profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Ivo Gabrāns: Pēc visām neveiksmēm tituls Lietuvā būs kā zemenīte uz kūkas

Mārtiņš Jankovskis 30.08.2023 - 06:49 Ivo Gabrāns: Pēc visām neveiksmēm tituls Lietuvā būs kā zemenīte uz kūkas
Foto: AX Latvia

Smiltenē, Tepera trasē, aizvadīts Latvijas autokrosa čempionāta un kausa izcīņas priekšpēdējais, piektais posms. 2000 Super klasē 3.vietu izcīnīja sezonas kopvērtējuma līderis Ivo Gabrāns. Pirms sezonas izšķirošā posma, kas septembra vidū notiks Lietuvā, Gabrāns ir līderis, tuvāko sekotāju Viesturu Plētienu apsteidzot par 23 punktiem.

Par to, kā Gabrānam gāja Smiltenē un kādi ir sportista plāni uz sezonas noslēdzošo posmu, par to šajā sarunā.

Ivo, Smiltenes posmā 3.vieta un palielināts pārsvars kopvērtējumā. Kā vērtē aizvadīto posmu?
Smiltenes posmā plāns tika izpildīts. Mums nebija mērķis sisties par uzvaru, bet gan nobraukt stabili, ko arī ar lielu veiksmes palīdzību izdarījām. Finālā mums izšķīda ātrumkārba, palika pirmais un ceturtais pārnesums. Stājos jau malā, bet sanāca ielikt pirmajā ātrumā, ar kuru arī noripoju līdz finišam. Diemžēl tagad ātrumkārba ir beigta, jo no tās salasīt vairs nav ko. Līdz ar to uz Lietuvu brauksim ar rezerves pārnesuma kārbu, bet domāju, ka tā nebūs tā lielākā problēma.


Foto: Maximum attack Photo

Situācija kopvērtējumā tev ir labvēlīga. Tikai tava fatāla neveiksme un Viestura maksimāli izcīnītie punkti liegs tev kļūt par čempionu.
Šobrīd gribētu teikt, ka satraukumam nav pamata. Jā, ja Viesturs Plētiens noslēdzošajā posmā Lietuvā izcīna maksimumu, bet es neizcīnu nevienu punktu, tad, jā, tituls būs Viesturam, bet uzskatu, ka Lietuvā, Pluņģes trasē, būs ļoti grūti izcīnīt maksimumu, jo tur brauks gan vairāki spēcīgi lietuvieši, gan arī ātri latviešu braucēji.

Kā kopumā atskaties uz pagaidām paveikto šajā sezonā?
Sezona kopumā raiba. Pirmais posms bija neveiksmīgs, jo pats pieļāvu kļūdas. Tur arī finālā pazaudēju pirmo starta rindu, tāpēc finālā braucu piesardzīgāk, jo negribēju dauzīt jauno mašīnu. Lai arī otrajā posmā Bauskā finišēju sestais, uzskatu, ka, ja šogad kļūšu par čempionu, tad tas būs pateicoties tieši Bauskas posmam, kur puiši sacensību laikā paveica brīnumu.


Foto: AX Latvia

Kādu?
Pirmajā kvalifikācijā, kas bija sestdien no rīta, mums izbeidzās dzinējs. Līdz otrajai kvalifikācijai bija kādas septiņas astoņas stundas. Uzzvanījām uz Siguldu vienam mehāniķim, kurš mums palīdz skrūvēt dzinējus. Pēc tam puiši aizskrēja uz Siguldu, spainī salasīja rezerves daļas un atveda uz Bausku (smejas). Pēc tam no diviem dzinējiem tika saskrūvēts viens, kas mums vakarā ļāva iziet uz starta 2.kvalifikācijā. Tas viss prasīja tikai sešas stundas! Papildus tam pasaucām Uldi, kurš regulē mašīnas, un viņš ar datora palīdzību pieregulēja un paskatījās, vai mūsu dzinējam viss ir kārtībā. Tas bija kaut kas fenomenāls (smaida). Beigās uzvarējām kvalifikācijas summā, kas ļāva finālā startēt no pirmās rindas. Finālā padevās labs starts un izvirzījos vadībā, taču tad sekoja pusass defekts.

Kopumā šogad tehnika daudz niķojās?
Jā, šogad mums tās neveiksmes ir pārāk daudz. Viens dzinējs rallijkrosā, viens autokrosā, pusass un ātrumkārba autokrosā. Šausmīgi. Ja izdosies beigās izcīnīt čempiontitulu, tad tā būs kā zemenīte uz kūkas. Tituls būs izcīnīts godam.

Šis, cik noprotu, būs tavs pirmais tituls autokrosā?
Jā. Pagājušajā un aizpagājušajā gadā paliku vicečempions, bet abas reizes biju ļoti tuvu titulam, jo abus titulus zaudēju noslēdzošajā posmā. Līdz ar to ceru, ka šogad beidzot pēc tām visām neveiksmēm viss būs kārtībā un čempiontituls būs mūsu. Tā būtu salda zemenīte.


Foto: No sportista personīgā arhīva

Kā vērtē šī gada konkurenci jūsu klasē?
Tā ir ļoti sīva un man tas ļoti patīk. Vienīgi, kas nedaudz nepatīk, ir tas, ka sacensību laikā ir diezgan daudz kontaktu, kurus diemžēl tiesneši izlaiž ārā no rokām un palaiž to pārāk vaļīgi. It kā grib tiesāt strikti, bet daudzas epizodes tiek palaistas garām. Piemēram, Smiltenes posmā, noskatoties visu atkārtojumā, sešās epizodēs nav iedoti sodi. Tas ir pa daudz. Cik zinu, vairāki sportisti ir dusmīgi un uz noslēdzošo posmu nebrauks. Bet kopumā ir liels prieks, ka uz starta iziet tik daudz dalībnieku, kas to konkurences līmeni tikai uzlabo.

Ko zini par Lietuvas trasi?
Pats neesmu braucis, bet, cik esmu dzirdējis, tā ir ļoti līdzīga Eiropas autokrosa posmam Čehijā, Nova Pakai. Ņemot vērā, ka vairums latviešu tur nav braukuši, būs interesanti. Būs kārtīgs rasols. Piemēram, nesen uz to trasi bija aizbraucis Māris Mardoks (2000 Super klasē šobrīd kopvērtējumā ir trešais), kur viņš Lietuvas čempionātā laika kontrolē palika tikai septītais. Iespējams, viņš varbūt nespēja adaptēties trasei, bet fakts kā tāds ir interesants. Lai arī uzskatu, ka Lietuvas autokrosa čempionāta līmenis ir zemāks nekā Latvijā, tajā trasē cīnīties par augstām vietām, visticamāk, būs grūti.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png