profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Sensācija - 16 gadus jauns pusaudzis kļūst par F1 pilotu

Artūrs Virbulis 19.08.2014 - 19:07 Sensācija - 16 gadus jauns pusaudzis kļūst par F1 pilotu
Makss Verstapens. Foto: Red Bull

F1 pasauli vakar vakarā pozitīvi satricināja „Toro Rosso" paziņojums par to, ka viņu komandā nākamgad startēs nīderlandietis Makss Verstapens, aizstājot līdzšinējo vienības pilotu Žanu Ēriku Verņē. Augsti vērtētais nīderlandiešu talants uz doto brīdi vēl ir tikai 16 gadus vecs, savukārt savās debijas sacīkstēs (Austrālijas lielās balvas izcīņā 2015. gada martā) Verstapens juniors ar 17 gadu un piecu mēnešu vecumu kļūs par jaunāko F1 pilotu vēsturē.

Tiem, kas pirmajai formulai sekoja līdzi 90tajos gados, Verstapena vārds nebūs svešs, jo Maksa tēvs Joss karaliskajā autosporta klasē aizvadīja astoņas sezonas, to starpā savā 1994. gada debijas sezonā būdams Mihaela Šūmahera komandas biedrs. Tagad gan Joss visu savu laiku velta dēla karjerai, kura pēc daudzu ekspertu domām solās būt panākumiem bagāta.

Ceļš līdz pirmajai formulai 16 gadus vecajam nīderlandietim ir bijis ātrs un galvu reibinošs. Pēc ļoti veiksmīgiem kartinga gadiem, t.sk. pasaules un Eiropas čempiona tituliem pagājušajā gadā, Verstapens šosezon no kartinga pa taisno pārgāja uz prestižo F3 Eiropas čempionātu. Savā debijas sezonā ar formulu jaunais talants pēc aizvadītiem deviņiem posmiem (27 sacīkstes) ar astoņām uzvarām atrodas kopvērtējuma otrajā pozīcijā.


Makss Verstapens. Foto: Red Bull

Pāreja no kartinga uz pirmo formulu ir patiesi strauja, jo pēdējais pilots, kurš ar tik mazu pieredzi pie formulu stūres debitējis F1, ir vēsais soms Kimi Raikonens. Viņš pirms 2001. gada debijas „Sauber" komandā arī bija aizvadījis vien 23 sacīkstes Formula Renault seriālā.

„Toro Rosso" komandas vadītājs Francs Tosts ir priecīgs par jaunā talanta pievienošanos: „Mēs esam priecīgi uzņemt Maksu „Toro Rosso" ģimenē. Uzskatām, ka viņš ir viens no jaunās paaudzes talantīgākajiem braucējiem un ticam, ka viņš ir pietiekami nobriedis un ar mentālu spēku, lai tiktu galā ar šo izaicinājumu."

Tā kā „Toro Rosso" ir „Red Bull" junioru komanda, tad Verstapens ir uzņemts arī „Red Bull" jauniešu programmā. Par pievienošanos „Red Bull" saimei un „Toro Rosso" komandai ir priecīgs arī „Red Bull" F1 komandas konsultants Helmuts Marko: „Es domāju, ka visas līderu komandas pamanīja, kāds neparasts talants šeit aug. Mēs ilgu laiku veicām pārrunas, un es domāju, ka galu galā viņa lēmumu mums pievienoties ietekmēja „Red Bull" junioru komandas kvalitāte un līdzšinējie mūsu jauno braucēju panākumi."


Joss Verstapens 1994. gadā pie „Benetton" stūres. Foto: Sutton

Turpinot Marko skaidro, ka „viņš ir viens no retajiem, kurš pēdējo 15 gadu laikā ir spējis no kartinga uzreiz pārkāpt uz trešo formulu un tur uzreiz bijis spējīgs uzvarēt". Īpaši pārsteidzis Verstapens esot kādās lietus sacīkstēs Norisringa trasē: „Tur biji līdzīgi apstākļi kā Nirburgringas posmā, slapjš, sauss, visu laiku mainīgs. Un tur viņš bija divas sekundes ātrāks par visiem pārējiem. Tad es teicu: tas ir kaut kas tik īpašs, ka mums vairs nav jārunā par tālākiem jauniešu formulu seriāliem, bet tur ir kāds, kuru uzreiz var laist pirmajā formulā."

Arī pats Makss Verstapens, protams, ir priecīgs par viņam doto iespēju startēt F1: „Tas ir neticami, es tam nespēju noticēt un esmu patiešām laimīgs. Es par to nedrīkstēju neko neteikt, lai gan daudzi cilvēki man prasīja, ko es nākamgad darīšu. Bet tagad tas ir zināms un es esmu ļoti laimīgs." Jāatzīmē, ka viņa paša definētais mērķis ir ļoti skaidrs: „Kļūt par pasaules čempionu."
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png