profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Rosbergam Krievijā salūzt gāzes pedālis, Hamiltons triumfē un pietuvojas titulam

Go4speed 12.10.2015 - 16:48 Rosbergam Krievijā salūzt gāzes pedālis, Hamiltons triumfē un pietuvojas titulam
Luiss Hamiltons. Foto: MERCEDES AMG PETRONAS

Svētdien, 11. oktobrī, Soču trasē norisinājās F1 Krievijas lielās balvas izcīņa, kurā savu ceturto uzvaru pēdējās piecās sacensībās izcīnīja „Mercedes" pilots Luiss Hamiltons, tādējādi ievērojami pietuvojoties savam trešajam F1 čempiona titulam.

Pēc sestdienas uzvaras kvalifikācijā un uzvaras arī startā sākotnēji likās, ka beidzot atkal būs pienākusi Niko Rosberga („Mercedes") diena, tomēr septītajā aplī viņu piemeklēja gāzes pedāļa defekts, kurā dēļ viņš vispirms bija spiests palaist garām vairākus braucējus, bet pēc tam doties uz boksiem un izstāties.


Startā vēl priekšā Rosbergs. Foto: F1.com/Sutton

Problēma ar gāzes pedāli bija sekojoša - tas pēc tā atlaišanas vairs neatgriezās nulles pozīcijā, līdz ar to Rosbergam bija jāpaceļ kāja pavisam nost no pedāļa, lai pārtrauktu gāzes padevi. Tas attiecīgi noveda pie tā, ka šaurajā formulas kokpitā viņa rokas atdūrās pret celi un nebija vairs iespējams pastūrēt.

Pēc Rosberga izstāšanās vadību pārņēma Hamiltons, kurš, neraugoties uz nelielām aizmugurējā antispārna problēmām, pārliecinošā manierē aizvadīja visus atlikušos apļus un attiecīgi izcīnīja kopvērtējumā nozīmē būtisku uzvaru. Sākotnēji aiz Hamiltona otrajā un trešajā vietā atradās Valterī Bottas („Williams") un Kimi Raikonens („Ferrari"), tomēr sacensību gaitā viņiem abiem garām spēja tikt Raikonena komandas biedrs Sebastians Fetels.


Fetels apdzenot komandas biedru Raikonenu. Foto: F1.com/Sutton

Jāatzīst, ka neveiksmīgas Raikonenam bija tieši drošības auto fāzes, jo pēc pirmās (4. aplī) viņš zaudēja pozīciju Botasam, bet pēc otrās (17. aplī) somam garām pagāja jau iepriekš minētais komandas biedrs. Aiz pārliecinoši otrajā vietā esošā Fetela gan norisinājās interesanta četru pilotu cīņa par atlikušo pjedestāla pozīciju. Sacensību gaitā uz trešo un ceturto vietu bija pacēlušies Serhio Perezs („Force India") un Daniels Rikjardo („Red Bull"), kuriem gan ar ievērojami svaigākām riepām tuvojās Bottas un Raikonens.

Vispirms abiem somiem vietas zaudēja Rikjardo, kurš beigās balstiekārtas defekta dēļ bija spiests izstāties pavisam, bet pēdējā aplī īsas neuzmanības dēļ arī Perezs palaida garām Botasu un Raikonenu. Tanī brīdī likās, ka viss jau ir izšķīries, tomēr Raikonens negribēja samierināties ar ceturto vietu un vēl pēdējā aplī veica samērā pārgalvīgu apdzīšanas manevru, izraisot sadursmi un liekot Bottas izstāties. Pats avārijas vaininieks saglāba vēl piekto vietu, tomēr pēc sacensībām piešķirta 30 sekunžu soda dēļ atkrita uz astoto vietu.


Hilkenberga un Ēriksona starta sadursme. Foto: F1.com/Sutton

Pēdējo apļu dēļ uz ceturto vietu pakāpās Felipe Masa („Williams"), kurš bija startējis vien no 15. pozīcijas. Labs rezultāts ar piekto vietu izdevās arī mājiniekam Daņilam Kvjatam („Red Bull"), tāpat priecīgs par savu sesto vietu arī pastarīšu „Sauber" braucējs Felipe Nasrs. Ne tik veiksmīgas sacensības padevās Niko Hilkenbergam, kurš pirms pirmā īstā līkuma sagriezās un šajā incidentā iesaistīja arī Markusu Ēriksonu („Sauber"), liekot abiem izstāties jau pirmajā aplī.

Spēcīgu avāriju pret trases norobežojošajām apmalēm 12. aplī piedzīvoja Romāns Grošāns („Lotus"), tāpat no trases izlidoja arī Karloss Sainss juniors („Toro Rosso"). Kopā finiša līniju šajā Krievijas posmā redzēja 13 braucēji, no kuriem sacensību ieskaitē tika vērtēti 15 piloti. Pēc Fernando Alonso komandas radio skandāla Japānas lielās balvas izcīņā, kurā viņš savu „McLaren" Honda dzinēja dēļ salīdzināja ar GP2 formulu, arī Krievijā neiztika bez interesantas vārdu apmaiņas komandas radio.


Uzvarētāju pjedestāls. Foto: F1.com/Sutton

Brīdī, kad Alonso arvien vairāk tuvojās Masa, viņa sacensību inženieris viņam ziņoja, ka „Fernando, mēs cīnīsimies ar Masu līdz beigām". Uz to spāņu braucējs viņam atbildēja ar „es mīlu tavu humora izjūtu". Ja viņa komandas biedram Džensonam Batonam Krievijā jau trešo reizi šosezon izdevās finišēt punktos, tad Alonso pēc piecu sekunžu soda piespriešanas atkrita no desmitās uz vienpadsmito vietu, zaudējot sacensību laikā izcīnīto vienu punktu.

Nākamais posms pēc divām nedēļām notiks ASV, un jau tur Hamiltons var sev nodrošināt šīs sezonas čempiona titulu. Hamiltonam atliek vien iegūt 9 punktus vairāk kā Fetelam un divus punktus vairāk kā Rosbergam un viņu kopvērtējumā neviens šosezon vairs nespēs noķert. Jāatzīmē, ka pēc ASV F1 kalendārā ir vēl trīs posmi.

F1 Krievijas lielās balvas izcīņas rezultāti:
1. Luiss Hamiltons (GBR), Mercedes, 53 apļi
2. Sebastians Fetels (GER), Ferrari, +5.953 sekundes
3. Serhio Perezs (MEX), Force India-Mercedes, +28.918 sek
4. Felipe Masa (BRA), Williams-Mercedes, +38.831 sek
5. Daņila Kvjats (RUS), Red Bull-Renault, +47.566 sek
6. Felipe Nasrs (BRA), Sauber-Ferrari, +56.508 sek
7. Pastors Maldonado (VEN), Lotus-Mercedes, +1:01.088 min
8. Kimi Raikonens (FIN), Ferrari, +1:12.358 min
9. Džensons Batons (GBR), McLaren-Honda, +1:19.467 min
10. Makss Verstapens (NLD), Toro Rosso-Renault, +1:28.424 min
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png