savas automašīnas dzesēšanas sistēmu, taču pa 5 minūšu tehnisko pauzi defektu viņam izdevās novērst un viņš bija gatavs pārbraucienam. Pārbraucienā Ulass uzrādīja stabilu vadošo braucienu un arī sekojošajā braucienā veiksmīgi kopēja Jēkabsona līnijas, kā rezultātā iegūta pirmā vieta, aiz sevis atstājot šī gada kopvērtējuma līderi Ingu Jēkabsonu.

Levickas ceturtdaļfinālos cīņā ar Ulasu ievērojami izslīdēja ārpus trases, sabojājot savas automašīnas piekari, tāpēc cīņā par trešo vietu viņš izmantoja sava tautieša Lukas Garalevicius automašīnu. Arī ar aizlienētu automašīnu Levickas spēja uzrādīt lieliskus tandēmus, taču ne tik lieliskus, lai iegūtu trešo vietu. Reinis Frīdbergs pēc savas neveiksmju sērijas kāpa uz pjedestāla, ierindojoties trešajā vietā un aiz muguras atstājot lietuviešu brauceju Gedeminas Levickas.


No kreisās: Ingus Jēkabsons, Ēriks Ulass, Reinis Frīdbergs, Foto: Olafs Ezertēvs

Latvijas Drifta čempionāta “Pro” klases rezultāti:
1. Ēriks Ulass
2. Ingus Jēkabsons
3. Reinis Frīdbergs
4. Gedeminas Levickas

Arī šajās sacīkstēs pierādījās tas, ka braucējiem jābūt spēcīgiem visa veida apstākļos un trasēs, lai iegūtu augstas pozīcijas sacensībās. Šobrīd vispārliecinošāk tas ir izdevies Ingum Jēkabsonam, kurš kopvērtējumā turpina krasi atrauties no pārējiem konkurentiem.

Nākošais Latvijas Drifta kausa posms “Street” un “ProAm” klasēm norisināsies 11. jūlijā, Igaunijā, taču piektais Latvijas Drifta čempionāta posms “Pro” klasei plānots 17.-18. jūlijā Biķernieku trasē, kurā joprojām intensīvi norisinās remontdarbi.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png