profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Nākamgad Latvijā varētu startēt NEZ kroskartu čempions Solbergs

Go4speed 30.10.2014 - 14:58 Nākamgad Latvijā varētu startēt NEZ kroskartu čempions Solbergs
Pasaules rallijkrosa čempions Peters Solbergs ar dēlu pēta Ingusa Beļakova spēkratu. Foto: Viesturs Saukāns

Aizvadītajā nedēļas nogalē Viļņā norisinājās NEZ Ziemeļeiropas zonas padomes un komisiju sapulces, tajā skaitā tikās arī NEZ Rallijkrosa un NEZ Kroskartu komisiju biedri. Galvenās ziņas Latvijai – nākamgad abi seriāli piedzīvos posmu Latvijā, 333 trasē.

Rallijkross: Pēdējo reizi bez pārmaiņām
NEZ Rallijkrosa čempionāts nākamgad nepiedzīvos lielas izmaiņas, saglabājot līdzšinējo sezonas formātu – četri posmi, kā arī sacīkšu norises sistēmu. Lai gan komisija iekšēja atzīst, ka laiks atsvaidzināt čempionātu un meklēt vairāk regulāru dalībnieku, nolemts pašlaik neveikt straujus manevrus. To lielā mērā diktē pasaules un Eiropas rallijkrosa notikumi – kamēr pasaules čempionāts nav ilgtermiņā izlēmis, ko iesākt ar Super 1600 un TouringCar klasēm, kā arī, kāda būs Eiropas līmeni piesedzošā RallycrossChallenge seriāla nākotne, nolemts vērot notikumus un izmantot tos NEZ labā. Ja pasaule pēc 2015. gada atteiksies no šā brīža satelītklasēm, bet RallycrossChallenge savas ģeogrāfijas dēļ turpinās nīkuļot, zonālie čempionāti (NEZ, CEZ) ir pirmie, kuriem vajadzētu uzņemt pāri palikušos braukt gribētājus.


Artis Baumanis. Foto: Rihards Baumanis, Go4speed

Līdz ar to 2015. gads kļūst par jaunu ideju ģenerēšanas gadu, lai NEZ čempionāts mainītos (vai, tikpat labi, nemainītos) 2016. gadā vai vēlāk.

Komisija šajā sakarā atzīst, ka sportistu mantošana no lielākajiem seriāliem nenotiek automātiski: lai gan jaunais pasaules rallijkrosa čempionāts lika palikt malā desmitiem privāto braucēju gan SuperCar, gan Super 1600 klasē, viņi masveidā nav papildinājuši ne Challenge, ne NEZ un CEZ, ne arī nacionālo čempionātu rindas. Tas nozīmē, ka jābūt mehānismam, kā šobrīd garāžās stāvošās mašīnas atgriezt trasē.

Latvijas puse bija spiesta kārtējo reizi taisnoties par Latvijas posma drāmu – šogad pēdējā brīdī sacīkste no Mūsas tika pārcelta uz 333. Tomēr, apgalvojot, ka SK 333 ļoti nopietni apsver starptautiska rallijkrosa uzņemšanu arī nākamajās sezonās, kolēģu piedāvājums izvirzīt Latvijai soda sankcijas tika apturēts. Pastāvēja iespēja, ka, ja 333 nebūtu glābuši situāciju vasarā, Latvija zaudētu NEZ posmu, uz kuru sāk cerēt Somija un Krievija.


Foto: Rihards Baumanis, Go4speed

Nākamā gada Latvijas posms būs seriāla otrā sacīkste, 18. – 19. jūlijā, nedēļu pēc Lietuvas posma. Šoreiz čempionāta nogali veidos ziemeļu posmi – Dānijā un Norvēģijā (augusta vidējās nedēļas). Tātad čempionāts izspēlēsies nedaudz vairāk kā mēneša laikā. Sapulcē tika atzīmēts NEZ Rallijkrosa čempionāta paradokss – Dānijas un Norvēģijas posmos tradicionāli ir daudz sportistu, bet nav skatītāju, Baltijas posmos (sevišķi Vilkičos) ir cienījams skatītāju skaits, taču trūkst vietējo sportistu.

Komisijā arī sastāva izmaiņas: Lietuvas pārstāvi Donatu Liesi aizstājis Vilkiču rīkotājs Kazimiers Gudžjūns, savukārt komisijas vadībā paliek dānis Jorgens Rings Andersens, mainās viceprezidents – kopš sestdienas Latvijas pārstāvis Viesturs Saukāns.

