profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Ervins Grencis Mūsas trasē izcīna 2.vietu, Nitišam neveiksme pusfinālā

Go4speed 06.06.2022 - 11:04 Ervins Grencis Mūsas trasē izcīna 2.vietu, Nitišam neveiksme pusfinālā
Foto: Kalvis Zaļaiskalns Photography

Aizvadītajās brīvdienās Bauskā, leģendārajā Mūsas trasē, startēja FIA Eiropas autokrosa čempionāta 2022. gada sezonas pirmais posms, kur uz starta izgāja gan spēcīgākie latviešu autokrosa braucēji, gan ārvalstu braucēji no desmit dažādām Eiropas valstīm.

Šajā gadā Eiropas čempionāta dalībnieki sacenšas četrās bagiju klasēs: “Super Buggy”, “Buggy 1600”, “Junior Buggy”, kā arī “CrossCar”. Paralēli Eiropas sacīkstēm norisinājās arī nacionālais autokrosa kauss. Anita Muižniece, Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministre: ''Man ir liels prieks, ka tradīcijas leģendārajā Mūsas trasē tiek turpinātas. Es ceru, ka arī turpmāk šī būs viena no vietām Latvijā, kura pulcēs labākos Latvijas un Eiropas autosportistus. Mēs, Latvijas Izglītības un zinātnes ministrija, esam ļoti gandarīti, ka nu jau par tradīciju ir kļuvis atbalsts autosportam un ceram, ka arī turpmāk tas tā saglabāsies. Bija prieks vērot spraigas un interesantas cīņas klātienē.''


Foto: Kalvis Zaļaiskalns Photography

JuniorBuggy klasē desmit braucēju konkurencē pēc trim kvalifikācijas braucieniem līderis bija čehs Daniels Pitlouns, kamēr Kristiāns Grencis ieņēma piekto vietu. Fināla startā Kristiānam bija iespēja ielauzties trijniekā, taču pārāk tālu izslīdot uz ārmalu, Grencis atkrita uz piekto, bet vēlāk septīto vietu, kura arī tika saglabāta līdz finišam, uzvarētājam Arnoštam Florianam zaudējot 11,7 sekundes. Otrais finišēja Pitlouns. Čempionāta kopvērtējumā līderis ar 33 punktiem ir Floriāns, bet Grencis ar 20 punktiem ir sestais.


Foto: Kalvis Zaļaiskalns Photography

''Buggy 1600'', kas notika bez latviešu sportistiem, 17 sportistu konkurencē uzvarēja Markus Vibelers, kurš ir līderis arī kopvērtējumā. Otrais ir Kevins Peters.

''Cross-car'' klasē uz starta ar jaunu bagiju izgāja rallijkrosa braucējs Reinis Nitišs. Pēc trim kvalifikācijas kārtām Reinis 14 sportistu konkurencē ieņēma piekto vietu. Diemžēl pusfināla braucienā Nitišs pēc cīņas par otro vietu bija spiests izstāties. Finālā uzvaru svinēja francūzis Valentīns Komte, kurš par nepilnām trīs sekundēm apsteidza Čantalu van der Putenu. Čempionāta kopvērtējumā līderis ar 30 punktiem ir Komte, bet Reinim 14 punkti un devītā vieta.


Foto: Kalvis Zaļaiskalns Photography

''Super Buggy'' uz starta stājās trīs latviešu sportisti - Ervins Grencis, Māris Līcis un debitants Modris Lešinskis. Kvalifikācijā ātrākais bija Miks Bartelens, kamēr no latviešiem augstākā vieta Lešinskim (10.v.). 11.vietā bija Līcis, bet Grencis – 17.pozīcijā. Pēc tam sekoja divi pusfināla braucieni. Grencis pusfinālā veica skaistu un tīru startu, nonākot trešajā vietā. Pēdējā aplī viens no konkurentiem sagriezās, tādējādi ļaujot otrajā pozīcijā nonākt Ervinam. Ātrākais bija Petrs Nikodems. Diemžēl Līcis ar pusass defektu finišēja septītajā vietā, kas liedza iekļūt finālā. Otrais pusfināla brauciens tika apturēts neilgi pēc starta, kur Lešinskis lielā ātrumā aizbrauca par tālu ārmalā, uzbrauca uz riepu saišķa un, uzlidojot gaisā, apgāzās. Lai arī pēc negadījuma aizdegās viņa bagijs, liesmas drīz vien tika nodzēstas. Atkārtotajā startā ātrākai bija Berns Štūbe.


