profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Bīstamajās drifta sacensībās Igaunijā sportists piedzīvo pamatīgu avāriju (FOTO)

Go4speed 13.05.2019 - 13:43 Bīstamajās drifta sacensībās Igaunijā sportists piedzīvo pamatīgu avāriju (FOTO)
Foto: www.facebook.com/pg/RihoPuuseppPhotography

10. un 11. maijā Kehala Ring, Igaunijā, norisinājās NEZ (Ziemeļeiropas zonas) un Latvijas/Igaunijas apvienotais Pro drifta čempionāts. Kehala Ring trases drifta konfigurācija, kuru organizatori dēvē par “Rollercoaster from hell”, pagājušogad piesaistīja visas drifta pasaules uzmanību ar to, ka šajā trasē braucēji ne tikai brauc sānslīdē, bet arī lido. Līdzīga trase ir arī Japānā, tomēr paši japāņi apgalvo, ka tik augstu viņi nelec. Kehala Ring trase ir bīstama, bet, ja pareizi izbraukta, tad lēciens nav tik liels. Izvēloties pareizo trajektoriju, braucējs var neatraut riteņus no asfalta, bet braucot ar lielāku ātrumu un mazliet nomainot trajektoriju, automašīna var atraut no zemes pat visus četrus riteņus, kas ir kā saldais ēdiens sacensību fotogrāfiem.

Šā gada sacensībām trase tika izveidota mazliet platāka, lai nodrošinātu drošākus apstākļus braucējiem. Kopā sacensībās piedalījās 26 Pro klases dalībnieki no Somijas, Zviedrijas, Igaunijas, Latvijas, Lietuvas un Norvēģijas. Papildus Pro sacensībām, norisinājās arī ProAm Igaunijas drifta kausa posms. Latvija un Igaunija šogad aizvada Pro klases apvienoto čempionātu, šajā posmā uz starta stājās 16 dalībnieki, bet pārējie 10 bija viesi no ārzemēm. Pēc ilgāka pārtraukuma NEZ pilnu sacensību sezonu brauc Zviedrijas drifteri, kurus mēs redzēsim arī Rīgā, 31.augustā, NEZ drifta čempionātā Raganas katla konfigurācijā, Biķerniekos.


Jānis Jurka

Uz Kehala Ring trasi tālo ceļu mēroja arī trīs sportisti no Latvijas - Ēriks Ulass, Edmunds Bērziņš un Jānis Jurka. Piektdienas treniņos visiem Latvijas sportistiem galvenais mērķis bija novērst visas tehniskās problēmas un iziet uz starta, jo Baltijas drifta sezonas atklāšanā tieši tehnikas dēļ visiem trīs sportistiem sacensības beidzās īsti pat nesākušās. Igaunijas trase, kaut vai ar savu specifiku, deva lielisku iespēju pārbaudīt auto tehnisko stāvokli un visi latvieši ar pilnu atdevi varēja piedalīties sacensībās.


Foto: www.facebook.com/pg/RihoPuuseppPhotography

Piektdienas treniņi tika aizvadīti pa sausu segumu, kas nozīmē lielākus ātrumus un augstākus lēcienus, kam sekoja arī dažas pamatīgas avārijas – vienu no smagākajām piedzīvoja igauņu braucējs Urmo, kurš lēciena rezultātā piezemējās jau praktiski uz mašīnas priekšējās daļas un spēcīgi atsitās pret betoniem.


Foto: www.facebook.com/pg/RihoPuuseppPhotography

Sestdiena iesākās ar treniņiem sausā trasē. Par nožēlu, uzreiz pēc sacensību oficiālās atklāšanas, sākās pamatīga lietus vētra. Trase segums kļuva slidens, ātrumi mazāki, bet sacensības bīstamākas, jo neprognozējamākas. Katram sportistam uz kvalifikāciju tika iedots viens iesildošais brauciens, lai aprastu ar trases segumu, kam sekoja divi kvalifikācijas braucieni. Edmunds Bērziņš jau piektdienas treniņos rādīja stabilu sniegumu trasē, tomēr pirmajā kvalifikācijas braucienā pieļauta maza kļūda un, izvairoties no betoniem, iztaisnošanās, attiecīgi rezultāts 0 punktu. Otro kvalifikācijas braucienu Edmunds nobrauca pietiekoši labi, ierindojoties augstākajā vietā no latviešiem – 6. vieta ar 78 punktiem. Ērikam Ulasam izdevās abus braucienus nobraukt punktos, tomēr bija grūti pierast pie slapjajiem laika apstākļiem un atrast atbilstošos regulējumus, tāpēc 11. vieta ar augstāko rezultātu 64 punkti. Tandēmiem kvalificējās arī Jānis Jurka, kurš rādīja stabilu sniegumu abas dienas – Jānim 15. vieta ar 59 punktiem. Visiem trīs latviešu braucējiem izdevās kvalificēties tandēmu braucieniem.


Edmunds Bērziņš Foto: www.facebook.com/KerstiSaumannPhotography

Kā par spīti, gandrīz visās sacensības, kas aizvadītas ārpus Latvijas robežām, tandēmu braucienos latviešiem iekrīti braukt vienam pret otru. Tandēmu egle tika izlikta TOP32, kas nozīmēja automātisku iekļūšanu jau TOP16 gan Edmundam, gan Ērikam, bet tandēms TOP16 – jau vienam pret otru. TOP32 cīņās piedalījās Jānis Jurka, kuram pretī stājās spēcīgais igauņu sportists Mikhel Norman Tults, kurš tika uzskatīts arī par šo sacensību favorītu un Jānis Jurka šajā cīņā zaudēja. Jānis gan pauda savu prieku par to, ka auto tehniski izturēja un izdevies aizvadīt pirmās sacensības šogad. Latviešu tandēmā Ulass pret Bērziņu uzvarēja Bērziņš, nākamo tandēmu TOP8 Edmundam Bērziņam izdevās uzvarēt igauni Alar Aasma. Bērziņam TOP4 pretī stājās Tults, kurš jau iepriekš TOP32 izslēdza Jāni Jurku. Tults uzvarēja, uzrādot nelielu pārsvaru savā sekojošajā braucienā. Pēdējā cīņa par 3., 4. vietu Edmundam pret Igauni Oliver Randalu, kurš Baltijas drifta čempionātā Biķerniekos ieņēma 3.vietu. Olivers, līdzīgi kā Edmunds, ir bijušais ProAm braucējs un abi šogad aizvada savu pirmo debijas sezonu PRO klasē. Šoreiz tiesneši lēma par labu igaunim, bet Bērziņam augstā 4.vieta šajās smagajās sacensībās un sacensību apstākļos.

Nākamais posms tiks aizvadīts Pērnavā, Igaunijā 8.jūnijā.

Izmantotie resursi:
www.laf.lv

Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png