profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Roberts Vītols izcīna 3.vietu Lielbritānijas rallijkrosa sacensībās

Go4speed 24.03.2019 - 23:14 Roberts Vītols izcīna 3.vietu Lielbritānijas rallijkrosa sacensībās
Foto: autocross.lv

Jau ziņojām, ka Latvijas rallijkrosa braucējs Roberts Vītols 2019. gadā aizvadīs pilnu Lielbritānijas Junioru rallijkrosa čempionāta sezonu, startējot ''Suzuki Swift'' klasē. Aizvadītajās brīvdienās Vītols leģendārajā Silverstonas trasē uzsāka sezonu MSA Lielbritānijas Junioru čempionātā.

Kā ziņo autocross.lv, tad kopumā Lielbritānijas čempionāta posmā uz starta stājās septiņas klases: Supercar, Supernational, Junior (Vītola Suzuki Swift klase), Suzuki Sport (Swift klase tiem, kuri vairs nav juniori, virs 18 gadiem), RX150 kroskarti, BMW Mini un Retro klase ar trim apakšieskaitēm.

Beidzoties treniņiem, Vītols savā klasē bija pirmajā vietā. Pēc tam sekoja pirmais brauciens, kurā Roberts gan savā braucienā, gan arī absolūti finišēja trešajā vietā, līderim Patrikam O`Donovanam zaudējot 6,2 sekundes.

"Esam trešie pēc pirmās kvalifikācijas. Robis dabūja vairākus sitienus aizmugurē, par ko komanda ir aizgājusi pie tiesnešiem skatīties video. Izskatās, ka tie bijuši apzināti mēģinājumi izsist. Viens no sitieniem bija tāds, ka mašīna gandrīz tika sagriezta, taču Roberts izvilka auto taisni. Izskatās, ka trasē neesam gluži "laipni gaidīti", bet nekas, vēl viss priekšā. Vēl meklēsim īstos riepu spiedienus," tā Uģis Vītols.


Foto: autocross.lv

Otrajā braucienā Roberts finišēja otrais aiz Lūka Konstentaina, kas arī pēc divām kārtām deva otro vietu. "Esam otrie, bet īsti gandarījuma sajūtas nav, jo meklējam riepu spiedienus. Pārregulējām priekšējo piekari. Esam nonākuši līdz situācijai, ka nu jau es komandas puišiem diktēju, kādus spiedienus liksim, kā skatīsimies. Interesanta situācija, ka viņi paši īsti nezina, ko un kā darīt. Mēs paši atradīsim savu ritmu un savu spiedienu, būs labi," saka sportista tēvs Uģis.

Vēlāk Uģis paziņoja, ka pēc pirmā brauciena notikumiem konkurents saņēma sodu. "Tika izvērtēta pirmā kvalifikācijas brauciena situācija ar sišanu pa Roberta mašīnas aizmuguri un gandrīz sagriešanu. Tiesnesis noskatījās un vēsā angļu mierā piešķīra sitējam divus soda punktus viņa braucēja licencē. Video bija redzams tipisks autokrosa stūmiens pa aizmuguri, kreisā luktura malā, ar mēģinājumu apgriezt Robja mašīnu.”

Trešajā braucienā Roberts finišēja otrais, aiz Lūka Konstentaina, kuram šoreiz zaudēts tikai 0,9 sekundes. Vītols šķietami kontrolēja braucienu, atliekot džokera apli uz pēdējo iespējamo brīdi, kamēr Kontentains visos braucienos džokerī iebrauca jau pirmajā aplī.

"Daudz kļūdu paša izpildījumā, tas jāatzīst. Bet būs labi! Izskatās, ka ar spiedieniem puslīdz tikām galā," tā Roberts. Tikmēr sportista tēvs atzīmēja faktu, ka "Latvijā grūti iedomāties, kā mūsu galvenais konkurents O`Donavans pirms fināla starta pienāk klāt Robertam, paspiež roku un saka "Good luck!" jeb novēlu veiksmi. Mums laikam līdz tam vēl jāaug. Gatavojamies finālam, gatavojamies sešiem izšķirošajiem apļiem!"


Foto: autocross.lv

Īpašā fināla cīņā Roberts Vītols ieguva savu pirmo pjedestālu Lielbritānijas rallijkrosa čempionātā, finišējot trešajā vietā! Viņš tikai par 0,6 sekundēm piekāpās fināla uzvarētājam Lūkam Konstentainam un otrās vietas ieguvējam Patrikam O`Donovanam. Abus līderus finišā šķīra tikai 0,038 sekundes. Vītols un Konstentains savus džokera apļus veica salīdzinoši agri, bet vienīgais, kurš līdz beidzamam nebrauca džokerī, bija O`Donavans. Veicis džokeri pēdējā aplī, viņš finišā bija turpat blakus Konstentainam, esot dažus centimetrus priekšā Vītolam. Trijotne finišēja īpaši saspringtā cīņā. Jāpiebilst, ka šajā klasē aizliegti radio sakari, līdz ar to džokera apļu stratēģijas ir tikai paša braucēja izvēle.

"Daudz ko mācīties un... jā, daudz ko mācīties! Pavisam citāds braukšanas stils nekā es esmu pieradis. Daudz mazu nianšu, kuras ar 1600 mašīnu nevar iemācīties, bet ar lēnāku var - stūres griešana, bremzēšana, saķeres ķeršana. Par rezultātu - varēja būt labāk, bet ieguvām vērtīgus punktus čempionātam, un nu jau jāskatās tālāk uz nākamo sacīksti," tā Roberts.

Uģis Vītols: "Mēs dabūjām to, ko visvairāk gribējām - mežonīga skola īpaši tehniskā un domājamā trasē. Un tas, ka Robis no rīta sēdās svešā mašīnā, bet vakarā aizvadīja cīņu par uzvaru, ir īpaši. Viņš tomēr nezināja riepas, bet tā mašīna, ar kuru trenējāmies Latvijā, ir ar lielāku motora kubatūru, attiecīgi, atšķirīgu ātrumkārbu. Mēs dabūjām skolu un ļoti vērtīgu pieredzi. Domāju, ka šīs trīs mašīnas sezonas laikā parādīs ne vienu vien īpašu cīņu!"

Supercar klasē triumfēja Julians Godfrijs (Mitsubishi Mirage), aiz sevis atstājot Eiropas RX dalībnieku Dereku Tohilu (Ford Fiesta).

Rezultāti:
1. Luke CONSTANTINE, Suzuki Swift, 5:25.469
2. Patrick O DONOVAN, Suzuki Swift, 5:25.507
3. Roberts VĪTOLS, Suzuki Swift, 5:26.124
4. James CONSTANTINE, Suzuki Swift, 5:29.221
5. Ben SAYER, Suzuki Swift, 5:29.933
6. Archie THOMAS, Suzuki Swift, 5:39.344
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png