profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Vai latvieši mājas trasē pārspēs Eiropas drifta zvaigznes?

Artūrs Virbulis 31.07.2014 - 19:52 Vai latvieši mājas trasē pārspēs Eiropas drifta zvaigznes?
Drift Allstars piloti Zviedrijas posmā. Foto: Drifted.com

Jau šajā nedēļas nogalē Biķerniekos uz Drift Allstars seriāla ceturto posmu pulcēsies paši ātrākie un spēcīgākie Eiropas drifteri. Bez seriāla līderiem uz starta stāsies arī visi labākie skandināvu un latviešu piloti, tādēļ atklāts ir jautājums - kurš šogad spēs izcīnīt uzvaru prestižākā Eiropas drifta seriāla Latvijas posmā?

Nolēmām veikt nelielu analīzi pirms sestdienas sacensībām, lai drifta līdzjutējus un skatītājus sagatavotu Latvijas drifta gada notikumam. Jāsāk ar to, ka dalībnieku sastāvs šogad ir ļoti plašs un spēcīgs, jo pagājušajā gadā, kad Biķerniekos pirmo reizi norisinājās Drift Allstars posms, uz starta stājās 37 braucēji. Šī gada sacensībām savu dalību ir apstiprinājuši 57 piloti, kas nozīmē, ka jau cīņa par iekļūšanu TOP 32 solās izvērsties interesanta.


Džeimss Dīns pret Dāvidu Karkosiku. Foto: Drifted.com

Protams, ka zīmīgākie ārvalstu braucēji, kuri cer iesaistīties cīņā par uzvaru un pjedestālu, ir aktuālie Drift Allstars kopvērtējuma līderi. Pēc trīs aizvadītiem posmiem (Lielbritānija, Čehija un Zviedrija) pārliecinoši pirmajā vietā ir 2011. gada Drift Allstars uzvarētājs, īrs Džeimss Dīns. Tas nozīmē, ka viņš ir lieliskā formā un uz Rīgu dodas ar lielu devu pašpārliecinātības, tomēr viņa plānus varētu izjaukt ātrā un viltīgā Biķernieku trases konfigurācija. Ja Dīns, kurš vēl nekad nav startējis Latvijā, spēs pielāgoties 150 un vairāk km/h ātrajam iemetienam, tad viņš ar savu stabilitāti noteikti būs kandidāts uz pjedestālu.


Naidžels Kolfers pret Džeku Šenehenu. Foto: Drifted.com

Otrajā un trešajā kopvērtējuma pozīcijā šobrīd atrodas brits Martins Ričards un īrs Naidžels Kolfers, tomēr šīs augstās vietas ir iegūtas pateicoties stabilam sniegumam visos trīs posmos, nevis izciliem rezultātiem. Pagājušajā gadā viņiem Biķernieku trasē pagalam neveicās, tādējādi gan Ričards, gan Kolfers, gan arī 14 gadus vecais īrs Džeks Šenehens arī šogad noteikti nav ierindojami starp favorītiem.

Ceturtajā un piektajā kopvērtējuma vietā šobrīd atrodas īstie Džeimsa Dīna konkurenti, t.i. trakie "Budmat Auto" komandas poļi Dāvids Karkosiks un Pjotrs Viečeks. Abiem šogad jau ir pa Drift Allstars posma uzvarai un viņi uz Rīgu dodas ar mērķi kopvērtējumā atkal pietuvoties līderim. Ja Viečeks brauks ar sev ierasto Nissan 200SX (S14), tad Karkosikam gan par šķērsli varētu kļūt sava jaunā auto debija - viņš Biķerniekos startēs ar tikko uzbūvēto un, iespējams, vēl bērnu slimības neizslimojušo Nissan 370Z.


Dāvida Karkosika jaunais Nissan 370Z. Foto no sportista personīgā arhīva.

Ja reiz par poļiem, tad pieminēšanas vērti noteikti ir arī "STW" komandas piloti, kuri Polijas čempionātā pēdējos gados vienmēr bijuši starp līderiem. Rīgā viņi plāno ierasties četru auto sastāvā, tomēr zināmākie un spēcīgākie uzvārdi, ar kuriem sestdien būtu jārēķinās ir Bartošs Stolarskis un Mareks Vartalovičs.

Lai arī tradicionāli skandināvi Rīgā ierodas uz Ziemeļeiropas drifta čempionāta (NEZ) sacīkstēm augusta beigās/septembra sākumā, šoreiz viņi kuplā skaitā būs redzami arī Drift Allstars posmā. Pēc otrās vietas savā debijā Zviedrijas posmā visvairāk šobrīd tiek runāts par norvēģi Fredriku Oksnevadu, tomēr nedrīkst aizmirst arī par Kristeru Halvorsenu, kurš kopvērtējumā šobrīd ir sestajā vietā. Par galvenajiem favorītiem skandināvi (izņemot Juhu Rintanenu) gan pēdējos gados Rīgā nekad nav tikuši uzskatīti, tomēr viņi ar apskaužamu regularitāti viesojas uz Biķernieku pjedestāliem.


