profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Vai Latvijā atrasta jauna autosporta zvaigzne? (FOTO)

Mārtiņš Jankovskis 25.09.2014 - 10:38 Vai Latvijā atrasta jauna autosporta zvaigzne? (FOTO)
Zigmārs Lapa. Publicitātes foto

Latvijā ir daudz jaunu autosportistu. Kāds talantīgāks, kāds mazāk, taču katram ir savs mērķis, uz kuru tiek iets. Šī gada vasaras sākumā tika prezentēta Latvijas Automobiļu federācijas Junioru Akadēmija, kas tika izveidota LAF sadarbībā ar FIA Institūtu. Šajā akadēmijā varēja pieteikties jaunieši, kur tie varēja smelties gan teorētiskās zināšanas, gan arī aizvadīt treniņus pie profesionāļiem.


Zigmārs Lapa (vidū) trenažieru zālē. Publicitātes foto

Ja sākotnēji daudzi uz šo LAF Junioru Akadēmijas projektu skatījās visai skeptiski, tad ir viens pozitīvs piemērs tam, ka šāda akadēmija strādā un ir vajadzīga. Kā noskaidroja portāls Go4speed, tad 18 gadus vecais Zigmārs Lapa ir viens no tiem, kurš ir bijis ciešā saistībā ar šo projektu, jo tieši šī akadēmija viņam palīdzēja nonākt tur, kur viņš ir šobrīd.

''Zigmārs Lapa ir sportists, kurš sāka braukt 333 kartingu skolā ar īres kartingiem, bet pēc diviem gadiem viņš jau ir izaudzis līdz tam, ka startēs starptautiskās sacensībās. Pagājušajā nedēļā viņš aizvadīja testus ar Radical automašīnu, bet šajās brīvdienās jau startēs Austrijā „Red Bull Ring” trasē notiekošajās Suzuki Swift kausa sacensībās,” portālam Go4speed atklāj Haralds Šlēgelmilhs, kurš arī ir viens no treneriem, kurš ar savām zināšanām dalās Junioru Akadēmijā.


Foto: No sportista privātā arhīva

''Šajās sacensībās nekad neviens no Latvijas nav braucis. Konkurence tur būs liela – ap 30 braucējiem. Uzskatu, ka šī ir laba sērija, no kuras tālāk var iet uz, piemēram, Porsche kausu, Porsche superkausu u.t.t. Šī ir pirmā nopietnā platforma šosejai,” turpina Haralds.

''Protams, viņam ir daudz sīku kļūdu sportiskā ziņā, bet viņš pats par sevi ir ļoti ātrs. Uzskatu, ka viņam ir ļoti liels potenciāls, bet ir tikai daudz jāstrādā,'' jauno sportistu slavē viens no ātrākajiem braucējiem Latvijā.


Lapa šajās brīvdienās startēs Suzuki Swit kausa sacensībās. Foto: automobilsport.com

''Varu teikt, ka Zigmārs šo visu ir panācis ar 333 kartinga skolas atbalstu, LAF Junioru Akadēmijas projektu un, protams, ar savu darbu un talantu. Nedrīkst nepieminēt, ka arī fiziski viņš strādāja daudz, jo bez fiziskās sagatavotības tālu nevar tikt. Līdz ar to Zigmārs ir lielisks piemērs tam, ka šāds LAF Junioru Akadēmijas projekts ir pareizs un nepieciešams.”

Uz jautājumu, vai no šī sportista nākotnē kaut kas varētu izveidoties, Haralds bija optimistisks. ''Domāju, ka no viņa kaut kas varētu sanākt. Tagad ir tikai sākums, bet redzu, ka Zigmāram ir dabas dots talants un prasmes, kuras ir daudz jāslīpē un jāpilnveido. Ja turpināsim tikpat intensīvi strādāt, uzskatu, ka no viņa kaut kas varētu sanākt,'' nobeidz Šlēgelmilhs.

Tikmēr pats sportists jau devies uz Austriju, lai gatavotos savām pirmajām nopietnajām sacensībām. Kā pastāstīja jaunais censonis, tad ar autosportu viņš sāka nodarboties tikai pirms diviem gadiem.


Foto: Jānis Saļms

''Pirms diviem gadiem sāku braukt ar īres kartingiem 333 kartingu skolā, bet pēc gada nokļuvu Haralda Šlēgelmilha komandā, kur jau tika braukts ar sporta kartingiem,'' stāsta Zigmārs Lapa. ''Ņemot vērā, ka patika un padevās tā braukšana, tad paralēli kartingiem nopirku ielas Renault Clio, ar kuru braucu šosejas sacensībās, supersprintā. Ar Renault nobraucu visu pagājušo sezonu, taču tad sapratu, ka, ja gribu cīnīties par augstiem rezultātiem, tad ar šo mašīnu to nevaru izdarīt. Taču tad sanāca tā, ka rallija braucējs Edgars Balodis sev iegādājās jaunu mašīnu, bet viņa iepriekšējā rallija Renault Clio bija brīva. Ņemot vērā, ka šī Clio bija sporta mašīna, tad šosezon Supersprintos braucu ar to.''


Zigmārs Supersrinta sacensībās. Foto: Go4speed

Nesen sportists debitēja pie Radical automašīnas stūres. Jautāts, kā bija, pilots ar smaidu uz lupām turpina. ''Lai arī ar Radical mašīnu izbraucu zem desmit apļiem, tas ātrums, kādā tas brauca, bija grūti aptverams. Vienā vārdā sakot – fantastiski. Mašīnas piespiedējspēks bija vienreizējs. Lai arī, cik ātri brauktu, nebija sajūtas, ka mašīna varētu izslīdēt. Gāja kā tramvajs pa sliedēm (smaida).''

Jautāts, kā Lapa nokļuva līdz tam, kad startēs šajās sacensībās, sportists saka, ka ''bija vēlme izbraukt augsta līmeņa šosejas sacensībās. Ņemot vērā, ka Latvijā šādu iespēju tikpat kā nav, tad man parādījās iespēja izbraukt ''Red Bull Ring” trasē, ko nevarēju laist garām. Lai arī neesmu ļoti pieredzējis, gribas salīdzināt savus spēkus ar pieredzējušiem braucējiem, lai man būtu kaut kāds atskaites punkts.''


Šlēgelmilhs dod padomu Lapam. Foto: Jānis Saļms

''Gribu pateikti lielu paldies Šlēgelmilham, dēļ kura esmu nonācis šeit. Paldies, jāsaka arī LAF Junioru Akadēmijai un Edgaram Balodim, bez kura atbalsta es arī nebūtu ticis līdz šīm sacensībām. Katrs no šiem sportistiem un LAF man ir kaut ko devuši, lai varētu šobrīd iziet uz starta tik augsta līmeņa sacensībās. Protams, arī ģimenei gribu teikt paldies par atbalstu.''


Foto: Jānis Saļms

Jautāts, kādi ir jaunā sportista mērķi, Lapa pēc pauzes saka: "Tāda konkrēta mērķa šobrīd nav. Sākotnēji tas bija rallijs, taču tagad patīk šoseja. Šīs man būs tikai pirmās nopietnās sacensības, pēc kurām tad arī varēs teikt, vai man tas patīk vai nē. Man patīk tā savstarpējā cīņa ar konkurentiem, kas dod lielu adrenalīnu. Līdz ar to šobrīd nodefinēt savu mērķi, ko gribu sasniegt, vēl nevaru. Jānobrauc šīs sacensības un tad jau varēs domāt tālāk,'' nobeidz sportists.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png