profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Pēc pieciem Eiropas autokrosa čempionāta posmiem Grenči kopvērtējumā otrie

Go4speed 04.07.2018 - 00:38 Pēc pieciem Eiropas autokrosa čempionāta posmiem Grenči kopvērtējumā otrie
Foto: Kalvis Zaļaiskalns

Latvijas sportisti Eiropas autokrosa čempionātā līderu vidū – pēc pieciem posmiem gan Justs Grencis JuniorBuggy, gan Ervins Grencis SuperBuggy atrodas otrajā vietā, ziņo autocross.lv. Aizvadīta puse sezonas, taču JuniorBuggy klase jau labojusi savu čempionāta dalībnieku skaita rekordu.

Gluži kā sarunājuši, tēvs un dēls Grenči pēc ļoti cienījama sezonas sākuma piedzīvojuši sarežģītus posmus Vācijā un Čehijā, kas atstājis iespaidu arī uz kopvērtējuma situāciju. Taču labā ziņa ir tā, ka abu pusē ir pamatīgs potenciāls cīnīties par Eiropas čempiona tituliem.

Daudz izšķir stabilitāte
Justs šobrīd kopvērtējuma līderim Timofejam Ovčarovam piekāpjas par astoņiem punktiem, kas uz posmos gūstamo punktu skaita fona ir sīkums. Tendences rāda, ka, lai arī Ovčarovs nešķiet ātrākais, arī ne otrais ātrākais klases braucējs, viņa pieredze ļauj punktus krāt stabili, bez lieliem rezultātu kritumiem. Abi ar Grenci viņi ir nedaudz atrāvušies no tuvākā sekotāja, tikko uzvaru sasniegušā Bārta van der Putena. Savukārt nomināli ātrākais Jakubs Novotnijs pēc izcila pirmā posma tālāk nav pratis noturēt līderpozīcijas nastu, un ir tikai ceturtais.

Jebkurā gadījumā sezona JuniorBuggy ir aizraujoša, lai cik pārdzīvojumus neraisītu Justa pāris neveiksmes. Grencis piecos posmos ir vienīgais, kurš guvis vairāk nekā divas uzvaras. Pa vienai pārējiem minētajiem braucējiem.

Klasē šogad startējuši jau 20 dalībnieki, kas jau sezonas vidū ir pārspēts klases rekords kopš seriāla izveides (sākumā Eiropas kauss, vēlāk Eiropas čempionāts) 2011. gadā.

SuperBuggy haoss
Ervins Grencis SuperBuggy klasē kopvērtējuma līderim Maikam Bartelenam piekāpjas par 12 punktiem. Smags trieciens bija Novapakas posms, kurā Ervins netika finālā. Taču kopvērtējumā top-5 braucēji ir ļoti tuvu, turklāt cīņas turpinājums atlikušajos posmos ir neprognozējams. Interesanti, ka piecās sacīkstēs ir pieci dažādi uzvarētāji, turklāt iepriekšējo gadu čempions Bernds Štūbe ir vienīgais top-6 braucējs, kurš vēl nav guvis nevienu uzvaru. Panākumus guvuši Bartelens (kopvērtējumā 129 punkti), Grencis (117), Jakubs Kubičeks (112), Džonijs Feilāds (111) un Florēns Tafani (93). Štūbe kopvērtējumā dala trešo vietu ar 112 punktiem.

Lai gan Jānis Boks jau vairākus gadus par prioritāti uzliek atsevišķu posmu panākumus nevis kopvērtējuma programmu, viņš šobrīd, izlaižot vienu posmu, ir kopvērtējuma desmitajā vietā. Ar Baltijas posmu rezultātiem Juris Kuļikovskis ir 21. vietā, Māris Līcis – 28.

Veģeris krāj punktus un ieiet Latvijas krosa vēsturē
Šā gada patīkamais pārsteigums ir Jāņa Veģera debija un pilnā programma Eiropas TouringAX klasē. Sākums ar jauno Citroen Jānim bija ļoti sarežģīts, taču ar katru posmu Veģera sniegums paliek drošāks un mašīnai var sākt uzticēties katrā braucienā. Jānis kopvērtējumā šobrīd ir septītais, ar cerībām sezonu noslēgt sešiniekā, taču pagaidām diez vai izteikti augstāk. Veģera uzdevums atlikušajos posmos varētu būt pietuvošanās līderiem apļu laiku ziņā un kādā no sacīkstēm sasniegt pjedestālu – ar izturīgu auto tas ir iespējams!

Jebkurā gadījumā Jānis jau ir zināmā mērā iegājis Latvijas autokrosa vēsturē kā viens no regulārajiem čempionāta dalībniekiem. Klasē līderi pēc pussezonas ir čehi Vāclavs Fejfārs un Martins Samohils. Fejfāram četras uzvaras, Samohilam viena.

Buggy 1600 bez mūsējiem
Īpatnēji, ka, gadiem ejot, Buggy 1600 klase Eiropas līmenī faktiski palikusi bez latviešiem. Mūsā vienīgo sezonas ierakstu veica Aleksandrs Ņikitins, tiesa, paliekot bez punktiem. Pirms dažiem gadiem bija otrādi – nebija, vai gandrīz nebija SuperBuggy braucēju, toties Buggy 1600 startēja vairāki stiprāki un mazāk stipri latvieši. Šī situācija gan arī nav nekas slikts vai peļams – latvieši Eiropas čempionātā būs “izslimojuši” visas klases. Pirms pārdesmit gadiem viss Eiropas kross latviešiem asociējās tikai ar salonauto klasi.

Pēc sezonas pirmās puses Eiropā līderi ir Kevins Peterss un Petrs Nikodems. Viņi izveidojuši nelielu pārsvaru pār sekotāju Mihaelu Budlmaijeru. Citi pagaidām cīņā par čempiontitulu neiesaistās, lai gan uzvaras piecos posmos guvuši četri dažādi braucēji (Nikodems vienīgais ar divām uzvarām).
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png