profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Formula D posmā Blušs izraisa avāriju, no seriāla aiziet stila etalons

Go4speed 21.06.2016 - 14:15 Formula D posmā Blušs izraisa avāriju, no seriāla aiziet stila etalons
Kristaps Blušs. Foto no sportista arhīva.

Pagājušajā nedēļas nogalē Ņūdžersijā, ASV, norisinājās pasaulē spēcīgākā drifta seriāla - Formula Drift - ceturtais posms. Uz starta stājās arī „HGK Motorsports" komandas pilots Kristaps Blušs, kurš pēc izcilās otrās vietas trešajā posmā šoreiz sacensības noslēdza TOP 16 kārtā. Uzvaru izcīnīja Vons Gitins Jr. (Vaughn Gittin Jr.), finālā pārspējot Krisu Forsbergu (Chris Forsberg).

Kvalifikācijā „Wall Speedway" trasē uz starta stājās vien 30 braucēji, jo sacensībās nestartēja norvēģis Kenijs Moens (Kenny Moen), kurš labāk izvēlējās ar Lamborghini piedalīties „Gatebil" posmā, un jaunzēlandietis Mad Maiks Videts (Mad Mike Whiddett), kura Mazda MX-5 īsi pirms kvalifikācijas piedzīvoja tehniskas problēmas.


Kristaps Blušs. Foto: Formula Drift

Izcilus braucienus (katram pa 93 punktiem) nodemonstrēja 2011. gada čempions Daižiro Jošihara (Daijiro Yoshihara) un lietuviešu pilots Aurimas Bakčis (Aurimas Bakchis), kuriem attiecīgi arī uzvara kvalifikācijā un automātiska iekļūšana TOP 16 kārtā. Latviešu braucējs Kristaps Blušs pirmajā braucienā ieguva 76 punktus, tomēr otrajā braucienā rezultātu uzlaboja, ar 81 punktu kvalifikācijā izcīnot 13. pozīciju.

Tas nozīmēja, ka TOP 32 latviešu pilotam pretī stājās Formula D debitants Endijs Grejs (Andy Grey). Ja Blušs nobrauca stabili, tad viņa pretinieks abos braucienos tieši konfigurācijas beigu daļā pieļāva rupjas kļūdas, kas nozīmēja Bluša uzvaru un iekļūšanu TOP 16. Ar tehniskām problēmām izstājās pirmā posma uzvarētājs Čelsijs Denofa (Chelsea Denofa), savukārt Latvijā vairākkārt pabijušais „Drift Allstars" čempions, soms Juha Rintanens TOP 32 kārtā piekāpās pagājušā gada vicečempionam Kenam Guši (Ken Gushi).


Vona Gitina Jr auto pēc avārijas ar Kristapu Blušu. Foto: omgdrift.com

TOP 16 kārtā Blušam pretī nācā Formula D smagsvars - 2010. gada čempions Vons Gitins Jr. Pirmā brauciena pirmajos metros Gitins nedaudz atrāvās, tomēr vēl pirms nobraukšanas no ovāla Blušs jau bija uzņēmis daudz lielāku ātrumu par konkurentu, par strauju pietuvojās un izraisīja sadursmi. Tā kā Gitins tajā vietā ātrumu nebija samazinājis, tiesneši lēma, ka vainīgs ir Blušs. Savu vadošo braucienu Kristaps nobrauca godam, tomēr amerikāņu pilots kļūdas nepieļāva, tādējādi Blušam sacensības bija beigušās, bet Gitins iekļuva TOP 8.

Par asām diskusijām parūpējās viens cits TOP 16 tandēms - Kriss Forsbergs pret Forestu Vengu (Forrest Wang). Vengs, braucot pa priekšu, pirmajā tandēmā ielika lielā leņķī un nedaudz samazināja ātrumu, kā rezultātā tuvu sekojošais Forsbergs viņā ietriecās. Lai arī daudzi līdzjutēji uzskatīja, ka pie kontakta bija vainīgs sekotājs, tiesneši par vainīgo atzina Vengu, jo trases zonā, kurā nedrīkstēja pazaudēt ātrumu, viņš sabremzējās.


Forests Vengs un Kriss Forsbergs pirms strīdīgās avārijas. Foto: omgdrift.com

Zīmīgi, ka pēc šī strīdīgā lēmuma Forests Vengs paziņoja, ka pēc šī posma pamet Formula Drift čempionātu. Viņam pietuvināti cilvēki apgalvo, ka šī tiesāšanas epizode neiespaidoja šo lēmumu pamest seriālu sezonas vidū, tomēr daudzi uzskata, ka šis bija vienkārši pēdējais piliens, kas izraisīja aiziešanu. Formula D līdzjutējiem, protams, šāds paziņojums nāca kā šoks, jo tieši Vengs tika uzskatīts par stilīgāko pilotu visā seriālā.

Ja tas, ka jau iepriekš minētās zvaigznes Forsbergs, Gitins un Guši aizcīnījās līdz pusfināliem, nevienam izbrīnu nerādīja, tad ceturtais pusfinālists bija pārsteigums - debijas sezonu aizvadošais Alekss Heilbruns (Alex Heilbrunn). Vēl pārsteidzošāks gan bija viņa duelis ar Gitinu, jo tika izcīnīts pārbrauciens.


Alekss Heilbruns un Vons Gitins Jr. pusfinālā. Foto: omgdrift.com

Tajā gan Heilbruns sekojot iztaisnojās un attiecīgi atzina 2010. gada čempiona pārākumu. Neraugoties uz to, Heilbrunam trešā vieta, jo viņš kvalificējās augstāk par otrajā pusfinālā zaudējušo Guši. Finālā skaistāku sekojošo braucienu demonstrēja Gitins, līdz ar to viņam arī uzvara pār Forsbergu.

Formula Drift 4. posma rezultāti:
1. Vaughn Gittin Jr. (USA), Ford Mustang
2. Chris Forsberg (USA), Nissan 370Z
3. Alex Heilbrunn (PER), BMW M3 (E46)
...
14. Kristaps Bluss (LVA), BMW M3 (E46)

Formula Drift kopvērtējums pēc 4. posma:
1. Vaugh Gittin Jr. (USA), Ford Mustang, 298 punkti
2. Fredric Aasbo (NOR), Scion tC, 258 punkti
3. Chris Forsberg (USA), Nissan 370Z, 252 punkti
4. Ken Gushi (JPN), Scion FR-S, 200 punkti
5. Aurimas Bakchis (LTU), Hyundai Genesis, 191 punkts
6. Tyler McQuarrie (USA), Chevrolet Camaro, 169 punkti
7. Kristaps Bluss (LVA), BMW M3, 167 punkti
8. Daijiro Yoshihara (JPN), Subaru BRZ, 159 punkti
9. Matt Field (USA), Nissan 200SX, 156 punkti
10. Michael Essa (USA), BMW M3, 154 punkti
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png