Foto: Kalvis Zaļaiskalns Photography

Finālā Ervins Grencis no starta aizbrauca trešais, bet pēc tam, kad otrajā aplī izstājās Roberts Teuils, Ervins pakāpās uz otro vietu, kuru arī droši saglabāja līdz finišam! Pārliecinošu uzvaru svinēja Nikodems, Grenci apsteidzot par 6,9 sekundēm. Trešais – Džonijs Feilāds. Viens no galvenajiem favorītiem Štūbe cīnījās ar pārnesumu slēgšanas problēmām, finišējot pēdējais no braucošajiem. Čempionāta kopvērtējumā līderis ar 31 punktu ir Nikodems, bet Grencis ar 22 punktiem ir otrais.

Ervins Grencis, Super bagiju klases otrās vietas ieguvējs: ''Sacensības mājas trasē vienmēr ir ļoti grūtas, tieši emocionālā ziņā. Man prieks, ka tās ir aizvadītas, atkal ir mērķis uz kuru tiekties nākamajā gadā, jo atkārtoti iegūta 2. vieta, mans labākais sasniegums Bauskā. Bagijs, ar kuru braucu, ir manu dēlu Justa un Kristiāna būvēts, tapēc nevaru noslēpt asaras acīs - šis ir pirmais pjedestāls, kas sasniegts ar jaunuzbūvēto bagiju. Bērni uzbūvēja bagiju un tētis aizbrauca.''


Foto: Kalvis Zaļaiskalns Photography

Nacionālajā klasē pēc trim kvalifikācijām labākais bija Jānis Gustāns, kuram sekoja Ivo Gabrāns un Toms Edušs. Pusfinālos savos braucienos uzvaras izcīnīja Gustāns un Gabrāns.


Foto: Kalvis Zaļaiskalns Photography

Finālā no starta vadībā izvirzījās Gustāns, bet drīz viņu apdzina I.Gabrāns, kurš arī izcīnīja uzvaru. Trešajā vietā pabija Miks Gabrāns, taču vēlāk viņš izstājās pusass defekta dēļ. Ar pārsistu riepu izstājās arī Edušs. Trijniekā brauca Jorens Viktors Ikers, taču viņa lieliskā cīņa noslēdzās otrā tramplīna apmalē. Pēdējā aplī Dāvis Ūdris apdzina Raivi Anopu, kas izrādījās pjedestāla vērts manevrs - trešā vieta.

Ivo Gabrāns, nacionālās klases uzvarētājs: ''Kvalifikācijas braucieni tika aizvadīti stabili un bez lieka stresa - visi iebraucieni uzvarēti. Dodoties uz fināla braucienu, zināju, ka Gustāns būs pārāks startā un to, ka, ja ir izredzes uzvarēt, tad tas ir jāizdara jau pirmajā aplī - tas arī izdevās, jo pirmajā līkumā trāpīju ideālā trajektorijā un atlika tikai stabili aizbraukt līdz finišam. Kopumā sacensības tika aizvadītas mierīgi - nebija jācīnās un jāuztraucas par sezonas kopvērtējuma punktiem.''

2022. gada FIA Eiropas autokrosa čempionāta kalendārs:
1. posms / Bauska, Latvija /4.-5. jūnijs
2. posms / Vilkiči, Lietuva / 11.-12. jūnijs
3. posms / Mačenberga, Vācija / 24.-26. jūnijs
4. posms / Nova Paka, Čehija / 1.-3. Jūlijs
5. posms / Senžorža-de-Montaigu, Francija / 22.-24. jūlijs
6. posms / Toldijk, Nīderlande / 30.-31. jūlijs
7. posms / Prērova, Čehija / 20.-21. augusts
8. posms / Svētā Ignija de Versa, Francija / 17.-18. septembris
9. posms / Maggiora, Itālija / 24.-25. septembris
10. posms / Mallerussa, Spānija / 8.-9. oktobris
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png