profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Blušs būvē jaunu 800 Zs jaudīgu auto un gatavojas debijai 'Formula Drift' (FOTO)

Mārtiņš Jankovskis 16.02.2015 - 16:22 Blušs būvē jaunu 800 Zs jaudīgu auto un gatavojas debijai 'Formula Drift' (FOTO)
Top jaunais BMW. Foto: HGK Racing Team

Nesen noskaidrojās, ka viens no labākajiem Latvijas drifta braucējiem, divkārtējais EEDC čempions Kristaps Blušs, šogad ir nolēmis startēt ASV Formula Drift (saīsinājumā - Formula D) čempionātā, kur sportists cīnīsies ar pasaules vadošajiem šī sporta veida pārstāvjiem. Formula D čempionāts, kas notiek ASV, ir uzskatāms par prestižākajām drifta sacensībām pasaulē.

Pagājušajā gadā par Amerikas Formula D drifta čempionu tika kronēts Kriss Forsbergs ar "Nissan 370Z" automašīnu, kurš šo titulu spēja izcīnīt jau otro reizi (pirmais tituls - 2009. gadā).

Lai noskaidrotu, kā Kristaps nolēma startēt prestižajā Formula D drifta čempionātā, cik posmos un ar kādu automašīnu viņš plāno startēt, portāls Go4speed jautāja pašam sportistam.


Kristaps Blušs. Foto: lac.foto

Kristap, nesen noskaidrojās, ka Tu šogad startēsi Formula D drifta čempionātā. Pastāsti lūdzu, kā Tu līdz tam nonāci?
Ņemot vērā, ka mums bija pietiekami labi rezultāti un ka bija diezgan daudz kas sasniegts, nolēmām, ka nav ko stāvēt uz vietas un ir jāiet uz priekšu, tāpēc arī nolēmām iziet uz pasaules skatuves. Šobrīd jūtam, ka varam tur startēt, bet, kā būs īstenībā, to uzzināsim tikai tad, kad būsim aizvadījuši kādu posmu.

Kad Tu pieņēmi lēmumu, ka ir jābrauc Formula D?
Lēmumu pieņēmām jau pagājušā gada rudenī. Bijām aizbraukuši uz Formula D noslēdzošo posmu, pēc kura secinājām, ka ir jāiet un jāmēģina tur piedalīties.


Formula drift sacensības. Foto: Larry Chen

Cik posmos plāno startēt?
Šajā seriālā notiek septiņi posmi, kas notiks Amerikā. Šobrīd plānā ir, ka brauksim visos posmos (1.posms notiks 10.-11. aprīlī - aut.)

Tu brauksi ar savu komandu, vai startēsi zem kādas citas?
Braukšu ar savu komandu, kuras sastāvā būs kādi trīs līdz četri cilvēki, uz kuriem varu paļauties un ar kuriem varu rēķināties.

Ar kādu mašīnu Tu plāno tur startēt?
Šobrīd savā darbnīcā gatavojam jaunu mašīnu, kurai būs ap 800 Zs. Kad uzbūvēsim, tad to sutīsim uz ASV. Šis auto tur būs uz vietas un tiks pārvests no viena posma uz otru. Gatavojam pilnīgi jaunu auto – būs E46 virsbūve, bet viss pārējais būs atbilstošs Formula D noteikumiem, kas ir savādāki kā Eiropas.


Top jaunais BMW. Foto: HGK Racing Team

Ar ko atšķiras Formula D no, piemēram, Eiropas drifta sacensībām?
Formula D visas mašīnas ir jaudīgākas – vidēji visiem auto ir ap 800 Zs. Tāpat piecas no septiņām trasēm atrodas stadionos, kas nozīmē, ka viss notiek slīpumā. Ja mēs esam pieraduši braukt pa trasēm, kur jābrauc gar piloniem, tad viņiem jābrauc gar sienām, apmalēm, kas nozīmē, ka kļūdām vietas ir maz un tās var maksāt dārgi. Arī citi jauni noteikumi tur būs, tāpēc ir daudz jaunu lietu. Mēģināsim aprast ar visu jauno un noturēties labāko pulkā.

Gan jau, ka līdz šim ir izdevies trasē tikties ar kādu no Formula D braucējiem.
Jā, esmu kādās no Eiropas sacensībām ticies ar Formula D seriāla sportistiem, taču to nevar īsti objektīvi salīdzināt, jo viņi tomēr Eiropā startēja ar citām mašīnām.


Foto: Larry Chen

Kādus mērķus sev izvirzi pirmajā gadā?
Šis seriāls šobrīd ir stiprākais visā pasaulē, tāpēc tur brauks spēcīgi konkurenti. Tur par uzvaru katrā Formula D posmā spēj cīnīties kādi 10 – 15 braucēji, kas nozīmē, ka konkurence tur ir ļoti sīva un visi grib uzvarēt. Protams, mēģināsim braukt, cik vien labi iespējams, lai varētu cīnīties par visaugstākajiem rezultātiem. Cīnīsimies, taču tas viņu mājas trasēs nebūs viegli.

Vai tevi redzēsim arī kādās Latvijas drifta sacensībās?
Tās sacensības, kuras notiks Latvijā un kuras nesakritīs ar Formula D kalendāru, centīsimies braukt. Bet par pārējām sacīkstēm šobrīd grūti teikt, jo šobrīd viss tiek likts uz Formula Drift.

Ar ko brauksi Latvijā?
Latvijā brauksim ar to pašu mašīnu, ar kuru pagājušajā gadā.


Foto: Pavel Suslov Production

Laikam budžets šīm Formula D sacensībām vajadzīgs ļoti liels...
Budžets pa lielam ir tāds pats kā šeit. Jā, dalības maksa tur būs nedaudz lielāka, bet riepas un degviela maksā to pašu, ko šeit. Protams, loģistika būs tas sāpīgākais jautājums, kā visu nogādāt un pēc tam atvest. Taču strādājam pie tā, lai nav tā, ka vēlāk esam spiesti apstāties pusceļā.

Noteikti, ka šajā visā procesā nākas saskarties ar daudz jaunām lietām.
Jā, ir daudz jaunu organizatoriska rakstura jautājumi. Ja pirms tam Latvijā bija tā, ka iedarbini mašīnu un aizbrauc uz sacensībām, tad tagad ir daudz jaunu lietu – licencēšanas, noteikumi, dokumentācija, loģistika u.t.t.

Kristaps Blušs 2014.gada sezonā:
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png