profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Fetels: jaunie noteikumi ir absurds

Artūrs Virbulis 12.12.2013 - 18:52 Fetels: jaunie noteikumi ir absurds
Sebastians Fetels. Foto: Sutton

F1 pēdējās dienās nākusi klajā ar vairākiem diskutabliem jauninājumiem uz 2014. gada sezonu, no kuriem skaļākie ir šie divi - dubults punktu skaits pēdējās sezonas sacīkstēs (Abu Dabi) un brīva starta numuru izvēle. Jau vairāki piloti un eksperti ir negatīvi reaģējuši uz jaunumiem, to starpā arī pēdējo četru gadu pasaules čempions Sebastians Fetels.

Stratēģiskā grupa, kas sastāv no sešiem FIA pārstāvjiem, sešiem F1 komerciālo tiesību turētāju (FOM) pārstāvjiem un pa vienam pārstāvim no „Red Bull", „Ferrari", „Mercedes", „McLaren", „Williams" un „Lotus", pieņēma lēmumu no nākamā gada pēdējās sezonas sacensībās piešķirt dubultu punktu skaitu. Tas nozīmē, ka uzvarētājs ierasto 25 punktu vietā saņems 50 punktus, otrā vieta tiks pie 36 punktiem un tā līdz desmitajai vietai, kas iegūs 2 punktus.

Šis jauninājums tiek pamatots ar vēlmi saglabāt lielāku čempionu cīņu intrigu, t.i. lai pēc iespējas lielāka būtu iespēja, ka čempions tiek noskaidrots pēdējās sacīkstēs. Līdz ar to 2014. gada Abu Dabi posms būs pirmās sacensības F1 vēsturē, par kurām tiks piešķirts lielāks punktu skaits nekā ierasts. Jāatzīmē, ka „Red Bull" konsultants Helmuts Marko atklājis, ka sākotnējā iecere esot bijusi piešķirt dubultu punktu skaitu pēdējās četrās sezonas sacīkstēs, tomēr šī ideja tika noraidīta.


Foto: xpb images

„Tas ir absurds un soda tos, ka visu sezonu ir smagi strādājuši. Es cienu vecās F1 tradīcijas un nesaprotu šo jauno noteikumu," kritisks savos izteikumos ir četrkārtējais pirmās formulas čempions un „Red Bull" pilots Sebastians Fetels. Būs interesanti vērot, kādas izmaiņas šis noteikums pēdējā posmā nesīs.

Par otro jauninājumu, kas saistās ar numuru sadales izmaiņām, atbalsis nav tik negatīvas. Šis noteikums paredz, ka turpmāk katrs pilots pats sev varēs izvēlēties kādu starta numuru viņš vēlas, ja vien tas atrodas robežās starp 2 un 99. Pirmais numurs tāpat kā līdz šim būs rezervēts aktuālajam pasaules čempionam, tomēr viņam tas nebūs obligāti jāizvēlas. Līdz šim numuri tika sadalīti pēc aizvadītā gada komandu kopvērtējuma (izņēmums čempions - viņam vienmēr nākamajā sezonā bija pirmais numurs).

Ja vairāki braucēji metīs acis uz vienu un to pašu numuru, tad priekšroka būs tam, kurš pagājušā gada kopvērtējumā būs ieņēmis augstāku pozīciju. Šī sistēma ir pārņemta no motociklu čempionātiem un ASV autosporta seriāliem, kur šī tradīcija darbojas jau gadiem. Daudzi no pilotiem ir saauguši ar saviem numuriem un tas dod labu platformu dažādām mārketinga aktivitātēm.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png