profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Blušs pārspēj Eiropas labākos un izcīna fantastisku uzvaru Drift Allstars Rīgas posmā (FOTO)

Artūrs Virbulis 03.08.2014 - 18:36 Blušs pārspēj Eiropas labākos un izcīna fantastisku uzvaru Drift Allstars Rīgas posmā (FOTO)
Kristaps Blušs finālā pret Bartošu Stolarski. Foto: Valdis Zāgeuss/Go4speed

Sestdien, 2. augustā, Biķernieku trasē tika aizvadītas Latvijas drifta sezonas lielākās sacensības - Eiropas prestižākā seriāla Drift Allstars ceturtais posms, kas vienlaikus bija arī Latvijas drifta čempionāta piektais posms. Aizraujošās un sīvās cīņās uzvaru izcīnīja Kristaps Blušs, kurš finālā pārspēja pagājušā gada Polijas drifta čempionu Bartošu Stolarski.

Latviešu skatītāji drifta ziņā noteikti var justies izlepuši, jo jau vairākus gadus pie mums notiek vismaz divas (pagājušogad un šogad - trīs) liela mēroga starptautiskas sacensības, tomēr šajā nedēļas nogalē notikušās sacīkstes driftu Latvijā pacēla jaunā līmenī. Uz starta stājās 51 braucējs no 13 valstīm, starp kuriem bija arī tādas vēl Rīgā neredzētas Eiropas līmeņa zvaigznes kā 2011. gada Drift Allstars čempions Džeimss Dīns.


Pjotra Viečeka avārija rīta treniņā. Foto: Valdis Zāgeuss/Go4speed

Diemžēl arī šoreiz neiztika bez avārijām un tehniskiem defektiem - Raimonds Tihonovs sestdienas rīta treniņā pirmajā līkumā izlidoja no trases un sasita auto pret trases betona malām, viens no favorītiem, polis Pjotrs Viečeks taranēja riepas trases pēdējā līkumā, savukārt Elvija Ķeža auto īsi pirms kvalifikācijas piemeklēja nu jau trešais kardāna defekts šosezon. Tāpat ar tehniskām ķibelēm cīnījās arī vairāki ārvalstu piloti kā soms Juha Poitalakso un norvēģi Ismails Salihs, Joahims Vāgārds un Kristers Halvorsens.

Kvalifikācijā tiesneši lielāko uzsvaru (60 no 100 punktiem) lika uz sevis uzstādītās ideālās trajektorijas izbraukšanu, pārējos punktus, kā ierasts, piešķirot par ātrumu un leņķi. Iespējams, ka tieši šī un arī izmainītās iemetiena trajektorijas dēļ kvalifikācijas rezultātos bija manāmi vairāki pārsteigumi.


Fredriks Oksnevads kvalifikācijā. Foto: Valdis Zāgeuss/Go4speed

Pirmais trijnieks - polis Pjotrs Viečeks, īrs Džeimss Dīns un Kristaps Blušs - nepārsteidz, tomēr aiz viņiem nebija manāmi ierastie Drift Allstars līderi, bet gan Latvijas drifta kausa ProAm pilots Gatis Babris un Edmunds Ērglis. Tāpat labs rezultāts arī Latvijas drifta čempionāta kopvērtējuma līderim Ērikam Ulasam, kurš kvalifikāciju noslēdza kā devītais.

Starp labākajiem 32 braucējiem, kuri kvalificējas finālbraucieniem, šoreiz neiekļuva Latvijā labi zināmais krievu pilots Fēlikss Čitipakhovjans, tāpat arī no tālākās cīņas bija spiests izstāties Ingemārs Jēkabsons. Viņam gan šīs bija vien debijas sacīkstes ar jauno 6. sērijas (E63) spēkratu, tādēļ sagaidāms, ka nākamajos posmos Ingemārs vairāk apradīs ar auto un atkal spēs uzrādīt augstus rezultātus.


Jānis Eglīte pret Kristapu Sapalu. Foto: Valdis Zāgeuss/Go4speed

TOP 32 tandēmu braucieni latviešiem iesākās veiksmīgi, jo kā vienīgie pret ārzemju pilotiem izkrita Ingus Jēkabsons, kurš savā vadošajā braucienā pret 14 gadus veco īru Džeku Šenehenu sagriezās, un Raivis Graudiņš, kurš piekāpās poļu zvaigznei Dāvidam Karkosikam. Latviešu savstarpējos dueļos Jānis Eglīte pārspēja Kristapu Sapalu, kurš abos braucienos izslīdēja no trases, savukārt TOP 32 saldais ēdiens noteikti bija Edmunda Ērgļa un Gvido Elkšņa cīņa, kurā caur pārbraucienu labāks izrādījās Ērglis.

Bez Eglītes un Ērgļa TOP 16 no latviešiem spēja iekļūt arī Ēriks Ulass, Gatis Babris, Ivo Cīrulis un Kristaps Blušs, tāpat šajā kārtā iekļuva arī tādi favorīti kā kvalifikācijas uzvarētāji Pjotrs Viečeks un Džeimss Dīns.


Gvido Elksnis pret Edmundu Ērgli. Foto: Valdis Zāgeuss/Go4speed

Ja TOP 32 vairākos tandēmos vēl bija lielas kļūdas un pārliecinošas uzvaras, tad TOP 16 kārtā cīņas jau kļuva ļoti līdzīgas un aizraujošas. Jau pats pirmais tandēms bija kā saldais ēdiens, jo savā starpā sacentās Viečeks un Eglīte. Polis šoreiz pārcentās un izslīdēja no trases, līdz ar to ¼ finālā jeb TOP 8 iekļuva Eglīte. Blušs pārliecinoši tika galā ar zviedru Johanu Halvarsonu, savukārt Ērglis bez problēmām pieveica Šenehenu.

