profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Nākamā gada Latvijas autokrosa čempionātā paredzēti seši posmi

Go4speed 18.12.2023 - 09:30 Nākamā gada Latvijas autokrosa čempionātā paredzēti seši posmi
Foto: AX Latvia

Nedēļas nogalē spilgtas aktivitātes Latvijas autokrosa čempionāta rīkotāju AX Latvia izpildījumā – publiskota visu sezonu veidotā filmā “Smilšu karaļi”, bet svētdienas vakarā sportistiem un līdzjutējiem kļuva zināms arī 2024. gada čempionāta kalendārs.

Filma “Smilšu karaļi” veidota kā 2023. gada Latvijas čempionāta atskats, koncentrējoties uz čempiontitulu sadalīšanu 2000 Super un Xtreme klases līderu starpā. Kopš čempionāta starta filmas autori sekoja līdzi Xtreme braucējiem Mikum Neško, Robertam Rumbeniekam, Markusam Ūtēnam un Matam Zavarskim, bet 2000 Super klasē likmes tika liktas uz Ivo Gabrānu, Artūru Mūrnieku, Viesturu Plētienu. Prognozēšana izdevās, jo abu klašu čempioni tika uzminēti – Xtreme klasē pirmo titulu sasniedza Rumbenieks, bet 2000 Super triumfēja Ivo Gabrāns.

“Smilšu karaļu” publicēšana radīja klasiskos jautājumus: “kāpēc nebija par visām klasēm, kāpēc neparādīja gadījumu X un gadījumu Y?” Tāpēc, ka scenārijs paredzēja konkrēto divu klašu līderu gaitas. Klases izvēlētas savas lielās konkurences dēļ – 2000 Super vēsturiski ir ilgstošākā un arī konkurences bagātākā kategorija. Savukārt Xtreme bagiji pēdējos gados strauji progresējusi kā spilgta nacionālā līmeņa bagiju klase, bet bagijus filmā par autokrosu nedrīkst nepieminēt.

Šī klusā, bet dažādos čatos redzamā diskusija par to, kāpēc kāda klase tiek vai netiek rādīta kādos specializētos video, gan arī uzrāda senu patiesību, kas starptautiskajā sportā tiek izmantota, taču Latvijā to neizdodas iedibināt. Mūsu čempionātos ir par daudz klašu, par daudz čempionu. Ja vērojam starptautiskos seriālus, tad uzkrītoši redzams, ka čempionātos ir “galvenā klase plus pārējās”. F1 un pārējās formulas, WRC un pārējās rallija klases, RX1 un pārējās rallijkrosa klases. Bet tā ir cita tēma.

AX Latvia jāsumina par šāda projekta sagatavošanu. Filma ir vēl viens atsvaidzinošs jaunums mūsu sporta daudzajos notikumos pēdējos gados, īpašs produkts, kas visvairāk tēmēts jauno braucēju virzienā: varoņstāsts, kas var pamudināt sportam pievienoties arvien jauniem sportistiem. “Smilšu karaļi” pēc nedēļas nogales pirmizrādes būs meklējami Youtube arhīvos.

No mākslas pie praktiskajiem notikumiem: zināms nākamā gada Latvijas autokrosa čempionāta kalendārs! Seši posmi, tajās pašās trasēs, kurās čempionāta dalībnieki sacentās šogad. Galvenās izmaiņas – Lietuvas Pluņģe, kas šogad bija sezonas pēdējais posms, nākamgad būs otrā sacīkste maija beigās. Savukārt visu izšķirošais pēdējais posms būs Bauskā, Mūsa Raceland trasē augusta un septembra mijā. Čempionāts ļoti koncentrēts – četri mēneši, un visi čempioni zināmi.

Sezona sāksies maija pirmajā pusē Brenguļos, tad minētais ceļojums uz Pluņģi, jūlijā tradicionālie Pilskalni, nedēļu pēc iesildošā Latvijas WRC posma Vecpils uzņems arī autokrosu, augusta vidū Smiltene un vēlāk finišs Bauskā.

2024.gada kalendārs:


Izmantotie resursi:
www.autocross.lv
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png