profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Latviešu autokrosa braucēji šosezon Eiropas čempionātā sarūpē svētkus

Go4speed 04.10.2015 - 23:51 Latviešu autokrosa braucēji šosezon Eiropas čempionātā sarūpē svētkus
Jānis Boks. Foto: Giuseppe Vergerio

Noslēdzies Eiropas autokrosa čempionāts, kas Latvijas līdzjutējiem šogad bija patīkams – sportisti sezonas laikā sarūpēja piecus pjedestālus, bet Ervins un Justs Grenči guva savu klašu top-10 pozīcijas čempionāta kopvērtējumā.

Kā savā apkopojumā raksta autocross.lv, tad pieci Eiropas čempionāta pjedestāli Latvijas autokrosa braucējiem ir lielākais sasniegumu skaits kopš 2004. gada – toreiz Aldis Zēbergs uz pjedestāla kāpa sešreiz. Toreiz Aldis guva četras trešās vietas un divas uzvaras D-1 klasē. Kopš tā gada latvieši priecējuši ar ne vairāk par trim pjedestāliem sezonas gaitā, bet laikā kopš 2008. gada sasniegti pieci pjedestāli septiņu gadu laikā.

Šogad sezonu ar uzvaru SuperBuggy klasē sāka Jānis Boks, vēlāk gūstot arī vienu trešo vietu. Otrā un trešā vieta JuniorBuggy konkurencē fiksēta Justam Grencim, bet pēdējā posmā trešo vietu SuperBuggy cīņās sasniedza arī Ervins Grencis.


Justs Grencis. Foto: Tilo Bretschneider

Šogad priecē Justa sniegums, kura rezultāti kļuvuši labi un stabili. Turklāt junioru klases ļoti plašā vecuma amplitūda Grencim lika cīnīties ar ievērojami vecākiem un pieredzējušākiem braucējiem. Jāatzīmē, ka latvietis joprojām šajā ieskaitē ir viens no jaunākajiem.

Jāņa Boka sezona lielā mērā izjuka līdz ar konstatēšanu, ka ar šo mašīnu un šādiem regulējumiem sportists nevar realizēt tādus startus, kā būtu vajadzīgs, lai izmantotu godam nopelnītās braucienu pirmās starta rindas. ''Nav jēgas cīnīties, ja es startēju no pirmās rindas, bet pirmajā pagriezienā iebraucu piektais vai sestais,” sezonas otrajā pusē sūrojās Jānis. „Šī lieta mašīnai ir jāmaina, jo lielajā SuperBuggy konkurencē bez laba starta momenta nav, ko iesākt. Šobrīd pat viena otrā vieta braucienā brīžiem var nozīmēt zaudējumu, kur nu vēl cīņas no vidus pozīcijām. Es zinu, ka varu braukt ātri, man ir vieni no labākajiem apļu laikiem. Taču bez starta tam nav nozīmes.”

Šī bēda izpaudās arī braucienos un rezultātos. Boks lielā daļā trašu bija ātrs, taču nemitīgas cīņas ar priekšā esošiem bojāja rezultātus. Rezultātā čempionāts noslēgts 11. vietā. Jānis gan arī pirms sezonas kopvērtējuma pozīciju neuzstādīja kā pašmērķi: „Es zinu, ka varu būt ātrs, taču ne visos posmos. Līdz ar to apzinos, ka kopvērtējuma vieta nav tas mērķis, kura dēļ startēju.”


Ervins Grencis. Foto: Autocross France

Ervins Grencis kopš debijas Eiropā progresē ar katru sezonu. Šogad valmierietis lielā mērā uzskatāms par SuperBuggy klases vadošās grupas braucēju. Tas, kas pietrūkst, ir veiksme un situācijas šo statusu pārvērst rezultātos, kas izdodas labākajiem šīs klases pilotiem. Grencis, gluži kā dēls JuniorBuggy klasē, čempionātu noslēdza septītajā vietā, kas ir viens no visu laiku labākajiem rezultātiem Latvijas bagiju braukšanas vēsturē.

Žēl brāļu Andra un Jura Kuļikovsku. Sevišķi Andra gadījumā Buggy 1600 klasē droši var teikt – pietrūka veiksmes un tehnikas izturības. Andris ātruma ziņā pārliecinoši pretendēja uz top-10 pozīcijām, taču potenciāls netika realizēts nosacītu sīkumu dēļ.
Jura sniegums SuperBuggy klasē pārvērtās sezonas pēdējos posmos – pēdējā sacīkstē Itālijā vecākais no brāļiem soļoja pat fināla virzienā.

Latvieši 2015. gada Eiropas čempionātā
SuperBuggy
Ervins Grencis: 7. vieta (labākais rezultāts līdz šim: 12. vieta 2014. gadā)
Jānis Boks: 11. vieta (labākais rezultāts līdz šim: 4. vieta 2013. gadā)
Juris Kuļikovskis: 20. vieta (labākais rezultāts līdz šim: 20. vieta 2009. gadā (Buggy 1600), 22. vieta 2013. gadā (SuperBuggy))

JuniorBuggy
Justs Grencis: 7. vieta (labākais rezultāts līdz šim: 11. vieta 2014. gadā)

Buggy 1600
Andris Kuļikovskis: 14. vieta (labākais rezultāts līdz šim: 12. vieta 2013. gadā)
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png