Vienīgais latviešu savstarpējais duelis TOP 16 kārtā bija starp Babri un Cīruli. Limbažnieks Cīrulis pirmajā braucienā aizskāra riepas, kas nozīmēja, ka Babrim otrais brauciens bija vienkārši jānobrauc bez kļūdām, tomēr viņš pēdējā līkumā sagriezās, kas attiecīgi nozīmēja pārbraucienu.


Gatis Babris pret Ivo Cīruli. Foto: Valdis Zāgeuss/Go4speed

Pārbraucienā. nedaudz labāku sniegumu uzrādīja un uzvaru izcīnīja Cīrulis, tomēr Babrim, kurām šīs ir tikai otrās PRO drifta sacīkstes karjerā, no organizatoriem saņēma speciālu apbalvojumu par lieliski aizvadītajām cīņām. Bez Babra kā otrs latvietis šajā kārtā izkrita Ulass, caur pārbraucienu zaudējot Polijas čempionam Stolarskim.

Īpaši jāizceļ vēl viens TOP 16 tandēms, kurā ar patiesi perfektu sekojošo braucienu uzvaru pār Karkosiku izcīnīja Džeimss Dīns. Pēc šī brauciena sajūsmā bija ne vien tiesneši un skatītāji, bet arī pārējie drifteri, kas redzēju šo cīņu.


Dāvids Karkosiks pret Džeimsu Dīnu. Foto: Valdis Zāgeuss/Go4speed

Tādējādi līdz labāko astotniekam bija aizcīnījušies četri latvieši, no kuriem gan diviem - Ērglim un Cīrulim - nācās tikties savā starpā. Šajā cīņā daudz tuvāku sekojošo braucienu parādīja Ērglis un viņam attiecīgi arī uzvara, iekļūstot Drift Allstars pusfinālā. Eglītei jau otro reizi pretī stājās poļu braucējs, šoreiz Stolarkis. Savā sekojošajā braucienā latviešu pilots jau no paša trases sākuma atpalika no poļa un tā arī nespēja viņu noķert, savukārt otrajā braucienā Stolarskis nobrauca nedaudz tuvāk un ar viena punkta pārsvaru iekļuva pusfinālā.

Blušs arī TOP 8 turpināja savu iesākto ceļu un bez īpašām problēmām uzvarēja norvēģi Fredriku Oksnevadu, kurš pagājušajā Drift Allstars posmā Zviedrijā pārsteidzoši izcīnīja otro vietu. Par pārsteigumu šoreiz parūpējās igaunis Harolds Valdma, kurš no sacīkstēm izslēdza kopvērtējuma līderi Dīnu. Vadošajā braucienā īru pilots bija ieguvis pamatīgi pārsvaru, jo Valdma pieļāva ievērojamu korekciju, tomēr sekojošā brauciena beigās Dīns uz mirkli pazaudēja sānslīdi, kas nozīmēja arī zaudējumu tandēmā. Pēc sacensībām viņš atzina, ka sānslīdes pazaudēšanas iemesls esot bijuši pamatīgie un necaurredzamie dūmi trasē.


Edmunds Ērglis pret Bartošu Stolarski. Foto: Valdis Zāgeuss/Go4speed

Pirmais pusfināls starp Ērgli un Stolarski izvērtās visai dramatisks, jo pirmajā braucienā Ērglis pa priekšu nobrauca ļoti labi, bet konkurents izlidoja ārā no trases, par to saņemot 0 punktus. Uzdevums Ērglim bija vienkārši labi nosekot un nepieļaut būtiskas kļūdas, tomēr pēdējā līkumā viņš pazaudēja sānslīdi, kas noveda pie pārbrauciena. Tajā ropažnieks jau pirmajā braucienā ar vienu riteni izbrauca no trases, iegūstot deficītu pret Stolarski, tomēr otrajā braucienā sekoja vēl sagriešanās, kas apraka cerības uz finālu.

Otrajā pusfinālā Valdma cīņā pret Blušu izslīdēja no trases, un latviešu pilots savā sekojošo braucienu aizvadīja bez kļūdām, pārliecinoši iekļūstot finālā. Arī cīņā par trešo vietu Valdmas sniegums nepārliecināja, tādējādi trešā vieta Edmundam Ērglim, kuram attiecīgi arī pirmā vieta Latvijas drifta čempionāta ieskaitē. Otrais Latvijas čempionātā Ivo Cīrulis, bet trešais Jānis Eglīte.


Drift Allstars uzvarētāju pjedestāls. Foto: Valdis Zāgeuss/Go4speed

Fināla cīņa sākās dramatiski, jo Blušs savu vadošo braucienu aizvadīja ne pa ideālo trajektoriju, kas sākotnēji deva punktu pārsvaru Stolarskim. Tomēr otrajā braucienā polis, braucot pa priekšu, trases beigās sagriezās. Līdz ar to uzvara Eiropas spēcīgākā drifta čempionāta Drift Allstars Rīgas posmā savu skatītāju priekšā izcīnīja Kristaps Blušs.

Drift Allstars 4. posma rezultāti:
1. Kristaps Blušs, BMW 3. sērija (E46)
2. Bartošs Stolarskis, Nissan 200SX (S14)
3. Edmunds Ērglis, Subaru Impreza

Latvijas drifta čempionāta 5. posma rezultāti:
1. Edmunds Ērglis, Subaru Impreza
2. Ivo Cīrulis, BMW M3 (E46)
3. Jānis Eglīte, BMW 3. sērija (E46)
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png