profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Harijs Rovanpera: Austrālijas WRC daudzi interesējās par Latviju - tas bija satriecoši

Mārtiņš Jankovskis 12.04.2018 - 06:47 Harijs Rovanpera: Austrālijas WRC daudzi interesējās par Latviju - tas bija satriecoši
Harijs Rovanpera. Foto: Raimonds Volonts

Divkārtējais Latvijas rallija čempions, 17 gadus vecais Kalle Rovanpera šogad startē WRC2 čempionātā. Savus pirmos soļus rallijā viņš spēra Latvijā, startējot ar īpašu Latvijas automobiļu federācijas izsniegtu licenci. Kādā no sarunām ar sportista tēvu, bijušo WRC rallija zvaigzni Hariju Rovanperu, pieredzējušais soms (vairāk nekā 100 ralliji WRC) atklāti un patiesi slavēja Latviju par doto iespēju viņa dēlam spert pirmos soļus rallijā. Harijs ir gandarīts, kā attīstās viņa dēla karjera, tāpēc intervijas laikā viņš vairākas reizes slavēja Latviju.

Kāda Kallem bija 2017.gada sezona?
Sezona bija gara, jo bija daudz ralliju, kas, protams, arī prasīja daudz nervus. Taču viņš guva jaunu pieredzi, jo brauca ar dažādām mašīnām un pa dažādiem segumiem. Bija ļoti daudz jaunu lietu, kur beigās punktu pielika Austrālijas WRC rallijs. Taču esmu lepns, ka viņš ātri spēja adaptēties jaunām lietām un jauniem apstākļiem, lai arī tas nav viegli, kā no malas varbūt izskatās.

Vai jūs tāpat nervozējat daudz, kā iepriekšējās sezonās?
Vairs nenervozēju kā agrāk, jo tagad viss ir vieglāk. Iepriekšējos gados gan ļoti daudz nervozēju. Pat Austrālijas WRC rallijā biju mierīgs. Es neko nevaru ietekmēt un darīt, kad viņš brauc, jo es atrodos servisa parkā. Vienīgais, ko es daru, gaidu zvanu, ja viņiem kaut kas atgadās. Viņš dara savu darbu, bet es - savu.

Par treniņiem vēlreiz uzjautāšu. Vai Kalle joprojām brauc pēc sava skatījuma un jums padomu neprasa?
Neko neprasa. Neko. Es stāvu blakus un varu tikai noskatīties. Un tas ir pareizi, jo tā viņš var iet soli pa solim un kļūt ātrāks, jo viņš pats pieņem lēmumus un pats par tiem ir atbildīgs.


Foto: RallyPhotos Finland

Kā ar trases pierakstīšanu?
Pēdējos divus gadus viņš pats raksta stenogrammu. Tagad redzu, ka viņš maina tās lietas, ko viņam ieteicu, kad viņš sāka tikai braukt rallijā. Tagad stenogramma tiek rakstīta savādāk, nekā manos laikos (smaida).

Lai arī Kalle ir jauns, pārsteidz viņa stabilitāte, jo, paldies Dievam, viņam nav bijušas ne avārijas, ne rupjas kļūdas.
Jā, kā tu saki – viņš tiešām ir ļoti stabils. Ir mazas kļūdiņas bez kurām neiztikt, bet kopumā viņš ir stabils, pat neskatoties uz to, ka vairākos rallijos uz viņu tiek izdarīts spiediens.

Noteikti visas komandas interesējās par iespēju nolīgt Kalli. Noteikti arī tavs draugs Tomijs Makinens.
Jā, sarunas bija ar daudzām komandām. Ja runājam par Makinena komandu (Harijs no Makinena dzīvo trīs kilometru attālumā - aut.), tad tajā Kalle noteikti nebrauks ne šogad, ne arī nākamgad, jo komanda šobrīd ir laba, bet Kalle vēl ir par jaunu. Viņam jāturpina daudz mācīties un viņa laiks pienāks.


Foto: Iván Lozano Aguilar

Vai jums kāds jautā, kā Kalle var braukt rallijos, būdams tik jauns?
Jā. Piemēram, Austrālijas WRC rallijā mums ļoti daudz cilvēku jautāja un interesējās par to, kā Latvijā var braukt tādā vecumā. Teicu, ka Latvija ir fantastiska zeme, kur tāda iespēja tiek dota. Man daudz Austrālijas un Jaunzēlandes draugu devās uz šo ralliju skatīties uz Kalli un daudzi interesējās par Latviju. Tas bija satriecoši.

Tu lepojies ar šī brīža dēla sasniegumiem?
Jā, ļoti. Viņš visu laiku darbu dara ļoti labi. Esmu lepns.

Vai pirms diviem gadiem spēji iedomāties, ka viņa karjera ies tik strauji uz priekšu?
Nebiju pārsteigts, jo es viņu pazīstu labi. Viņš daudz un smagi strādā, bet tajā pašā laikā viņš ar abām kājām stāv uz zemes. Viņš zina, cik sasodīti grūts ir šis bizness. Lai arī uzvaras Latvijā viņš izcīnīja daudz, viņš nebrauc uz mājām ar pirkstiem gaisā.


Kalle un Harijs Rovanpera pēc pirmās uzvaras izcīnīšanas. Foto: Mārtiņš Jankovskis, Go4speed

Cik jums Latvija un Latvijas automobiļu federācija ir devusi?
Ļoti daudz. Man trūkst vārdu, ja godīgi. Super, fantastiski. Kalle ir izaudzis, viņam tika dota iespēja... (es tūlīt sākšu raudāt)... (pēc nelielas pauzes) Mums tika dotas visas iespējas. Gribu pateikt paldies visiem – Latvijas automobiļu federācijai, Latvijai un arī tev.

Kad dzirdam ziņās, ka Kalle ir jaunākais braucējs, kurš ir startējis tur un tur vai sasniedzis to un to, ir patīkama sajūta apzināties, ka to visu viņš aizsācis tieši Latvijā.
Jā, tieši tā. Mums bija dota iespēja, kuru arī izmantojām, par ko varam teikt tikai lielu paldies.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png