profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

'Dzintara Aplis' sezonu iesāk ar lietus gāzēm un negaidītiem pavērsieniem

Go4speed 26.04.2016 - 21:29 'Dzintara Aplis' sezonu iesāk ar lietus gāzēm un negaidītiem pavērsieniem
Foto: Michail Nikolaev, Rawcar.com Photography

Ar spēcīgām lietus gāzēm un ziemai raksturīgu gaisa temperatūru pagājušās nedēļas nogales svētdienā, 24. aprīlī, Pērnavas „auto24ring” trasē tika aizvadīts vēsturiskās autošosejas sacensību „Dzintara Aplis” pirmais posms. Ekstrēmie laika apstākļi gādāja par aizraujošām Latvijas čempionāta sacensībām un vairākiem negaidītiem rezultātiem.

Ja autošosejas sacensības vairāk asociējas ar svelmi un slēpšanos no saules stariem, tad šoreiz „Dzintara Apļa” posmā viss bija gluži pretēji –lietus gāzes mijās ar slapju sniegu un 2-4 grādu aukstums lika domāt, ka Pērnavā notiek ziemas kauss, nevis vasaras sezonas atklāšanas sacensības. Ar vairāk nekā 30 gadu pieredzi autosportā apveltītais Formula Easter pilots Andris Griķis (komanda - VASAR) atzīst, ka šādus apstākļus vēl nebija piedzīvojis: „No rīta pienācu pie formulas un visu aizmuguri klāja ledus kārta.”

Neraugoties uz šiem apstākļiem, dalībnieku skaits bija kupls, jo abas Formulu klases, abas VAZ klases un Volgu ieskaite kopā pulcēja 46 spēkratus. Zināms gan, ka vairāki sportisti uz pirmajām sacensībām vēl nebija pabeiguši savu auto būvniecību, līdz ar to nākamajos posmos uz starta solās iziet vēl lielāks pilotu skaits. Visplašāk pārstāvētās klases bija Volga un VAZ 1600 – katrā ieskaitē pa 15 dalībniekiem.


Foto: Michail Nikolaev, Rawcar.com Photography

Sacensības iesākās ar treniņu un kvalifikācijas braucieniem, kuros tika noteiktas starta pozīcijas. Šajā brīdī vēl negāza lietus un atsevišķas klases paspēja vēl pabraukt pa sausu trasi, tomēr līdz ar pirmajiem braucieniem segums jau bija slapjš, izmainot spēku samērus trasē.

Volgās ātrāko kvalifikācijas laiku uzrādīja pagājušā gada vicečempions Ainārs Šēnfelds (Jap Factory), tomēr pāragrais starts (falšstarts) liedza viņam pacīnīties par uzvaru pirmajā braucienā. Interesanti, ka pa visām klasēm kopā svētdien tika veikti septiņi falšstarti - tik daudz pāragro startu vienās sacensībās vēl nebija novēroti.

Tikmēr uzvaru pirmajā braucienā izcīnīja Andrejs Paupers (Autobrava Racing Team), aiz sevis atstājot jau minēto Šēnfeldu un Ivaru Janeku (MA Sports). Otrajā braucienā no pirmās vietas startēja Jānis Tomsons (Autobrava Racing Team), tomēr tehnisku problēmu dēļ viņš bija spiests izstāties. Jāatzīmē gan, ka Tomsons abos braucienos uzrādīja ātrākos apļu laikus, tuvākos konkurentus pārspējot par sekundi. Uzvara otrajā braucienā atkal Pauperam, bet tuvākie sekotāji - Janeks un Normunds Bērziņš (MA Sports). Tieši šāds arī pirmā posma kopvērtējuma uzvarētāju trio, savukārt komandu ieskaitē vadībā Autobrava Racing Team.


Foto: Michail Nikolaev, Rawcar.com Photography

VAZ 1300 ieskaitē ar tehniskām problēmām cīnījās pēdējo gadu līderis Mārtiņš Lagzdiņš (MANO Motorsport). Ja kvalifikācijā Lagzdiņš vēl spēja uzrādīt ātrāko apļa laiku, tad sacensībās zemās āra temperatūras un attiecīgi zemās dzinēja temperatūras dēļ viņš bija spiests samierināties ar trešo un ceturto vietu. Līdera godā abos braucienos pieredzējušais Aivars Liepnieks (ATR Racing), kuram attiecīgi uzvara posma kopvērtējumā. Otrā vieta posmā lietuvietim Juzefam Malevskim (MOTORAI LT-MR Motorsport), bet trešais Ģirts Vecvanags (FLASH Racing).

VAZ 1600 klasē divas uzvaras izcīnīja Toms Bērziņš (ATR Racing), kuram abos braucienos sekoja komandas biedrs Rūdolfs Šmits un pagājušā gada čempions lietuvietis Adomas Petrovas (MOTORAI LT-MR Motorsport). Laba debija žiguļos izdevās bijušajam moto sacensību dalībniekam un Latvijas autošosejas čempionāta Nacionālajā klasē startējošajam Gatim Drēviņam (MANO Motorsport). Viņš posma kopvērtējumā ierindojās ceturtajā vietā, aiz sevis atstājot 2015. gada vicečempionu krievu pilotu Konstantinu Samushiyu (MOTORAI LT-MR Motorsport), kurš sarežģītajos trases apstākļos parūpējās par vairākām sadursmēm. Komandu ieskaitē līderi pēc pirmā posma ATR Racing.


Foto: Michail Nikolaev, Rawcar.com Photography

Formula Easter ieskaitē veiksmīgs sezonas pirmais posms padevās Andrim Griķim, kurš startēja ar jaunu spēkratu. Lai arī laika apstākļi bija īpaši nepateicīgi formulu pilotiem un nācās saskarties ar tādām pašām temperatūras problēmām kā Lagzdiņam, Griķis izcīnīja uzvaras abos braucienos. Otrā vieta pagājušā gada kopvērtējuma uzvarētājam Robertam Tomam, bet trešais igaunis Toivo Ninnas (Baltic Formula Team). Tikmēr Formula Mondial klasē pārliecinoša uzvara posmā pagājušā gada līderim igaunim Jākam Kūlam.

Jāatzīmē, ka čempionāta sponsors ''Falken'' visas sezonas garumā klases uzvarētājiem piešķirs 3 riepas, 2. vietas ieguvējiem divas, bet trešajā vietā esošajiem sportistiem - vienu riepu.

Rezultāti un sīkāka informācija par vēsturiskajām autošosejas sacensībām „Dzintara Aplis” atrodami mājaslapā www.dzintaraaplis.lv. Nākamais posms norisināsies 22. maijā šajā pašā Pērnavas „auto24ring” trasē, savukārt Biķernieku trasē atraktīvās Volgas, Žiguļus un Formulas varēs redzēt 30. jūlijā un 10. septembrī.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png