profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Dambju garāžā tapis unikāls 1360 ZS jaudīgs elektriskās piedziņas dragsteris (VIDEO)

Mārtiņš Jankovskis 28.04.2016 - 23:04 Dambju garāžā tapis unikāls 1360 ZS jaudīgs elektriskās piedziņas dragsteris (VIDEO)
Māris Ozoliņš, Kristaps un Andris Dambji. Foto: Electric Fox dragster

Latviešu auto inženiera Andra Dambja darbnīcā Ogrē tapis jauns un unikāls elektroauto projekts - dragreisa mašīna, ar kuru pieredzējušais dragreisa braucējs Māris Ozoliņš centīsies labot pasaules rekordu.

Trešdien jaunais "Electric Fox" auto aizvadīja pirmos izmēģinājuma braucienus 333 trasē, bet jau ceturtdien komanda ar auto devās uz Zviedrijas pilsētu Malmi, lai šo auto iemēģinātu īstos kaujas apstākļos.


Foto: Electric Fox dragster

Brīdī, kad komanda jau bija ceļā uz Zviedriju, portāls Go4speed uz nelielu sarunu aicināja Kristapu Dambi, kurš pastāstīja par šo auto un par Ozoliņa mērķiem.

Kristap, kas tas ir par auto, ko jūs esat uzbūvējuši?
Mēs Mārim Ozoliņam esam uzbūvējuši elektriskās piedziņas dragsteri, kuram dots nosaukums "Electric Fox".

Cik jaudīgs ir šis dragsteris?
Jāsāk ar to, ka elektromotori un invertori ir tie paši, kurus izmantojām Paikspīkas kalnā braukšanas sacīkstēs. Tie ir pārlikti šajā dragsterī. Pati mašīna ir Māra, bet elektromotori un invertori mūsu. Līdz ar to jaudas parametri ir tieši tādi paši, kādi tie bija mums Paikspīkā – 1 megavats jeb 1360 Zs, taču šī auto svars būs daudz zemāks - 725 kg. Vēl var piebilst, ka būtiskākā atšķirība ir tā, ka šim auto ir tikai viena velkošā ass (aizmugures). Tāpat šim auto nav amortizācijas, kā arī ir daudz citu jaunu lietu, ar kurām vajag aprast. Mums tas viss ir jauns, tāpēc šobrīd mēs dodamies uz Zviedriju, lai mācītos un saprastu, ko šis auto spēj un māk. 


Foto: Electric Fox dragster

Vai tik jaudīgs auto, kāds ir jums, ir arī citiem
Ir citiem arī tādi dragsteri ar tādām jaudām, taču tie ir daudz smagāki. Mūsu svars ir ārkārtīgi mazs. Arī šī brīža rekorda īpašniekam svars ir krietni lielāks.

Kādu ātrumu šis auto spēs attīstīt?
¼ jūdzē ir reāli sasniegt ātrumu virs 300 km/h. Līdz šim neviens elektriskās piedziņas dragsteris, kuriem pieder rekordi, nav braucis ātrāk par 320 km/h. Līdz ar to, ja mēs gribam pārsist šo rekordu, tad mums ir jāvar attīstīt šādu ātrumu. Jāpiebilst, ka auto maksimālais ātrums netiks sasniegts pašās brauciena beigās, bet brītiņu pirms beigām, lai brauciena beigas sportists varētu veikt jau ar maksimālo ātrumu.


Foto: Electric Fox dragster

Kāds ir gan Jūsu, gan Māra mērķis?
Mērķis ir ar ''Electric Fox'' automašīnu uzstādīt pasaules rekordu elektriskās piedziņas dragsteriem klasiskajās dragreisa distancēs – 1/8 jūdze (201 metrs) un 1/4 jūdze (402 metri). Mēs nesacentīsimies ar tiem 10 000 Zs jaudīgajiem dragsteriem, ko citreiz rāda pa TV, taču mēs cīnīsimies ar elektriskās piedziņas dragsteriem. Varu teikt, ka kustība šajā virzienā ir diezgan spēcīga, kur ir gan savi noteikumi, gan savas ieskaites. Ir ļoti laba un spēcīga konkurence starptautiskajā mērogā.

Kas šos rekordus fiksē?
Ir tāda amerikāņu radīta apvienība NEDRA (National Electric Drag Racing Association), kuriem ir jāpiesaka, ka tu taisies stādīt rekordu. Šobrīd viņu mājas lapā ir saraksts ar rekordiem, taču mēs gribam būt šo rekordu tabulas augšgalā. Kad būsim gatavi, tad zvanīsim un teiksim, ka esam gatavi. Jāatzīmē, ka šo rekordu var stādīt gan sacensībās, gan arī šādos oficiālos testos, tikai ir jābūt sertificētiem tiesnešiem, kas ņem pareizu laiku. Privātos testos šāds rekords netiks apstiprināts. Malmē notiks oficiālie testi, kur trase būs sagatavota kā uz sacensībām, tāpēc trīs dienas pa pāris stundām varēsim braukt ļoti labos apstākļos.


Foto: Electric Fox dragster

Bet, ja līs?
Protams, daudz kas būs atkarīgs no laika apstākļiem, jo, ja līs, tad nekas tur nenotiks. Taču mēs tur būsim trīs dienas, tāpēc ceru, ka visas dienas nelīs un mēs varēsim izbraukt (smejas).

Kādas pašiem ir sajūtas? Vai izdosies pārspēt šos rekordus?
Uz papīra viss izskatās ļoti labi. Mēs šobrīd necenšamies fantazēt, kā būs. Pēc šiem pirmajiem testiem ļoti daudz jautājumu tiks atbildēti un noskaidroti. Šobrīd mums tas viss ir jauns, taču svētdienas vakarā mēs būsim daudz gudrāki.


Foto: Electric Fox dragster

Kā jūs transportējat šo mašīnu?
Mašīna tiek transportēta speciālā nepilnus desmit metrus garā treilerī. Vedam lielgabarīta bīstamu kravu (smejas).

Vai šo auto redzēsim arī dragreisa sacensībās Latvijā?
Jāsaka, ka līdz šim Baltijā bija tikai viens tāds dragsteris (Igaunijā), bet tagad tāds būs arī Latvijā. Noteikti vasarā Latvijā mēģināsim piedalīties kādās dragreisa sacensībās, lai varētu atrādīt šo mašīnu. Šis ir ļoti interesants auto, kas ir jāredz!

"Electric Fox" veic pirmos metrus:
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png