Kroskarti: Skandināvu armāda ar Solbergiem priekšgalā tuvojas Baltijai
Pēdējo gadu progresīvākā komisija, šķiet, visā NEZ sistēmā ir NEZ Kroskartu kolektīvs. Šogad dalībnieku skaits ziemeļu posmos ievērojami audzis, sacīkstēs sveroties pāri pat simtam. Patīkami, ka komisija turējusi solījumu, nākamgad pāris posmus ieplānojot Baltijā – Vilkičos un 333, kopā ar NEZ Rallijkrosa posmiem.


Olivers Solbergs. Foto: Viesturs Saukāns

Jāatzīmē, ka šis ir brīdis potenciālajiem jaunajiem sportistiem uzsākt interesēties/būvēt/trenēties nākamajai sezonai, lai uz NEZ čempionātu mūsu sportistu rindas augtu. Jau aizvadīti treniņi ar vairākiem jaunajiem dalībniekiem, kas nozīmē, ka līdzšinējos speciālistus Dāvi Tobiasu, Ingu Beļakovu un Marko Priednieku, visticamāk, papildinās citi sportisti.

Kroskartu klasi LAF Krosa komisija izvirzījusi par stratēģiski attīstāmo bērnu un jauniešu sporta veidu, kura uzdevums ir meklēt cīņu vietas jau uzreiz pēc Beta bagiju absolvēšanas. Maijā Autocross.lv izsludināja šīs tēmas ideju iesniegšanu, tomēr nekā cita bez lamām komentāru sadaļā ne Autocross.lv, ne Krosa komisija nesaņēma (precīzāk – tika saņemts atbalsts kroskartu virzīšanai). Kroskartu burvība slēpjas to tehnikas ilgtspējībā – viens rāmis der vairākām vecuma grupu klasēm, kas teorētiski neliek pirkt ik pa pāris gadiem jaunu mašīnu. Latvijas ziņā gan negatīvais apstāklis ir atbilstošu trašu trūkums, taču ar kaut ko ir jāsāk gan jauniešu cīņas, gan rallijkrosa veidošana.


Ingus Beļakovs (#157). Foto: Viesturs Saukāns

Starp citu, Latvijas kroskartu patrons Jānis Beļakovs un LAF vadība meklē risinājumus, kā samazināt Baltijas jūras šķērsošanas izmaksas abos virzienos – tiek gatavotas sarunas ar prāmju kompānijām par ievērojamām atlaidēm sportistiem.

Nākamā gada NEZ Kroskartu čempionātā paredzēti četri posmi – Zviedrijā, Lietuvā, Latvijā un Norvēģijā. Skandināvu posmos kroskartu skaits būs vismaz ap simtu, bet Baltijas posmus varētu apmeklēt ap 50-60 dalībniekiem no astoņām valstīm. Visticamāk, to vidū būs arī vismaz viens Solbergs juniors – Olivers, Petera dēls, kurš šogad kļuva par CK 125 klases čempionu. Tā kā Solbergu ģimenei Latvijas autosporta speciālisti ir labi pazīstami visdažādākajā kontekstā, ir liela varbūtība, ka pasaules rallija un rallijkrosa čempions Peters Solbergs būs arī Latvijā, jo viņš, ja viņam nav rallijkrosa sacensības, vienmēr dodas līdzi savam dēlam.


Solbergi, Jānis Beļakovs un Artūrs Priednieks. Foto: Viesturs Saukāns

2014.gada NEZ kopvērtējums latviešu sportistiem:
Dāvis Tobiass 3. vieta no 42 startējušiem
Ingus Beļakovs 6. vieta no 47 startējušiem
Marko Priednieks 17. vieta no 47 startējušiem

NEZ Rallijkrosa čempionāta 2015. gada kalendārs
1. posms: 10.-11. jūlijs, Lietuva, Vilkiči
2. posms: 18.-19. jūlijs, Latvija, SK 333
3. posms: 8.-9. augusts, Dānija, Nisuma
4. posms: 15.-16. augusts, Norvēģija (trase tiks nosaukta vēlāk)

NEZ Kroskartu čempionāta 2015. gada kalendārs
1. posms: 23.-24. maijs, Zviedrija, Hēljesa
2. posms: 10.-12. jūlijs, Lietuva, Vilkiči
3. posms: 18.-19. jūlijs, Latvija, SK 333
4. posms: 1.-2. augusts, Norvēģija, Solera
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png