Fredriks Oksnevads. Foto: Drifted.com

Pie favorītiem noteikti nav pieskaitāmi arī krievu "Fail Crew" dalībnieki Fēlikss Čitipakhovjans, Makss Tvardovskis un Slava Kalašņikovs, tomēr skatītāji visā Eiropā viņus ir iemīļojuši pozitīvās attieksmes, agresīvās braukšanas un skaisto automašīnu dēļ.

Ja Tvardovskis un Kalašņikovs brauks ar latviešu skatītājiem jau ierastajiem spēkratiem, tad Čitipakhovjans pēc vairāku gadu pārtraukuma atkal būs redzams pie savas Toyota Supra stūres, kas ieguvusi pilnīgu jaunu, "Fail Crew" stila dizainu. Un kas zina, varbūt tieši Supra būs tas veiksmes elements, kas Čitipakhovjanam beidzot ļaus izcīnīt pjedestālu Rīgā.


Fēliksa Čitipakhovjana un Slavas Kalašņikova spēkrati. Foto no sportistu personīgā arhīva.

Un visbeidzot mēs nonākam, iespējams, pie sacensību galvenajiem favorītiem - latviešu braucējiem. Drift Allstars Rīgas posms būs unikāls ar to, ka šogad pirmo un visdrīzāk vienīgo reizi trasē tiksies visi labākie Latvijas drifteri. Par galveno favorītu pagājušo gadu Biķernieku sacīkstēs vienmēr ticis uzskatīts Drift Allstars vicečempions, Austrumeiropas (EEDC) čempions un trīskārtējais Latvijas čempions Jānis Eglīte, tomēr šosezon ar jauno, ievērojami jaudīgāko auto (3. sērijas (E46) BMW) vairs viss neiet kā pa diedziņu.

Pirmajā Drift Allstars posmā Londonā pirms fināla uzsprāga dzinējs, Čehijas posmā tika piedzīvota avārija, savukārt Zviedrijā pusass defektu dēļ tika nokavēta kvalifikācija. Braukšanas prasmes gan Eglītei nekur nav zudušas, tādēļ, ja automašīnu nepiemeklēs tehniskas ķibeles, tad viņš noteikti pieskaitāms pie tuvākā favorītu loka uz uzvaru.


Jānis Eglīte. Foto: Valdis Zāgeuss, VZF

Savas pretenzijas uz uzvaru noteikti ir vēl diviem no spilgtākajiem Latvijas drifteriem - Kristapam Blušam un Gvido Elksnim. Blušs šosezon rāda ļoti spēcīgu sniegumu, esot Austrumeiropas drifta čempionāta (EEDC) pārliecinošs līderis un Krievijas drifta čempionātā atrodoties otrajā pozīcijā. Pēc vairākām sacensībām ar "mazjaudīgāko" komandas 3. sērijas (E46) BMW viņš šajā nedēļas nogalē atkal startēs ar savu 800 zirgspēkus attīstošo spēkratu. Ja Blušs spēs noturēt koncentrāciju līdz pašam finālam, tad, iespējams, ka tieši viņš ir sestdienas galvenais favorīts.

Elksnim pēc uzvaras Austrumeiropas drifta čempionātā atklāšanā Rīgā šosezon iet kā pa kalniem un lejām. Otrajai vietai Minskā sekoja vairākas salīdzinoši ātras izkrišanas Krievijas drifta čempionātā, kā arī rūgts zaudējums EEDC Lietuvas posmā. Biķerniekos gan Elksnis allaž ir bijis līmenī, vairākkārt uzstādot un labojot iemetiena ātruma rekordus, tādēļ varētu būt, ka tieši savas publikas priekšā Elksnim izdodas atgūt uzvaras garšu.


Gvido Elksnis pret Kristapu Blušu. Foto: Viesturs Lācis, Go4speed

Par pārsteigumu un pjedestālu, protams, var parūpēties arī tādi Latvijas piloti kā Ivo Cīrulis, Ēriks Ulass un Ingus Jēkabsons, tāpat arī Elvijs Ķezis, ja būs ticis galā ar sava jaunā BMW M3 (E46) tehniskajām problēmām. Nedrīkstam aizmirst arī to, ka Drift Allstars ietvaros norisināsies arī Latvijas drifta čempionāta piektais posms.

Drift Allstars 4. posma dienaskārtība:
Piektdiena (1. augusts)
13:00-18:00 - brīvie treniņi
19:10 - parāde pa Rīgas ielām

Sestdien (2. augusts):
13:00-13:40 - autogrāfu sesija
14:00 - sacensību atklāšana un dalībnieku parāde
14:30-17:00 - kvalifikācija
17:35-19:45 - TOP 32 finālbraucieni
20:00 - apbalvošana
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png