profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Dragreiss domāts ne tikai puišiem…

Go4speed 12.04.2011 - 16:22 Dragreiss domāts ne tikai puišiem…
Autosportiste Zita Īle/ foto no personīgā arhīva


Katru gadu dragreiss kļūst aizvien populārāks ne tikai līdzjutēju vidū, bet arī dalībnieku rindas kļūst krāšņākas un daudzveidīgākas. Sievietes dragreisā vairs nav nekas neierasts. Kā iepriekš atzina dragreisa pasākuma projekta vadītāja Ilze Fridrihsone, tad arī šogad 24. aprīlī Biķernieku kompleksajā sporta bāzē notiekošajā Latvijas dragreisa čempionāta pirmajā posmā - ''Eparts.lv Drag Meeting 2011'', uz starta varētu parādīties no sešām līdz pat desmit daiļā dzimuma pārstāvēm.

Piemēram, Zita Īle šogad dragreisā startēs jau trešo reizi. "Šogad nolēmu atkal piedalīties šajās sacensībās, jo man būs cita tehnika," portālam Go4speed atzīst Zita.

"Gribu pamēģināt, vai šī automašīna ir ātrāka par iepriekšējo. Ar šo ''Subaru'' braukšu pirmo reizi, un tas būs aprīkots ar 300 Zs lielu jaudu. Pirms tam esmu braukusi ar "Volkswagen Scirocco", kuram bija 200 Zs, pēc tam braucu ar tādu pašu mašīnu, tikai jau ar 265 Zs. Šis būs vēl jaudīgāks auto. Var teikt, ka ar katru gadu braucu ar spēcīgāku mašīnu. Šī ir galīgi jauna mašīna, kura vēl nav piedalījusies ne vienās sacensībās. Šī vairāk būs kā tāda automašīnas atrādīšana, taču tas tik un tā nemazina manu vēlmi cīnīties par visaugstākajiem rezultātiem. Braukšu „Street G" klasē, kurā brauc pilnpiedziņas automašīnas, kuras 201 metru veic ne ātrāk par 8,5 sekundēm. Treniņi? Jā, tas man būs liels robs, jo ar to mašīnu vēl neesmu braukusi, tāpēc tās mašīnas iebraukums uz sacensībām būs gandrīz nulle. Pirmo reizi ar to izbraukšu tikai kādas četras dienas pirms sacensībām. Kas dragreisam un rallijam varētu būt kopīgs? Nekas. Četri riteņi,"" smejas sportiste.

"Citām meitenēm, protams, varētu ieteikt, lai startē šādās sacensībās, jo ir interesanti, ka arī meitenes brauc. Nav jau varbūt svarīgs tas pats rezultāts, bet gan tas, ka tu piedalies. Šeit ir laba vieta, kur var pārbaudīt savu reakciju, jo, kā esmu teikusi arī iepriekš, dragreisā svarīgākais ir reakcijas laiks. Ja noguli startu, tad praktiski sacensības tev ir beigušās. Protams, ja ir ļoti ātra mašīna, tad tu vēl kaut ko vari glābt, bet tā palielam tev viss tad beidzās. Mērķis šajā dragreisā man nav - kā būs, tā būs. Bet, ja nopietni, tad pagājušā gadā, startējot ar priekšpiedziņas automašīnu, 201 metru veicu 9,01 sekundēs, tad šoreiz gribu nobraukt zem deviņām sekundēm," tā Zita.

Noteikti daudzi dragreisa fani ir dzirdējuši Kristas Eriņas vārdu, taču šogad bijušās Eriņas (Ņemot vērā to, ka Krista iestūrējusi laulības ostā, viņa tagad mainījusi uzvārdu uz Rubika) ģimenē gaidāms pieaugums, tāpēc šogad mēs uz starta neredzēsim Kristu un viņas nikno un ātro ''Nissan 350Z'' (3,5 litru motors, 287 ZS) automašīnu.

"Jāsaka, ka šī gada sezonu diemžēl izlaidīšu, jo gaidāms ģimenes pieaugums. Taču noteikti centīšos ierasties kā līdzjutējs un atbalstītājs ik vienās šīs sezonas sacīkstēs,'' par saviem šīs sezonas plāniem stāsta Krista. Pie labākajiem sasnigumiem noteikti jāatzīmē 2009. gads, kad Krista Handikap klasē izcīnīja godalgotas vietas. "Kāpēc startēju dragreisā? Mani aizrauj sacensību gars! Patīk gatavoties sacīkstēm, trenēties, plānot - tas ir interesanti. Vienmēr sacensībām pieeju nopietni, nevis vieglprātīgi. Uzskatu, ja kaut ko dari, tad dari to līdz galam. Nospraud mērķi un tiecies uz to! Noteikti nedrīkst aizmirst par treniņiem, jo kārtīgi treniņi ir pamats labiem sasniegumiem. Ko ieteiktu citām meitenēm? Uzdrošināties. Tas ir interesanti un aizraujoši. Šādas sacensības uzsit adrenalīna līmeni, un tā ir lieliska iespēja kā aktīvi pavadīt brīvo laiku. Lai arī pati šogad nestartēšu, mans mērķis - būt labākajai atbalstītājai savam tētim, kurš plāno piedalīties sacīkstēs. Turēšu īkšķus un jutīšu līdzi!''

Krista
Autosportiste Zita Īle/ foto no personīgā arhīva

Ja Kristu mēs redzēsim trases malā, tad trasē noteikti redzēsim pieredzējušo Annu Priedi, kura 2010. gadā izcīnīja 1. vietu Street klasē, kā arī nebija tālu līdz trešajai vietai Handikpa klasē. Šogad Anna, kurai šī jau būs sestā sezona dragreisa, startēs ''Street awd'' klasē, kurā mērķis cīnīties par kopvērtējuma kausu.

"Ja viss būs plānots, tad startēšu ar "Audi RS6", kuram ir apmēram 500 ZS. Nesūdzos," iesāk Anna. „Man tas patīk, tāpēc esmu nolēmusi paralēli dragreisa sacensībām izmēģināt spēkus arī Folkreisā. Ņemot vērā to, ka šī man dragreisā jau būs sestā sezona, esmu nonākusi pie secinājuma, ka svarīgi katru gadu noslīpēt reakcijas laiku, kas ir ļoti svarīgs. Ko iesaku citām dāmām? Protams, iesaku meitenēm nākt un startēt, jo nav nemaz tik traki kā no malas izskatās. Kopā jautrāk. Un noteikti nevajag baidīties no kaut kādiem stereotipiem, ka autosports kopumā domāts tikai puišiem. Ja grib un ja patīk, to var darīt gan meitene, gan arī puiši. Ja runājam par maniem šīs sezonas mērķiem, tad mērķis tikt pie kopvērtējuma kausa ''G Street awd'' klasē.''

Anna
Anna Priede/ foto no personīgā arhīva
Arī go4speed šajā sezonā visām dāmām novēl labus rezultātus.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png